Panelen: "Behöver etablerad spets"

24 maj 2022 10:00

Tre experter ger sin syn på Karlskogas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Bengt Olsson, BIK-tyckare
Dennis Pavlovic, journalist Karlskoga Tidning
Larsåke Grahn Wåhlén, BIK-tyckare

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Bengt Olsson: Vin och vatten. Vi har tappat mycket poäng i Henrik Björklund, Aleksi Rekonen och David Lindqvist som jag i nuläget räknar bort. Samtidigt har vi behållit båda våra målvakter, sex av sju backar och en bra stomme på forwardssidan. In hittills en för mig helt okänd ung back i form av Måns Krämer, två starka kort i Albin Eriksson och Markus Modigs och en lovande junior - Ludwig Persson - från Frölunda.

Dennis Pavlovic: Halvtung! Jag ser tappet som Henrik Björklund som ett hårt slag mot hela SHL-satsningen. Jag tror han är oersättlig, rent av. Jag tror det är omöjligt för BIK att hitta en lika bra spelare för den lönen.

Larsåke Grahn Wåhlén: Väldigt oroväckande så här långt. Tappat sina två absolut bästa forwards (Henrik Björklund och Aleksi Rekonen) och fyllt på med betydligt mer chansartade värvningar.

Vad är styrkan i lagbygget?

Bengt Olsson: Vi fortsätter på den inslagna vägen att bygga stabil defensiv. Vi har lyckats behålla många spelare som redan kan spelsystemet och i flera fall kanske är redo att ta ytterligare steg. Vi har också redan nu en stark centersida med Gustaf Franzen, Kalle Jellvert, Julius Persson och Edwin Lindström. Den sistnämnde fick ju hela förra säsongen spolierad av en allvarlig axelskada. En ung center och egen produkt jag gillat sedan juniortiden. Klok, klassisk center med hög arbetsmoral och stark både med och utan puck.

Dennis Pavlovic: BIK lyckades hålla ligans kanske bästa målvaktspar intakt i Lars Volden och Marcus Hellgren Smed. Backsidan ser också bra ut trots att BIK ”tappade” Albert Lyckåsen till AIK.

Larsåke Grahn Wåhlén: Styrkan är att man får behålla den defensiva stommen. Två bra målvakter samt en backbesättning som var väldigt bra förra året.

Vad är svagheten i lagbygget?

Bengt Olsson: Vi saknar naturliga poänggörare med rutin från att möta kvalificerat motstånd. Förväntningarna är väl ändå stora på Albin Eriksson och Markus Modigs att gå in och göra en hel del poäng. Förhoppningsvis kan David Lilja fortsätta göra bra med poäng, och att Åke Stakkestad kommer igång med målskyttet i en mera offensiv roll än förra året. Skulle väl som jag sa förra året även gärna se en rejäl defensiv back med rutin, men samtidigt har vi kanske allsvenskans bästa backsida totalt sett. Svårt att se några uppenbara brister innan laget är färdigbyggt.

Dennis Pavlovic: Markus Modigs var en bomb, men för mig är det uppenbart att det behövs ännu mer etablerad spets på forwardssidan.

Larsåke Grahn Wåhlén: Utan tvivel offensiven. Ludwig Persson är en riktigt spännande värvning dock är han förhållandevis oprövad i seniorsammanhang så man vet inte riktigt utfallet där. Markus Modigs kan ju absolut göra poäng men där verkar det i stället ha funnits andra problem vid sidan av isen. Får man till det med honom så är det absolut en spelare som har kapacitet att ersätta Rekonen i alla fall.

Vad mer måste in?

Bengt Olsson: Vi saknar ju fyra forwards och av dessa behövs minst en rightare, gärna två. Kanske ska vi även ha in en toppcenter. Enligt Torsten Yngveson söker man spets, och han kommer att låta det ta sin tid. Även en åttonde back kan vara aktuellt i senare skede, men där tänker jag junior eller lån.

Dennis Pavlovic: BIK har fyra forwardsplatser kvar att fylla och jag tror det behövs två spetsspelare av hög allsvensk klass om BIK ska kunna haka på i den absoluta toppen.

Larsåke Grahn Wåhlén: Något som kan ersätta Henrik Björklunds poängskörd. Men det finns så klart inte. Så Torsten Yngveson lär använda trollstaven och hitta någon som kan få tidernas genombrott. Förmodligen lär de få dela upp ”Björkas” poäng på flera spelare.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Bengt Olsson: Inom ramen för de ekonomiska resurserna så har vi i supporterkretsar talat om lite av de som dumpas eller frivilligt lämnar HV. Max Wennlund, Jesper Kokkonen är två som tidigare varit i BIK som lån respektive på kontrakt. Hör finns i alla fall intresse för Jesper Kokkonen, och intresset lär vara ömsesidigt. Men jag vet inte om det kan rubriceras drömvärvning? Marcus Nilsson från FBK skulle vara en drömvärvning om han dumpas av FBK. Inte sannolikt dock, men det ska ju rensas och byggas om i truppen. Annars skulle jag gärna se minst en rutinerad transatlant, det har ju visat sig vara framgångsrecept för flera andra klubbar. Tyler Kelleher?

Dennis Pavlovic: Denna är halvtorr, men jag drar till med en drömförlängning. David Lindquist!

Larsåke Grahn Wåhlén: Om man ska vara realist och inte ropa efter Connor McDavid etc så skulle jag säga Jesper Kokkonen som tagit ett kliv till i HV71. Om han inte får chansen i SHL så tycker jag att BIK borde agera omedelbart.

» Transfercentralen