Panelen: "Det är 92 mål som försvinner"

3 juni 2021 11:20

Tre experter ger sin syn på Södertäljes silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jacob Sjölin, Länstidningen
Andreas Hanson, kommentator Sportsground och C More
Adam Gunnarsson, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jacob Sjölin: Först tunga spelartapp och ett par uppmärksammade uppbrott. Sedan metodiskt byggande. Mikael Samuelsson har inte gjort lika flashiga värvningar som vissa av rivalerna, men tycks ha en tydlig linje. Drivet av Västerviksförlusten går SSK efter mer kraft och tyngd. Om det är rätt väg eller en reaktion på en specifik matchserie återstår att se. Sedan har Södertälje gått efter spelare i ligan, med bevisad kvalitet, som man tror sig se mer potential i. Värvningarna av playmakers som Felix Olsson och Colin Smith tror jag kan hjälpa lagets spel med pucken, som behöver ett lyft.

Andreas Hanson: Laget har tappat sex av sina sju bästa poänggörare från förra säsongen. Totalt 92 mål är det som försvinner. Det kan såklart inte underskattas. Men jag ser positivt på lagets silly season hittills. De senaste dagarna har lagets fyllts på med några av de spetsspelare som ska försöka ersätta de där 92 målen och det var välkommet. Det behöver komma in fler spelare i laget av samma kaliber, särskilt centrar. Just nu har jag svårt att se att laget är bättre på papperet än ifjol. Målvaktssidan är delvis en chansning och det är flera forwards som man inte riktigt vet vilken kapacitet de har.

Adam Gunnarsson: Det började alldeles utmärkt med värvningarna av Jonatan Harju, Gustav Willman Borvik och Felix Olsson. Det blev drag direkt. Sedan avtog det och samtliga toppspelare från föregående säsong lämnade och Måns Lindbäck gick till en mindre väntad klubbadress. Det är svårbedömt att sätta betyg på Sportklubbens agerande på marknaden då alla ersättare till de som lämnat inte är klara samt att de viktigaste luckorna återstår att fylla. Det har blivit ett bättre drag nu senaste dagarna när Colin Smith och Tobias Lindberg kommit men de sista pusselbitarna kommer sätta tonen på lagbygget.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jacob Sjölin: Just nu får man ändå säga backsidan. Hjelm och Von Sivers är veteraner som håller hög klass ännu. Nordsäter kan säkert nå dit de kommande åren. Unge Ludvig Jansson är superspännande.

Andreas Hanson: Jag lyfter fram två saker. Dels backsidan, den tror jag starkt på. Jag räknar med att även Erik Ullman och Alexander Anderberg kommer in (ännu ej presenterade) och Lucas Nordsäter kommer bli värdefull. Ytterligare en toppspelare ska in där. Den andra styrkan är bredden. Laget har redan många forwards och konkurrensen kommer bli mycket hård från start. Om även Villiam Haag, Rasmus Kahilainen och Simon Norberg kommer in, som det ryktas om, så blir det tufft att få speltid.

Adam Gunnarsson: Svårt att säga exakt då många viktiga pusselbitar saknas men centersidan, som enligt mig är absolut viktigaste delen bortsett från ett starkt målvaktspar, ser ut att kunna bli väldigt stark. Nu finns Emil Aronsson, Felix Olsson och Tobias Lindberg i truppen, tre bra centrar på HockeyAllsvensk nivå. Sedan verkar det inte vara långt borta från att Tom Wandell återvänder, enligt vad jag har hört. Skulle det ske ser den ordinarie centeruppsättningen riktigt vass ut. Det ser även ut som att det kan komma att finnas en stark bredd, då Colin Smith kan behärska en centerroll och det kan även Victor Backman från Malmö som det pratas om. En annan styrka verkar kunna bli att många kedjor kommer kunna avgöra, väldigt jämna kedjor ser det ut att bli, delvis på grund av en trolig stark centersida.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jacob Sjölin: Om inga fler centrar värvas in är den lagdelen inte bättre än förra säsongen. Hugo Gustafsson, Marcus Davidsson och Lucas Carlsson måste ersättas. Och hur bra är belarusiske målvakten Nikita Tolopilo? Dessutom kan det nog saknas någon etablerad målskytt till. Många mål försvann med Ludwig Blomstrand, Nick Olesen, Måns Lindbäck och Christopher Bengtsson.

