Beslut: Marcus Hellgren Smed får böter
Publicerad: 2022-10-21
Marcus Hellgren Smed i Karlskoga får böter för diving i matchen mot Almtuna.

BESLUT

Efter match mellan BIK Karlskoga - Almtuna IS, HockeyAllsvenskan den 14 oktober 2022 åläggs Marcus Hellgren Smed, BIK Karlskoga, följande straff för diving.

Böter 5000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Marcus Hellgren Smed samt en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: Vid tidpunkten 53:54 utvisas Almtunas nr 61 för interference on the goalkeeper. Marcus Smed Hellgren blir träffad på hackan i samband med utvisningen. Marcus Smed Hellgren kastar sig för att få med en utvisning. Marcus Smed Hellgren faller omotiverat kraftfullt till isen, och spelar över för att få med sig en utvisning till fördel för den egna laget. Marcus Smed Hellgren anmäls för embellishment.

Marcus Hellgren Smed har uppgett följande. Jag upplever situationen på följande sätt: Jag följer spelet från min högra stolpe för att sedan förflytta mig till mitten av målet då motståndarna passar pucken in i banan. Då mitt huvud är placerat framåt har jag ingen förmåga att uppfatta spelare nummer 67 (inte nummer 61 som uppges i anmälan) i Almtuna IS som i ett försök att skymma min sikt hoppar in med sin höft i mitt huvud vilket man tydligt kan se på kameravinkeln ovanifrån och i bifogad bild. Då spelaren kommer från "blindside" ser jag honom inte och smällen gör både ont och gör att jag blir rädd. Jag går då instinktivt in i försvarsställning för att skydda mig och faller då till isen. I dessa typer av situationer är det väldigt svårt att veta hur man reagerar när man får en smäll mot huvudet, jag är helt oförberedd och jag agerar endast i syfte för att skydda mig själv mot fler smällar.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom filmsekvensen finner nämnden det utrett att Marcus Hellgren Smed gjort sig skyldig till diving som påstås i anmälan. Detta oaktat att Marcus Hellgren Smed mottagit en kontakt mot huvudet. Nämnden anser att förseelsen är av sådan art att den bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 64.

HockeyAllsvenskan