Larsson: "Ser detta som ett uppdrag..."

26 juni 2021 09:00

Henrik Larsson är hemma i Karlskoga igen och berättar om återkomsten till moderklubben, tiden i SHL och Finland, satsningen, styrkorna, uppdraget och smeknamnet "Kingen".


Henrik Larsson är tillbaka i moderklubben Karlskoga igen.

Vad som lockade?

Klubbens satsning mot SHL.

– Torsten Yngveson ringde mig och låg på om nytsatsningen och att klubben gör en ärlig satsning för att nå SHL. Det känns enormt inspirerande. Jag vill vara med på den här resan med min moderklubb, säger Henrik Larsson.

Karlskoga brukar ju inte spänna bågen så högt annars?
– Nä, precis, men nu när man gör det kände jag verkligen att jag ville vara med på det här.

Flera klubbar uttalar ambitionen att de ska upp nu, det blir en hård kamp?
– Enormt kul. Jag gillar det nya upplägget med slutspel och att ett lag garanterat går upp. Det är därför klubbarna går för det nu. Jag förstår det helt och hållet. Det blir kul med konkurrens när flera klubbar går ut offentligt och säger att de ska satsa uppåt. Det höjer hela ligan också.

Du skrev på för tre år, det är ganska lång tid?
– Det kändes rätt. Min flickvän har byggt hus i Karlskoga så det var många saker som klickade.

Henrik Larsson blir en nyckelspelare i Karlskogas satsning.

26-åringen var en av HockeyAllsvenskans främsta backar innan han lämnade för spel i Brynäs sommaren 2017. Det blev inget genombrott i Gävle och efter ett och ett halvt år så blev det en återkomst till Karlskoga där han spelade en halv säsong innan det blev spel i Finland där han spenderat de två senaste åren.

– Tiden i Brynäs gick väl inte som planerat. Det gick knackigt och jag fick inte den speltiden jag behövde, men det handlade bara om mig själv. Jag valde att gå tillbaka till Karlskoga och det var ett bra drag. Jag studsade tillbaka och det öppnade upp för spel i Finland. Där jag har haft det fantastiskt kul.

Vad Henrik Larsson ska bidra med är givet.

Offensivt backspel.

– De offensiva kvaliteterna är min styrka men jag har också utvecklat mitt defensiva spel i Finland, säger han.

Faktum är att Henrik Larsson till och med matchats som center en säsong i BIK, vilket skvallar om hans offensiva sting.

– Det var en kul säsong, det gick bra också, säger han.

Hemmasonen vill ta en tongivande roll i BIK, så klart.

– Jag har vuxit som både spelare och person de senaste åren. BIK är min moderklubb och jag hoppas vara med och bidra till BIK-andan.

Du har lirat i SHL och i högsta ligan i Finland, du ser inte HockeyAllsvenskan som ett steg tillbaka?
– Fan heller, det är ett oerhört inspirerande steg att ta med tanke på satsningen som Karlskoga och flera andra lag gör. Ligan är riktigt bra och det blir en spännande säsong som kommer. Jag ser det som ett skitroligt äventyr och ser det som ett uppdrag att ta upp Karlskoga i SHL.

Din egen SHL-sejour gick så där, är det en drivkraft att komma tillbaka dit och visa att du kan spela där?
– Det är klart att det hade varit roligt att spela där igen men jag vet inte om jag har något att bevisa egentligen. Nu tänker jag bara på att ta upp Karlskoga till SHL, sedan hade det varit fantastiskt att få spela med laget där.

Till sist: Henrik Larsson har fått smeknamnet "Kingen".

– Ja, det får jag leva med. Under mina första år skrev jag ett julrim till Andreas Ollikainen under en julklappsutdelning: "tror du är ingen, men du är kingen". Några tyckte det var kul och sedan har det hängt med som smeknamn på mig, haha.