Gudmundsson: "Vårt ID och det vi står för"

20 augusti 2019 13:00

#14lag14analyser: Almtuna hade en tuff säsong ifjol. Nu berättar tränaren Martin Gudmundsson att klubben ska tillbaka till grunderna och hitta sin identitet igen.


Den gångna säsongen var en säsong som grinade Almtuna i ansiktet flera gånger om, men som ändå fick ett lyckligt slut.

Uppsala-laget kämpade i botten. I den sista omgången såg laget ut att säkra nytt kontrakt då man hade ledningen med 4-3 mot AIK tills slutminuterna, men med fem sekunder kvar så släppte laget in 4-4 och hamnade därmed i negativt kval.

I Kvalserien skulle allt avgöras i den sista matchen. Det var oavgjort efter full tid mot Kristianstad, sedan avgjorde skåningarna i sudden - och skickade därmed ner Almtuna i ettan.

Panterns ekonomiska problem, som ledde till att laget drog sig ur HockeyAllsvenskan, blev räddningen.

Trots alla marginaler emot är Almtuna alltjämt ett allsvenskt lag.

– Vi hade inte medstudsen eller något flyt alls ifjol. Vi fick en knackig start, fick dåligt självförtroende, drabbades av skador, fick belasta vissa spelare för hårt och hamnade i en ond spiral. Vi fick jaga hela tiden och fick aldrig någon lugn och ro. Det var en brutal säsong, säger huvudtränaren Martin Gudmundsson som är kvar sedan ifjol.

– Vi visste att det var strul i Pantern och vi hade en plan för ettan och en för HockeyAllsvenskan. När vi fick beskedet om fortsatt allsvenskt spel var det otroligt kul. Samtidigt blir det en jäkla utmaning.

Fjolåret blev ett uppvaknande för föreningen som varit med sedan HockeyAllsvenskan startade 2005.

Almtuna har alltid varit det stabila laget. Ibland i toppen, ibland i mitten, men sällan i botten.

För två år sedan blev laget fyra.

Ifjol näst sist.

Hyfsade kontraster.

– Förra säsongen kan ses både som ett hack i skivan och som ett uppvaknande för föreningen. När det går dåligt så blir alla synade, hela organisationen och alla spelare och tränare. Ifjol tappade vi lite av det som vi byggt upp över tid. Det hårda jobbet. Alla måste kämpa och slita för klubbmärket. Så har det alltid varit i Almtuna och så måste det fortsätta vara.

I och med att klubben svävade i seriemässig ovisshet ett tag så valde många spelare att söka sig till andra klubbar. Samtidigt har ekonomin gjort att budgeten är begränsad, så det har inte funnits utrymme att plocka in rutinerade ersättare.

Årets Almtuna blir ett orutinerat Almtuna.

Rutinerade nyckelspelare som Per Svensson och Tony Mårtensson är kvar i truppen, men totalt är bara sex spelare kvar sedan ifjol.

– Jag tycker att vi har fått ihop en bra grupp. Vi har ett lite äldre garde som har rutin från allsvensk nivå, sedan har vi försökt hitta bra karaktärer i ettan, plockat hem några som varit i Almtuna innan och värvat lite unga killar. Jag tycker att vi har en bra mix mellan gammalt och ungt.

Är truppen satt?
– Det är väl som hos alla, truppen är ett kontinuerligt arbete och vi har ögon och öron öppna. Vi känner ingen stress. Vi jagar inget, men dyker något upp så ta vi ställning då. Det är ingen hemlighet att vi söker en back och en forward, helst en center.

Almtuna har alltid varit kända för att vara en lagmaskin, ska ni tillbaka dit nu?
– Ja, det är vårt ID och det vi står för. Vi ska göra det hårda jobbet, vara skridskostarka och jäkligt jobbiga att möta. Vi måste hitta tillbaka dit. Vi har bytt ut och byggt om truppen och har försökt hitta spelare som vi kan foga in i systemet för att kunna spela den typen av spel. Jag tycker att vi är på rätt väg.

Få tror på Almtuna i år, men ni brukar vara som bäst när ingen tror på er?
– Precis, så är det. Vi försöker trycka in det i killarna också. Få experter tippar oss högt och det finns nog många som underskattar oss, och det ska vi försöka utnyttja till en fördel. För oss passar det ganska bra att få smyga med. Det är absolut ingen nackdel för oss.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi fick ett sent besked och har fått skära i spelarbudgeten. Det har gjort att målsättningen blir att ha två lag bakom oss när serien summeras. Detta blir ett nytt avstamp för Almtuna.

» #14lag14analyser