Truppen: "Plockat in arton (!) nya spelare"

2 september 2021 09:30

#14lag14analyser: Kristianstad gör ett riktigt omtag den här säsongen och har tagit in arton (!) nya spelare. Det som sticker ut är satsningen på transatlanterna i offensiven.


Noterbart om Kristianstads trupp:

– Kristianstad har 24 spelare i truppen. Så många som arton av dem är nyförvärv, så KIK tar sannerligen ett omtag när det gäller spelarmanskapet.

– Bland spelarna som lämnar klubben märks lagkaptenen och trotjänaren Fredrik Hansson som avslutat karriären. Han har varit i klubben länge, haft en stor ledarroll och har stor del i att klubben idag spelar i HockeyAllsvenskan. Hemmasonen Dennis Svensson har utsetts till ny lagkapten.

– Kristianstad värvade in Simon Ericsson från Tyringe i våras. Han skadade sig dock under sommarträningen och kommer att missa hela hösten. Det blir spel tidigast efter nyår. För att täcka upp hans frånvaro har klubben värvat in lovande Theo Nordlund från Frölunda, och KIK har därmed åtta backar att tillgå.

– Nikolai Skladnichenko är tillbaka igen. Han spelade fem matcher med Kristianstad under våren 2020. I den femte matchen sköt han ett hattrick mot MoDo, men fick sedermera ett matchstraff och en avstängning. I fjol spelade ryssen inte alls eftersom hans visum till USA aldrig blev klart, och nu väljer han alltså att återvända till Sverige.

– Amil Krupic återvänder till Kristianstad efter en säsong i AIK. Backen vann den interna poängligan i KIK för två säsonger sedan, men hade det tufft i AIK förra vintern där han inte alls fick samma roll eller förtroende. Nu är han tillbaka med förhoppningen om att hitta den gamla formen igen.

– Rikard Olsén blev den stora hjälten i våras. Backen sköt det avgörande målet på övertid i den femte och helt avgörande Playout-matchen mot Väsby vilket säkrade Kristianstads fortsatta allsvenska status. I somras belönades den defensivt skicklige kuggen med ett nytt kontrakt.

– En tydlig trend är satsningen på transatlanter. KIK har plockat in Trevor Cheek, Kristoff Kontos, Deven Sideroff och Alex Rauter, och alla (om än med olika egenskaper) förväntas ta viktiga och bärande roller i laget.

– "If you can't beat them, join them". Så blev det för Gustav Bouramman som spelade i Väsby förra säsongen och var med och förlorade playout-serien mot just Kristianstad. Nu byter den spelskicklige backen sida, och spelar alltså med KIK i år.

– Robin Carlsson slog igenom med dunder och brak under sin allsvenska debutsäsong med Tingsryd (sköt tretton mål) men kom inte alls till i Karlskoga förra säsongen. Efter säsongen valde BIK och Carlsson att bryta tvåårsavtalet ett år i förväg, vilket öppnade upp för en ankomst till Kristianstad. Hittar skarpskytten målformen igen i år?

– Linus Pettersson kom som junior in som en virvelvind i MoDo för några år sedan och skapade flera rubriker. Forwarden bjöd på artisteri och härliga finter. Därefter har han dock inte lyckats ta nästa steg, hamnat på bänken i MoDo och lånats ut i omgångar. Nu hoppas 21-åringen på islossning i Kristianstad och starten är lovande med fyra mål på tre försäsongsmatcher. Pettersson gjorde för övrigt två allsvenska matcher med KIK för två år sedan, då som utlånad från MoDo.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Frederik Dichow - NY från Odense
Olof Lindbom - NY från Mora

BACKAR
Jakob Stridsberg - NY från Dalen
Erik Flood - Nytt kontrakt
Isak Renemark - NY från Rögle
Simon Ericsson - NY från Tyringe
Amil Krupic - NY från AIK
Rikard Olsén - Nytt kontrakt
Viktor Grahn - NY från Karlskrona
Gustav Bouramman - NY från Väsby
Theo Nordlund - NY från Frölunda

FORWARDS
Herman Hansson - Nytt kontrakt
Nikolai Skladnichenko - NY (klubblös)
Kristoff Kontos - NY från Boden
Robin Carlsson - NY från Karlskoga
Trevor Cheek - NY från Rödovre
Deven Sideroff - NY från Innsbruck
Linus Pettersson - NY från MODO
Dennis Svensson - Nytt kontrakt
Kevin Wennström - Nytt kontrakt
Alex Rauter - NY från Indy Fuel
Malte Sjögren - Nytt kontrakt
Gustav Olhaver - NY från Tingsryd
Melker Eriksson - NY från Rögle

TRÄNARE
Mikael Gath
Peter Johansson - NY från MODO

FÖRLUSTER
Calle Clang, mv, lån tillbaka till Rögle
Mattias Pettersson, mv, Ringerike
Jakob Bondesson, b, lån tillbaka till Rögle
Alexander Molldén, b, Västerås
William Pethrus, b, Karlskoga
Acke Ringström, b, slutar
Viktor Wahldén, b, Tyringe
Carl Ernstig, b, Troja
Fredrik Hansson, f, slutar
Gustav Willman Borvik, f, Södertälje
Kalle Miketinac, f, Mora
Daniel Andersson, f, Karlskrona
Oskar Svanlund, f, slutar
David Levin, f, Bratislava
Johan Lundgren, f, Rödovre
Max Wahlgren, f, Hudiksvall
Joel Wahlgren, f, Hudiksvall
Erik Santesson, f, Karlskrona
Lucas Edmonds, f, oklart