2. Seriestruktur: "Fler streck & mer spänning"
Publicerad: 2019-03-12
I åtta artiklar kommer HockeyAllsvenskan att presentera invändningar kring Ola Lundbergs serieutredning. Allt för få hockeyn än mer populär och än mer engagerande.
Del 2: Seriestrukturen.

I slutet av november så presenterade ensamutredaren Ola Lundberg sin serieutredning och gav sitt förslag på hur ett nytt seriesystem i SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan kan se ut.

HockeyAllsvenskan skickade in ett remissyttrande och vill nu förtydliga det yttrandet och förklara fördelarna av de ändringar som HockeyAllsvenskan tycker är nödvändiga att göra för att få hockeyn än mer populär och än mer engagerande.

Ola Lundbergs förslag till seriestruktur i HockeyAllsvenskan:

– Lag ett till sex spelar slutspel.
– Lag sju till tio spelar åttondelsfinaler för att ta sig till slutspel.
– Lag tio och elva har spelat klart efter grundserien.
– Lag tretton och fjorton spelar en "play-out"-serie där förloraren degraderas till HockeyEttan.

HockeyAllsvenskan har ett annat förslag till seriestruktur - som motiveras med följande argument:

– Rörlighet mellan serierna där det fortfarande finns två platser både upp till SHL och ned till HockeyEttan att spela om.
– Fler streck i tabellen för att öka spänningen i serien.
– HockeyAllsvenskans kvalspel blir kortare och är färdigspelat innan SHL:s semifinaler börjar, varje serie får därmed gott om tid i rampljuset.
– Att spela slutspel med tätt matchande och långa resor är inte möjligt varken logistiskt eller ekonomiskt för klubbarna i HockeyAllsvenskan.

HockeyAllsvenskans förslag till seriestruktur:

{!A}

Kvalserien till SHL består av sex lag varav fem från HockeyAllsvenskan och ett från SHL. Alla lag spelar hemma och borta. Vinnaren är klar för spel i SHL kommande säsong.

Strukturen garanterar rörlighet mellan SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan men behåller istället för att försämra nuvarande storlek på fönster. Strecken ger förutsättningar för ett spännande seriespel och utmanande slutspelsmatcher.

» Förtydligande av HockeyAllsvenskans remissyttrande till Svenska Ishockeyförbundet rörande Serieutredningen (PDF)

HockeyAllsvenskan