Fagervall: "På flera sätt ett bredare lag i år"

24 augusti 2018 13:00

#14lag14analyser: Björklöven har tappat sin offensiva arsenal. Det oroar dock inte Joakim Fagervall som tycker att Umeå-laget är bredare och bättre i år.


127 poäng.

Det har Björklöven tappat i och med att Austin Farley, Axel Ottosson, David Lindquist och Alex Hutchings lämnat truppen.

Således får Löven bygga en ny offensiv i år.

Det är dock inget som oroar, enligt tränaren Joakim Fagervall.

– De som gjorde poängen för oss ifjol var inga poängspelare från start utan de blev det under resans gång. Farley, Ottosson och Lindquist växte under vintern. Hutchings var egentligen den vi visste skulle producera från start, men han gick skadad mycket, säger Fagervall.

– Jag tycker att vi ersatt de som försvunnit men vi ser också att vi vill ha en bredare produktion i år. Fler spelare som är med och bidrar. Vi har fått in killar som Emil Lundberg, Filip Cruseman och Alexander Wiklund till exempel. Vi har kanske ingen som kommer göra 40 poäng, men många som kommer bidra. Jag tycker att vi på flera sätt är ett bredare lag än ifjol, och det gäller både produktion och arbetsmoral.

Om det blir nytt framåt så blir det gammalt bakåt.

I dubbel bemärkelse. Omsättningen på backsidan är betydligt lägre, och i Alexander Hellström (återvänder hem efter tre år i Örebro), Simon Backman och Mikko Pukka har Löven tre äldre backar med massor av meriter att luta sig mot.

En trio som bildar grundbulten i försvaret.

– Det känns bra och naturligt att ha en stark backsida. "Acke" (Alexander Hellström) kommer betyda mycket för oss. Han är en pådrivare och ledare som höjer kravbilden och bidrar med stabilitet, säger Fagervall.

– Jag tycker vi har mycket skills på backsidan också. Backparet med Jacob Andersson och Simon Åkerström var kanske ligans bästa par mot slutet av säsongen ifjol, till exempel.

Björklöven har varit hårt skadedrabbade under flera säsonger.

Otroligt skadedrabbade faktiskt.

I år har klubben nio backar och femton forwards under avtal.

– Vi hade mycket skadeproblem ifjol. Inte lika mycket som säsongen innan, men ändå tillräckligt för att det skulle störa oss. Därför har vi en bredare trupp nu. Det finns en tanke bakom det. Vi har samarbete med Vännäs och Teg så att alla ska kunna få spela, men det är viktigt att vi har tillgång till många spelare.

Men nio backar...?
– Det handlar bara om att handskas med det på rätt sätt. Vi kommer ha skador och en del kanske behöver mer tid på sig än andra för att hitta rätt. Det kan bli lite pusslande, men det är också viktigt att vi har samarbeten med andra klubbar.

Det är också många som är kvar sedan ifjol, viktigt med lite kontinuitet?
– Så är det. I år har vi kunnat börja på en högre nivå än ifjol. Vi är på en helt annan nivå nu jämfört med för ett år sedan.

På målvaktssidan har Löven värvat loss Oscar Masiello som var inlånad från Luleå ifjol, och även plockat in Mattias Pettersson från Mora.

– Vi har en jämn och bra målvaktssida. Just nu är de oskiljaktiga på träning, så vi får se vem som får stå mest.

Björklöven nosade på toppen ifjol.

Ambitionerna är höga även den här säsongen.

Joakim Fagervall vet också vad som krävs för att lyckas:

– Nu är jag jävligt tråkig, men jag säger som ifjol: det gäller att se serien som ett långt lopp. Det handlar hela tiden om att hitta ett konsekvent agerande. Oavsett om vi spelar hemma eller möter Karlskoga borta så måste det se likadant ut. Jag tror det betalar sig i långa loppet. Att spela konsekvent är det viktigaste för oss, säger Fagervall.

– Jag tycker att vi har ett bra lag, men ser man på serien och går igenom alla lag så känns det som att serien är bättre i år jämfört med ifjol. Många har gjort en stark silly season och stärkt upp. Det krävs verkligen att man är där i alla 52 omgångarna, att man bara ser en seger som en seger och en förlust som en förlust, och sedan tuggar vidare.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har inte pekat ut någon riktig målsättning ännu men var femma ifjol och hade som mål att vara fyra, och vi vill ju inte bli sämre.

MÅLVAKTER

30 Mattias Pettersson - NY från Mora
31 Oscar Masiello - NY från Luleå

BACKAR

4 Jonas Emmerdahl
5 Hardy Häman Aktell - NY från Skellefteå J20
7 Alexander Hellström - NY från Örebro
8 Mikko Pukka
26 Jakob Stenqvist - LÅN från Frölunda
28 Simon Åkerström
37 Jacob Andersson
49 Simon Backman
52 August Tornberg - NY från Piteå

FORWARDS

10 Emil Norberg
11 William Eriksson - NY från MODO J20
13 Fredric Andersson
14 Cidy Murphy
19 Kristoffer Söder - NY från Karlskrona
20 Mattias Granlund
21 Erik Rainersson
22 Jacob Peterson - LÅN från Frölunda
29 Alexander Wiklund - NY från Västervik
33 Marcus Jonsson
40 Sebastian Selin - NY från Pantern
48 Filip Cruseman - NY från Karlskrona
53 Lukas Eriksson
71 Oskar Stål Lyrenäs - NY från MODO
79 Emil Lundberg - NY från Karlskrona

TRÄNARE

Joakim Fagervall
Jesper Jäger

» #14lag14analyser