Panelen: "Finns ett stort frågetecken"

5 september 2021 14:30

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på MoDo - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Per Hägglund, journalist Örnsköldsviks Allehanda
Mattias Persson, journalist Örnsköldsviks Allehanda
Peter Kempe, MoDo-poddare

Vad säger ni om lagbygget?

Per Hägglund: Ett spännande nybygge med ett stort frågetecken som inte precis har rätats ut under försäsongen med tre raka förluster och femton insläppta mål mot SHL-motstånd. Jo. jag tänker på målvaktssidan där Tex Williamsson var sjuk och Isak Wallin försöker studsa tillbaka en mardrömssäsong. Backsidan ser riktigt intressant ut där Modo fått in muskler (Wahlberg, Folin) och smartness (Hasa, Näsén) och både och i Bernhardt. Centersidan, där Modo hade problem i fjol, är dock intressantast med Vigneault, MacMaster och Jinesjö Karlsson i stora roller. "Vi är starka i mitten", säger sportchefen "Hinken" Gradin.

Mattias Persson: Lagbygget ser spännande ut, inte minst på forwardssidan. Truppen är byggd med en tydlig kärna av spelare som vill vara här och även om det inte är riktigt lika spetsigt som tidigare upplagor så gillar jag den tydliga rollfördelningen och mixen av ungt och rutinerat. Det stora frågetecknet är målvaktssidan, där både Tex Williamsson och Isak Wallin har mycket att bevisa. Jag blir inte helt förvånad om sportchefen Henrik Gradin värvar in en ny målvakt innan jul.

Peter Kempe: Lagbygget ser intressant ut, det är en mycket bättre centersida än MoDo haft på många år, och det är ingen brist på potentiella poängplockare. Backsidan känns också som en uppgradering mot fjolåret. Mitt frågetecken är målvaktssidan, speciellt nu när Tex Williamson har varit sjuk och missat en hel del av träningen på senare tid vilket gör att det finns tveksamheter om vilken form han kommer vara i när pucken släpps för seriestarten. Nu har man lånat in Niklas Lundström som känns intressant, återstår bara att se hur länge. Det kanske inte finns någon som sticker ut på ett sätt som till exempel Patrik Karlkvist gjorde ifjol, men som helhet ser truppen ut som en uppgradering.

Vem blir poängkung?

Per Hägglund: Står mellan två spelare: Riley Woods och Filip Sveningsson. Woods får tipset i form av fler assistpoäng.

Mattias Persson: Tanner MacMaster bör vara en kandidat. Ser redan nu väldigt spännande ut och hans spelsinne och förmåga att hitta sina medspelares blad är utöver det vanliga och kommer att bli viktigt, inte minst i powerplay. Det kommer ta lite tid för honom att anpassa sig i egen zon, men i offensiven ser han väldigt vass ut redan nu.

Peter Kempe: Jag skulle sätta mina pengar på antingen Markus Modigs eller (utan att ha så bra koll på honom sedan tidigare) Riley Woods. Modigs skapade mycket mot Timrå senast och det är bara en tidsfråga innan skotten kommer innanför ramen.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Per Hägglund: Modo har några unga spelare i Theo Jakobsson, Hugo Styf, Oscar Nordin och Jeremias Lindewall, men jag vet inte hur stora roller de kommer att få. Jag säger Oscar Nordin, om jag inte får säga "etablerade" Sveningsson som hade en tung säsong ifjol.

Mattias Persson: Där säger jag Oscar Nordin. Han fick inte riktigt utrymme eller plats under den kaosartade fjolårssäsongen, men i år ser han väldigt redo ut och med rätt omgivning kommer han att blomma ut till en bra spelare på den här nivån.

Peter Kempe: Oscar Nordin känns spontant som en väldigt spännande spelare, som dessutom lagets sportchef lyfte fram när han gästade min och Johannes Forsbergs podd "Stället går bananas" härom veckan. Han har storleken, speeden och dessutom bra händer så han har alla verktyg för att ta en ordinarie plats!

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Per Hägglund: Ett lag som bör vara topp sex, men vi ser också nu en förening som visar på tålamod och som är beredd att skynda långsamt, jämfört med tidigare säsonger. HV ser ut som den största favoriten i HockeyAllsvenskan någonsin, sedan kommer utmanare som Västerås, BIK Karlskoga, Björklöven och Mora. Modo kan nog, om nyckelspelarna får vara hela och målvaktssidan håller, vara med och utmana också.

Mattias Persson: Förväntningarna ska alltid vara höga på en klassisk förening som MoDo. Men det är klart, med tuff konkurrens och flera lag som rustat hårt är man definitivt inte favoriter. De har dock alla möjligheter att vara med och utmana om de första tre placeringarna och Mattias Karlin har trollat förut. Någon SHL-plats tror jag dock inte att det blir.

Peter Kempe: Vi kan vänta oss ett betydligt bättre MoDo än ifjol. För det första har man i Mattias Karlin en tränare som är beprövad på nivån och som har en kärlek till klubben, för det andra ser truppen betydligt jämnare och bättre ut (det känns som alla kan ta ett steg uppåt och nedåt i hierarkin utan att det påverkar särskilt mycket) och för det tredje tror jag man kommer vara giftiga i pp. Vi såg hur Modos nya assisterande tränare Jonas Holmström fick HV71:s powerplay att producera ifjol trots att laget låg i botten av tabellen i övrigt. Jag tror kanske inte MoDo kommer toppa tabellen, men en femteplats känns rimligt.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Per Hägglund: Karlins hockeysmartness och att, återigen, målvaktsspelet håller hög nivå. Vi vet sedan tidigare att laget med bästa målvakten vinner pokaler.

Mattias Persson: Att man får rätt på målvaktssidan. Tex Williamsson har tidigare visat att han kan hålla toppnivå i den här ligan, men efter att ha missat inledningen på säsongen efter att ha rehabiliterat sig från sjukdom så har han en lång startsträcka och mycket att bevisa, inte minst med fjolårssäsongen i tankarna. Isak Wallin har sett svajig ut inledningsvis och släppt en del billiga puckar, så han är ett stort frågetecken för mig.

Peter Kempe: Den största nyckeln är ändå målvaktssidan. Kommer Tex Williamson leverera det spel man vet att han har i sig, men som man är tveksam till med tanke på den begränsade speltiden ifjol och ännu mer genom osäkerheten över den fysiska formen? Kommer Isak Wallin kunna stjäla poäng åt laget i dom matcherna han får stå, trots ett par sisådär insatser på försäsongen? Man vet att det finns potential, och jag hoppas på positiva svar när säsongen drar igång.