Panelen: "Kan bli överraskning"

17 juni 2022 09:00

Tre experter ger sin syn på Almtunas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Henrik Söderlund, journalist Uppsala Nya Tidning
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Henrik Söderlund: Händelsefattigt. Nyförvärven lyser med sin frånvaro. Några kontraktsförlängningar och en värvning i form av Hugo Blixt, okänd för mig, från collegespel i USA är vad som hänt. Officiellt.

Marie Hallman: Sisådär. Man har en stomme av utespelare att bygga runt men tyvärr ser det ut som vanligt på målvaktsposten, det vill säga man har under sommaren bara en ung, för sammanhanget, orutinerad målvakt. Jag skriver tyvärr då just målvakter varit Almtunas akilleshäl senaste säsongerna. Det har emellanåt varit en strid ström av målisar in och ut mellan stolparna. Ofta väldigt unga med för stort ansvar på ensamma axlar. Almtunas förhoppningar om att signa en stabil kugge längst fram när det närmar sig säsong har inte gått i lås då och även om klubben signalerat att det ska vara prio nu så är det osäkert läge. Igen. Viktor Andrén, som anslöt på korttidskontrakt från Brynäs i februari, ryktas förlänga med Almtuna. En underskrift skulle helt klart höja Uppsalalaget.

Andreas Hanson: Det borde ses som en en ganska bra silly för Almtuna. För det första så har man kvar sina fyra bästa interna poänggörare från senaste säsongen i Harlestam, Hertzberg, Golovkovs och Norbäck kvar – hur många hockeyallsvenska lag kan egentligen skryta med det? Svaret: Almtuna är helt ensamma med det! Ja, det är faktiskt så. Visst, vi pratar om förra säsongens tolva i grundserien och antagligen var intresset för spelarna inte skyhögt, men alla fyra stod för runt 30 poäng och det är inte så pjåkigt alls. Min känsla är att Almtuna hoppades få ut lite mer av dem också förra säsongen. För det andra säger ryktena att man förlängt med förstemålvakten Viktor Andrén, samtidigt som Oliver Håkanson gjorde en kanonsäsong med Hudiksvall ifjol. Det borde innebära att Almtuna slipper en upprepning av målvaktskaoset som var förra säsongen, och bara det är en enorm förbättring. Sist men verkligen inte minst – Robert Kimby är tillbaka som tränare. Något som man också borde kunna dra upp förväntningarna ett antal tabellplaceringar. Almtuna kan nog bli en jobbig motståndare i vinter, och man kommer vara ett av ett fåtal lag som kommer slå ur underläge nästan varje kväll. Jag sticker ut hakan och säger att här har vi kommande säsongs stora överraskning i serien.

Vad är styrkan i lagbygget?

Henrik Söderlund: Att en stomme spelare är kvar och att det är spelare som man velat behålla. Att Robert Kimby återkommer efter bara en säsongs frånvaro och dessutom känner ett helt gäng av spelarna.

Marie Hallman: På isen: forwardsbesättningen. Kreativa spelare som Hampus Harlestam, Viktor Hertzberg, Jesper Norbäck och kloke centern Jacob Svensson är under fortsatt kontrakt. Kvartetten gjorde bra intryck i vintras, kan utvecklas och bli ännu bättre och viktigare för laget nu. I båset finns nygamle tränaren Robert Kimby som kom in som headcoach säspngen 20/21, oväntat bröt sitt kontrakt för civilt jobb men nu är tillbaka i Almtuna till synes taggad till tusen. Almtuna har även knutit Fredrik Pettersson Wentzel till sig. Den förre SHL-målvakten blir nu målvaktstränare i HockeyAllsvenskan samt Almtunas juniorlag. Blir intressant att följa!

Andreas Hanson: Man vill ju se hur Almtuna löser de sista pusselbitarna. Officiellt är det många luckor kvar. Men i nuläget är det kontinuitet som är styrkan. Förutom tidigare nämnda fyra forwards och målvakterna så har man också kvar några viktiga backar sedan senaste säsongen och det är en stomme som lag på nedre halvan i hockeyallsvenskan inte brukar kunna ha kvar.

Vad är svagheten i lagbygget?

Henrik Söderlund: En hel del kvalitet. Och ett halvt lag. Just nu finns två femmor och en målvakt. Spelare har lämnat men inte ersatts. Eller? Vi kan ju låtsas att vi tror att det är så men såklart finns det fler spelare klara men att klubben valt att inte gå ut med dessa för att spara pengar.

Marie Hallman: Backsidan behöver mer tyngd och rutin. De fem signade backarna (16 juni) är 18, 18, 22, 24 och 27 år. Inget ont om de unga men ska man vara ett stabilt lag så behöver kidsen stöttning och laget behöver mer erfarenhet.

Andreas Hanson: Räcker spetsen till? Är centersidan tillräckligt bra? Kommer man ha defensiva backar som kan stänga till och balansera upp de mer kreativa Marcus Karlström och Oskar Asplund? Ja det är väl några av frågetecknen som ploppar upp.

Vad mer måste in?

Henrik Söderlund: En målvakt (Viktor Andrén) och några rightforwards, har alltid varit svag för sådana. Kanske också nån mer rutinerad back.

Marie Hallman: En rutinerad målvakt. Tyngd, rutin, spelskickliga backar. En eller ett par kloka centrar till skulle inte skada.

Andreas Hanson: Ska man bli den där överraskningen jag tror på, så måste man lösa minst en bra center till. Blir det Filip Karlsson som gick det rykten om, eller har man något annat på gång? Detta och någon mer defensivt stark back, och några forwards till förstås.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Henrik Söderlund: Nicklas Danielsson. Målskytt med pondus som är fostrad i klubben. Dessutom rightare.

Marie Hallman: Nicklas Danielsson ryktas till Almtuna. Han må vara 37 (fyller 38 i december) men har kvar glöden, spelsinnet, rutinen, målsinnet, lägger passningar, jagar på allt och alla… En ”pappa”, kulturbärare och ”lärare” för de yngre. Klok center. Dessutom Uppsalabördig och misstänker jag (vet ej, gissar bara) kommer ha familjen kvar på lättpendlat avstånd i Gävle. Vill han signa så är det bara att slå till. Risken är väl bara att fler lär vara intresserade.

Andreas Hanson: Av rapporterna i lokaltidningen UNT är drömvärvningen redan klar. Ulf Rosén är på väg att kliva in som finansiär bakom en framtida storsatsning på hockeyn i Uppsala, och bättre “värvning” än så kan väl knappast Almtuna få? Men även på isen är det ju grejer på gång. Nicklas Danielsson hade varit en fin förstärkning om det blir verklighet. Han skulle naturligtvis spetsa till laget på alla sätt, inte minst med sitt fina högerskott i powerplay.

» Transfercentralen