Transferveckan: "Äntligen dags nu?"

24 juni 2021 20:00

Varje fredag så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan där du enkelt kan se vad som har hänt lag för lag.


En ny transfervecka har passerat och vi kör summering en dag tidigare med tanke på midsommar.

Vad har hänt i veckan? Det har varit en förhållandevis lugn vecka och de största nyheterna handlar om HV71:s starka dubbelvärvning av bröderna Jonathan Davidsson och Marcus Davidsson, Västerviks landning av sin tilltänka toppback Michael Brodzinski samt Vita Hästens kontraktering av den gångna vinterns genombrottsforward Johannes Nilsson.

I skymundan har Fabian Ilestedt skrivit på för Vita Hästen.

Fabian Ilestedt är en "är det äntligen dags nu?"-spelare. Det vill säga en spelare som haft sina chanser att slå sig in i HockeyAllsvenskan men som ännu inte lyckats. Han var på tryout med AIK men fick inget kontrakt och återvände till Nybro. Den gångna säsongen startade han med Västervik men efter bara en handfull matcher blev det respass tillbaka - via en utlåning - till Nybro. Vita Hästen blir tredje chansen i HockeyAllsvenskan.

Det vimlar inte av spelare som får en tredje chans... får man det så finns det onekligen något speciellt där som många ser, men som inte riktigt fått utlopp.

Är det äntligen dags nu, Fabian Ilestedt?

Det får oss osökt att glida in på andra spelare som bytt miljö i förhoppningen om att slå igenom.

Här är tre andra spelare som bytt allsvensk klubb - och där det kanske äntligen är dags nu:

LINUS PETTERSSON

Den avige, lurige och kreativa forwarden lyftes tidigt upp i MODO:s trupp under Björn Hellkvists ledning och gjorde flera pigga inhopp i HockeyAllsvenskan. Därefter höjdes förväntingarna, men 21-åringen har inte lyckats spela till sig en ordinare tröja under de två senaste åren utan har fått finna sig i att nöta trä eller vara utlånad. Nu är Pettersson klar för Kristianstad, en klubb där han har chansen att erövra en stor offensiv roll och få utlopp för hela sitt kreativa register. Är det äntligen dags nu?

KALLE MIKETINAC

Det finns så mycket hockey i Kalle Miketinac. Det visade han stundom i Karlskrona, men framförallt i Kristianstad - även om det aldrig riktigt lossnade poängmässigt. Spelet fanns där, initiativen fanns där, men inte flytet eller den där berömda förmågan att sätta pricken över i. Nu byter 22-åringen Skåne mot Mora, får något mindre press på axlarna bakom givne toppcentern Daniel Ljunggren, och kan mycket väl blomma ut till den SHL-spelare som finns där någonstans. Är det äntligen dags nu?

LUCAS CARLSSON

Södertälje-trotjänaren har varit poängpålitligheten själv under lång tid - 27, 23, 28, 22, 28 poäng fem senaste åren - trots olika roller (skickats upp och ner i uppställningen och varit både center och vinge). De flesta är övertygade om att det finns en nivå till hos 27-åringen. Nu rycker han upp SSK-rötterna, tar det kontroversiella steget till AIK och får seniorkarriärens första miljöombyte. Då kanske det går att få i den där extra växeln. Är det äntligen dags nu?

LAG FÖR LAG - DET HAR HÄNT!

TRANSFERCENTRALEN

» Transfercentralen 2021