Edmondson: "Har varit grym mentor"

25 juni 2022 09:30

Ian Edmondson berättar om valet av Västervik, mästartiteln i Danmark, Evan McGrath, ledaregenskaperna, förväntningarna och sommarträningen.


Västerviks träffsäkerhet på transatlanter de senaste åren har varit otroligt imponerande.

Vi minns namn som Kevin Schulze, Trevor Mingoia, Darren Nowick, Adam Plant, Rob Bordson, Michael Kapla, Gerry Fitzgerald, Connor Jones och Kellen Jones, inte minst. Eller Myles Powell, Skyler McKenzie och Brett Supinski den gångna vintern, för att ta purfärska exempel.

Räkna med att det blir ett knippe transatlanter även kommande säsong, även om mångårige sportchefen Emil Georgsson, som visat fingertoppskänsla i transtalant-värvningarna, lämnat klubben.

Martin Gudmundsson kommer att inneha rollen som både sportchef och tränare kommande vinter och första transatlanten är redan värvad.

Kanadensiske backen Ian Edmondson har kritat på för nästa säsong.

– Jag ser det här som en bra chans för mig, säger Ian Edmondson.

– Jag vet vilka bra spelare som varit i ligan och Västervik tidigare, det känns väldigt inspirerande. Västervik har lotsat många spelare vidare i sina karriärer, så man gör bra saker i klubben. Jag har fått bra intryck av Martin Gudmundsson också.

DANSK MÄSTARE

27-åringen kommer från sin debutsäsong i Europa där han spelade med danska Aalborg. En säsong som slutade med att han kunde titulera sig dansk mästare.

– Helt otroligt att få bli vinnare under mitt första år i Europa, vi gjorde en kanonsäsong, säger kanadensaren.

Vad säger du om din egen insats?
– Den var bra. Det var en del anpassning i början, spelet är verkligen annorlunda jämfört med i Nordamerika, men det blev bättre och bättre.

Varför ville du till Europa?
– Jag ville testa något nytt. Jag hade gjort några år i ECHL och det var helt enkelt dags att göra något annat. Jag är tacksam för chansen jag fick i Danmark, jag älskade det. Det var kul hockey, bra fans och att få kröna det med att vinna mästerskapet var verkligen speciellt. Nu känner jag mig redo för nästa steg, att komma till Sverige är ett steg uppåt.

Han har fått idel goda vitsord om Sverige.

Inte minst från sin kusin Evan McGrath som var en stor profil i HockeyAllsvenskan under flera år. McGrath gjorde fem år i ligan och levererade 149 poäng på 198 matcher med Västerås och Oskarshamn. 2012/13 vann han hela poängligan efter att ha dunkat in 50 poäng på 52 matcher.

– Han är äldre än mig och jag såg honom spela när jag var ung. Han var en stor talang, spelade i AHL och jag såg verkligen upp till honom. Han har hjälpt mig mycket genom åren, han är en grym mentor, och jag kan snacka med honom om allt. Han sitter inne på mycket kunskap och tips, säger Edmondson.

– Vi har snackat om både Sverige och Västervik och han har bara haft bra saker att säga.

ÄR EN LEDARTYP

Ian Edmondson är en ledartyp. Under sista collegeåret var han lagkapten i sitt lag.

– Det var speciellt och en ära. På college spelar man med samma killar under hela säsongen, det är inte som i andra ligor där det byts spelare hela tiden, så vi skapade en riktigt stark grupp. Jag ser mig som en ledare, både på isen och i omklädningsrummet. Jag gillar att pusha killar, göra allt för att vi ska bli så bra som möjligt, och vill både ta plats och ge andra utrymme att växa, säger han.

Funkar det i Europa också?
– Det är klart att det är annorlunda att komma till lag där andra språk och kulturer dominerar, men ledarskap handlar om andra saker. Jag fick anpassa mig lite i fjol, språkbarriären kan vara tuff ibland, men en ledare är en ledare, det är samma koncept i grund och botten.

Det låter som du vill ha en ledande roll i Västervik?
– Jag har inte tänkt på det så, jag har inga förväntingar på att få någon bokstav på bröstet, men att vara en ledare är naturligt för mig. Jag ska fortsätta vara den jag är.

Vad är dina förväntingar?
– Jag vill bara spela så bra jag kan. Det är min förväntan inför varje säsong. Jobba hårt och se var det leder.

Edmondson tränar hemma i Nordamerika under sommaren innan han drar till Sverige i slutet av juli.

– Under året i Danmark upptäkte jag att man har mer plats på isen och mer tid med pucken. Man både kan och behöver åka mer skridskor, och det tänker jag jobba på i sommar. Att vårda pucken mer, använda fötterna, pucktransporter och att använda den extra tiden till att få till bättre skott.

Det låter som många offensiva delar... du får snacka mer med Evan McGrath också?
– Ja, haha, han är en offensiv kille, han vet vad det handlar om.

» Transfercentralen 2022