Wettergren: "Positivt att ta det här steget"
Publicerad: 2022-09-15
HockeyAllsvenskan har heltidsanställt sex huvuddomare till den här säsongen. Det innebär ett lyft för både domarna och ligan.

Sex huvuddomare har heltidsanställts i HockeyAllsvenskan till den här säsongen.

En helt ny satsning i ligan.

– Det känns bra. Killarna har varit anställda en dryg månad och det är tidigt att dra slutsatser när det bara varit försäsong. De har inte levt sitt liv som proffsdomare fullt ut ännu. Under försäsongen vill vi köra in alla domare och matcha alla, men skillnaden är att vi kunnat sätta de heltidsanställda domarna på matcher som kräver mer tid i anspråk, vilket underlättat för de som inte är anställda som inte behövt offra lika många timmar, säger domarchefen Björn Wettergren.

– Det är nytt för de här killarna att vara proffsomdare men jag börjar se att de landar i rollen. Det är lite mer harmoni i vardagen och det speglar av sig på isen. Sedan är det en resa med en ny situation att hitta vardagslunken.

Vad har du pratat med proffsdomarna om?
– De ska döma mycket matcher och sätta tonen i ligan, men det ser vi inga effekter av ännu eftersom säsongen inte startat. De ska också lyfta hela domargruppen genom att hjälpa till och bistå med match- och videoanalyser. Sedan pratar vi med alla domare lika mycket, det ska inte vara två olika grupper beroende på om man är heltidsanställd eller inte, utan vi alla ska hjälpa varadra.

Att ha heltidsanställda domare är ett lyft för ligan.

– Hela domargruppen känner att ligan satsar på domarna. De är en stor del av ligan, en central del, och inte bara något som vi måste ha bara för att kunna genomföra matcherna. Den här satsningen är en viktig signal att vi verkligen satsar på domarna. Det är också en viktig signal för domare i lägre ligor eller personer som funderar på att börja döma att det går att döma som professionell även på allsvensk nivå.

Som heltidsanställd får domarna mer tid till träning, återhämtning, förberedelser och analyser.

– Sedan kommer domarna gör misstag ändå, så är det alltid. De är inte mer än människor. Tar du en HockeyEttan-spelare och ger honom heltidslön så blir han inte ett NHL-proffs över en natt, men han får bättre förutsättningar att bli en bättre spelare än om han inte var heltidsanställd. Det är samma för domarna, vi ger dem bättre förutsättningar att sköta sitt uppdrag. Det är positivt att vi tar de här stegen framåt.

Jonas Gustavsson