Gath: "Har ett mer allsvenskt lag i år"

2 september 2021 14:00

#14lag14analyser: Kristianstads tränare Mikael Gath laddar för en ny säsong och berättar om senaste årens bottenplaceringar, omtaget, nordamerikanerna, målskyttet och målsättningen.


Kristianstad har gjort två säsonger i HockeyAllsvenskan och har hållit till i den absoluta botten båda åren.

Första säsongen så blev det aldrig något negativt kval eftersom säsongen blåstes av i förtid på grund av den uppblossade pandemin.

I våras blev det en nervig playout-matchserie mot Väsby, där Kristianstad till slut kunde säkra nytt kontrakt efter att ha avgjort den femte och helt avgörande matchen på övertid.

– Det har varit två tunga säsonger men det kommer inte som någon överraskning för oss. Vi har varit inställda på det. I fjol blev vi klara för kval ganska tidigt och kunde förberda oss på det, och det hade nog del i att vi klarade av det, säger tränaren och sportchefen Mikael Gath.

I år har Kristianstad tagit ett omtag, bytt ut majoriteten av truppen och hoppas att åtgärderna ska räcka för att undvika bottenstriden.

– Vi har tagit små steg varje säsong och i år känns det som att vi har ett lite mer allsvenskt lag på benen. Sådan är i alla fall känslan just nu, säger Gath.

Att riva ut det gamla och plocka in mycket nytt har dock inte varit en smärtfri process. Klubben har tvingats ta flera obekväma beslut och skicka iväg spelare som betytt mycket de senaste åren, inte minst under resan upp till HockeyAllsvenskan.

– Några beslut har varit extremt tuffa, så är det ju. Fredrik Hansson lade ju av självmant, men spelare som Johan Lundgren och Viktor Wahldén har varit med hela vägen. Samtidigt kom vi till en punkt där vi kände att vi måste göra en omstart, och då krävs obekväma beslut ibland.

En tydlig riktningsförändringar har varit att prioritera spets före bredd.

– Vi har haft ganska breda trupper under två år. I år gör vi en lite smalare trupp, tre, fyra, spelare mindre, och försökt lägga pengarna på att få in lite mer kvalitet istället, säger Gath.

Ni har tagit in fyra nordamerikaner, bland annat?
– Ja, precis, och alla ska ha viktiga roller fast på olika sätt. Det är olika spelartyper. Devin Sideroff ska vara en poängspelare, Trevor Cheek är en klassisk tvåvägscenter, Alex Rauter en riktig hockeyarbetare och Kristoff Kontos hoppas vi ska kunna spela mycket och göra en del poäng. De kommer att bli viktiga för oss, helt klart.

Ni har fått in mer allsvensk rutin också?
– Under de här två åren så tycker jag att vi kunnat jämföra oss med andra lag spelare för spelare, men över 52 omgångar så har vi inte orkat hela vägen och där tror jag att rutinen faktiskt varit avgörande i vissa matcher. Nu får vi in mer rutin, och det tror jag absolut kommer att bli värdefullt för oss.

Den största akilleshälen i KIK de två senaste åren har varit offensiven. Det har gjorts för lite mål och powerplay-spelet har aldrig lyft. Att få det att rulla i år är en stor nyckel.

– Vi har gjort samma analys. När vi kollade på den underliggande statistiken en bra bit in på säsongen i fjol så låg vi ganska högt upp, men vi fick ändå inte med oss resultaten. Vi gjorde helt enkelt för lite mål. Vi jobbade, skapade och fick med oss en hel del utvisningar, men lyckades aldrig överföra det där till att göra mål, säger Gath.

– Vi har plockat in en hel del nya spelare i år som vi hoppas ska kunna hjälpa oss med just målskyttet. Där behöver vi upp.

Kristianstad har rört om rejält i truppen (arton nya spelare!), värvat in mer tilltänkt spets, fått in mer rutin och hoppas ha hittat verktyg för att slipa den tidigare så trubbiga offensiven.

Känslan är att klubben borde vara redo att ta ett rejält kliv uppåt i tabellen.

Men Mikael Gath vill inte sticka ut hakan.

Tvärtom.

– De två första åren har jag stuckit ut hakan lite vilket kanske skapat orealistiska förväntningar bland fans och andra. Jag har varit en realist också, men kanske snackat lite för mycket om vad vi skulle kunna nå, och jag känner att jag inte ska göra det i år. Jag tycker att vi har gjort en godkänd säsong om vi underviker negativt kval, säger han.

Du vill ha en överlevnadsmentalitet?
– Lite så. Tidigare har vi pratat i termerna om att bli ett slutspelslag och haft höga målsättningar, men det blir lätt pyspunka om målet blir för stort. Det har inte varit realistiskt. I år känner jag att vi först och främst ska säkra kontraktet. När vi gjort det kan vi fundera på andra saker.