Andreas Hanson: Målvaktssidan är ju svår att bedöma, belarusiske målvakten Tolopilo vet man inte mycket om. En mer rutinerad och meriterad målvakt hade ju inte varit fel, men det kan såklart bli bra ändå. Centersidan är just nu för tunn, där måste fler spelare in. Spetsspelarna som kommit in hittills, som Felix Olsson, Jonatan Harju, Colin Smith och Tobias Lindberg är bra spelare, men de räcker inte för att ersätta 92 mål. Forwardssidan är okej, men inte mer just nu.

Adam Gunnarsson: Precis som med styrka är det svårt att peka ut en svaghet när det är så många viktiga luckor kvar att fylla. Däremot har jag två frågetecken. Det ena är spelskickligheten på backsidan. Bristen på spelande backar var ett återkommande problem under fjolåret. Samtliga fem backar under kontrakt är från fjolårssäsongen och då ryktas Erik Ullman vara nära/klar för en förlängning. Det sätter höga förväntningar på de sista två platserna. Enligt Uppdragsport vill Samuelsson fylla en av de luckorna med Alexander Anderberg, bra back men kanske inte den med mest spelskicklighet. Behöver komma in en riktig höjdare som tar sista backplatsen och käka mycket istid. Oavsett vem det blir ser det dock inte ut som att kreativiteten bakifrån får ett nämnvärt lyft på pappret. Vad gäller detta område finns det däremot mycket potential i Erik Ullman, Lucas Nordsäter och Ludvig Jansson. För att sammanfatta: Potentialen finns men det är mycket som ska klaffa. Mitt andra frågetecken är målvaktssidan. Där behöver Fredrik Bergvik visa att han kan hålla en hög lägstanivå över en hel säsong. Sedan vet jag inte vad jag ska skriva om vitryssen. Har ingen koll på hans kvaliteter så jag kan inte säga att målvaktsparet är en svaghet men det är ett frågetecken då det är omöjligt att säga vilken klass de kommer hålla. Får helt enkelt lita på Calle Brattenbergers scouting tills vidare.

Vad mer måste in?

Jacob Sjölin: Minst en center för någon av de tre första kedjorna. Sedan är fler spelare klara än presenterade, enligt uppgifter i olika medier. Men en back av toppklass för första backpar skulle visa att SSK vill adressera det som var lagets största problem förra säsongen: att flytta upp spelet i offensiv zon med kontroll.

Andreas Hanson: Centrar, helst två. Jag tror inte att varken Colin Smith eller Tobias Lindberg ska spela på den positionen. En högerfattad forward till vore bra, men det är väl Villiam Haag som ska in där. Och en högerfattad back till.

Adam Gunnarsson: På backsidan utöver Erik Ullman och Alexander Anderberg måste det som sagt in en spelskicklig back som kan spela mycket men även vara trygg hemåt. Får jag välja en sak Sportklubben ska spendera rejält med pengar på så är det den sista backplatsen. Sedan behövs det in en center till, vilket ser ut att kunna bli Tom Wandell. Efter det behövs tre till fyra ytterforwards. En lekkamrat till firma Smith-Lindberg och en till firma Olsson-Harju behövs, varav minst en högerfattad. Utöver Backman har det ryktats om Villiam Haag på forwardssidan, inte omöjligt att de två fyller sista topp-6 platserna. Behöver även en till rollforward och där hoppas nog varenda Södertäljebo på att Kahilainen ska förlänga. Sedan om pengar finns får man gärna bevaka marknaden över något som spetsar till truppen ytterligare.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jacob Sjölin: En motiverad Tom Wandell. Perfekt center med rutin, spelförståelse, teknik och skicklighet i båda riktningarna. Vore fint att se honom i moderklubben igen. Annars en högerfattad powerplayback med precisa uppspel.

Andreas Hanson: Ska vi prata drömmar, så är det såklart en spelare som Carl Hagelin. Pratar vi realistiska drömvärvningar så skulle en center som Michael Haga vara grym att få in, och det är väl hyfsat realistiskt. En spelskicklig, smart, snabb center som verkligen hade kunnat dominera HockeyAllsvenskan. Men en fullt motiverad Tom Wandell, som det ryktas om, behöver inte vara så dum det heller även om han passerat sin peak.

Adam Gunnarsson: Har redan nämnt Tom Wandell ett antal gånger men det får nog ses som en drömvärvning, tror absolut han skulle kunna axla en stor HockeyAllsvensk roll. Han skulle kunna ge Sportklubben ett helt annat offensivt djup. Slänger väl in Nicolai Meyer. Kommer med allra största sannolikhet inte ske men helt omöjligt kanske det inte är med en insamling? Nu spekulerar jag och dagdrömmer hejvilt men vad fan, det är väl det silly season handlar om!

» Transfercentralen 2021