Pasic: "Jag minns den där indianaren"

13 juli 2019 09:00

Det första Nikola Pasic gjorde i Karlskoga ifjol var att slå en felpassning. Nu laddar talangen för sin första hela BIK-säsong och har tydliga målsättningar.


– Nikola gjorde ett väldigt bra intryck när vi lånade in honom i vintras. Han började med en indianare som han snabbt skakade av sig och var sedan ett ständigt hot för motståndarna i de båda matcherna. Vi ser en väldig potential i Pasic.

Så sa Karlskogas sportchef Thomas Fröberg i samband med att klubben presenterade Nikola Pasic som nyförvärv inför kommande säsong.

Talangen gjorde två matcher med BIK redan i vintras som inlånad från Linköping och det första han gjorde var alltså att slå en felpassing...

– Jag minns den där indianaren, säger Nikola Pasic.

– Jag tror att det var i andra eller tredje bytet. Jag fick pucken och skulle spela in den centralt till centern, men då kom en Pantern-spelare och stal pucken.

Vad tänkte du då?
– Just där och då vet jag inte vad jag tänkte. Jag tänkte väl att jag skiter i det här... men det var bara att släppa. Bara att glömma. Köra på.

Vad sa lagkamraterna?
– De sa att de var lugnt och att jag skulle köra på.

Felpassningen blev en snackis, men var egentligen bara en parentes. Nikola Pasic imponerade stort under de två allsvenska matcherna han gjorde i BIK och noterade dessutom en assist.

Med tanke på succén så kan man tänka att Pasic borde blivit kvar i BIK, men Linköping ville inte släppa honom.

– Nej, LHC ville att jag skulle komma tillbaka till dem, säger Pasic.

Det var Karlskoga som ville låna Pasic och även om det bara blev två matcher så var det ett välinvesterat lån. Det var nämligen de där två matcherna som gjorde att 18-åringen, som draftades av New Jersey Devils under midsommarhelgen, valde att skriva på för Karlskoga.

– Precis, så är det ju. De där två matcherna gjorde starkt intryck på mig, de är anledningen till att jag väljer BIK. Jag vet att det blir ett bra ställe för mig att utvecklas.

Nikola Pasic är från småländska Gislaved och har sedan gått hockeygymnasiet i Linköping. Tiden i Östergötland har varit framgångsrik. Redan för två år sedan blev det SHL-debut och spel i U18-VM, och den gångna vintern lirade forwarden 15 SHL-matcher, gjorde sitt första SHL-mål och testades i juniorlandslaget.

Han hade kunnat spela J20 SuperElit med LHC kommande säsong också, men lockades inte av det.

– Jag känner att jag är klar med J20 och vill testa seniorhockey på heltid.

Vad säger Linköping?
– De tycker det är bra för mig. Nu får jag köra i Karlskoga, sedan kanske jag kan komma tillbaka till Linköping någon dag. För mig handlar det om att utvecklas och det tror jag att jag gör bäst om jag får spela med och mot seniorer.

Vad ska Nikola Pasic bidra med i BIK då?

Jo, offensivt kunnande. Han gjorde 36 poäng på 33 matcher i J20 SuperElit ifjol.

– Jag är en snabb och skicklig forward som gillar att utmana, säger Pasic.

– Mitt mål är att få spela så mycket som möjligt i BIK och att bidra framåt, med både poäng och stabilt spel.

JVM är också ett mål, eller...?
– Givetvis, det är så klart ett mål. Där vill jag absolut vara med.

Tror du det är en fördel att spela seniorhockey då?
– Ja, det tror jag, men sedan beror det så klart på hur bra man gör det.

För att förbereda sig inför hösten så fokuserar Pasic på fysiken under sommaren.

– Farten är densamma i J20 SuperElit och HockeyAllsvenskan, men spelarna är större och starkare i HockeyAllsvenskan. Nu jobbar jag på att bygga upp muskler, att bli lite starkare, säger han.

– Sommarfysen kör jag med Linköpings A-lag. Innan har jag kört med juniorlaget, men det här är ett snäpp upp och ger mig en hel del. Det sporrar.

Så var det bakgrunden då...

Nikola Pasic föräldrar är från Serbien, ett land utan bred hockeykultur, och att han började spela ishockey är egentligen en slump.

– Gislaved är inget stort ställe och det finns inte jättemycket att göra. Vi bodde väldigt nära ishallen och jag var där varje dag. Jag tjatade, tjatade och tjatade, och till slut fick jag börja spela ishockey för mina föräldrar, säger han.

Så hade du inte bott nära ishallen så hade det kanske aldrig blivit ishockey?
– Nej, precis, så är det nog, haha.

» Transfercentralen - full koll på silly season