Helmersson: "Det är redan lite smågrinigt"

31 augusti 2021 13:00

#14lag14analyser: Karl Helmersson går in på andra säsongen som huvudtränare i Karlskoga och berättar om bittra slutet i våras, SHL-satsningen, "Kingen", truppen och pusselbitarna som saknas.


3, 4, 4, 5, 5, 2, 12, 5, 4, 2.

Det är Karlskogas tabellplaceringar de tio senaste säsongerna. Med tanke på vilken spelaromsättning det varit genom åren och vilken SHL-exportör av stjärnspelare som klubben är så är det ett helt otroligt facit.

Karlskoga får bygga mycket nytt inför varje säsong men är trots det mer eller mindre alltid med i toppen.

Förra säsongen var inget undantag.

BIK landade som tvåa i tabellen till slut och pressade förhandsfavoriten Björklöven till sju matcher i semfinalen. Värmlänningarna såg ut att vara uträknade efter ett ras i den sjunde matchen, men lyckades iscensätta den otrolig upphämtning och var otroligt nära att ta matchen till övertid när Gustaf Thorell fick öppet mål - men han brände.

– Det var jäkligt surt när vi åkte ur, vi var så nära i den sista matchen. Vi hade lite otur med skador och annat, men vår förstakedja gjorde ett otroligt slustpel och vi visade vilken styrka det finns i gruppen. Allt det där ska vi försöka bygga upp igen, säger Karl Helmersson.

Karl Helmersson gjorde sin första säsong som huvudtränare i HockeyAllsvenskan i fjol.

– Jag har tagit med mig en hel del erfarenheter. Jag går in i den här säsongen med en positiv känsla och det känns spännande och inspirerande. Alla är medvetena om att det vi gjorde förra säsongen är förbi och nu ska vi börja på något nytt. Det gäller att vara noggranna i alla delar från början.

Trots de fina resultaten senaste åren så brukar Karlskoga sällan sticka ut hakan inför en säsong utan trivs i rollen som "underdog".

Nu skönjs dock något annorlunda. Karlskoga har startat en satsning där spelarbudgeten successivt kommer att höjas under en treårsperiod och där ambitionen är att på allvar hota om en plats i SHL.

– Klubben har gått ut och pratat om satsningen och det känns inspirerande att vara med på den resan. Vi vet att HockeyAllsvenskan blir ett getingbo den här säsongen och det är många som aspirerar på att gå upp, men vi vill vara med där uppe och bråka så långt det går under våren.

Att satsningen är på allvar symboliseras mycket av Henrik "Kingen" Larssons hemkomst till moderklubben. 26-åringen har spelat i SHL och Liiga de senaste åren och hade säkerligen kunnat spela i en större liga, men valde att komma hem och krita under ett treårsavtal med ambitionen om att ta BIK till högsta serien.

– Att han kommer signalerar att vi gör något bra, att vi vill vara med i toppen, att vi har ambitioner. Hade vi inte haft det så hade han inte kommit hem heller, för den delen. Hans beslut drar med sig andra.

Ser vi i truppen så har Karlskoga som vanligt tappat tongivande spelare. Inte minst förstemålvakten Tim Juel, toppbacken Filip Roos, poängmaskinen Linus Karlsson och toppcentern Gustaf Thorell.

Bland spelarna som kommer in märks bland annat (vid sidan om Henrik Larsson) målvakten Lars Volden och forwarden Sebastian Collberg.

– Det ser intressant ut. Vi har fått in spelarna som vi ville ha och har ett hungrigt lag. Det är redan lite smågrinigt på träningarna, och det där tävlingsmomentet vill vi verkligen ha, säger Helmersson.

Det har kommit in en del äldre spelare...?
– Det har blivit så i år, det är nyfikna på det vi gör här och vill komma hit. Det är inte fel med lite rutin heller.

Men ni är inte klara med laget?
– Nej, vi ska ha in en back och en forward till. Forwarden ska in i någon av de främsta formationerna. Vi har ingen panik, det viktigaste är att vi prickar rätt på de sista platserna.

Som vanligt så är den starka kärnan viktig för BIK. Calle Berglund (fick inget nytt kontrakt) och Gustaf Thorell (valde spel i Tjeckien) har förvisso försvunnit, men spelare som Mikael "Daggen" Eriksson, Johan Larsson och Henrik Björklund finns kvar som starka BIK-fundament.

– De visar hur man agerar i BIK, de är ovärderliga för oss, säger Karl Helmersson.