Power Ranking: "Upp i topp efter dubbelsegern"

30 november 2021 12:30

Dags för veckans "Power Ranking" som från och med nu publiceras varje tisdag! Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla.


1 KRISTIANSTAD (+1)

Kristianstad vann dubbelmötet mot serieettan HV71 i helgen och är ligans formstarkaste lag över tid, och då är det svårt att argumentera emot att man är HockeyAllsvenksans bästa och hetaste lag just nu. Laget har vunnit tolv av de fjorton senaste kamperna. Både Frederik Dichow och Olof Lindbom är riktigt bra i målburen, backbesättningen med Erik Flood i spetsen är resoluta, och framåt produceras det på många håll och kanter. KIK är ett lag med en tydlig idé som är fullproppade med självförtroende. Hur långt ska det här bära för skåningarna?

2 HV71 (-1)

Elva raka segrar började dofta rekordjakt, men jakten fick ett tvärt slut i helgens dubbelmöte mot Kristianstad där det blev dubbla uddamålsförluster. HV71 har avgjort många matcher i slutet trots att spelet inte stämt till 100 %, och nu grinade marginalerna helt plötsligt emot, även om man så klart också mötte ett riktigt vasst KIK. HV71 brottas med en del jobbig frånvaro (har Alexander Ytterell, Fredrik Forsberg, Simon Önerud, Taylor Matson borta) och det påverkar så klart. Inte minst skarpskytten Forsberg saknas i powerplay, där HV71 varit svaga på slutet (11,1 % sett över de fem senaste).

3 MODO

Fem raka segrar. Tretton vinster på de femton senaste matcherna. Nio raka segrar hemma i Hägglunds Arena. MoDo är sannerligen i god form, har hittat ett system och en trygghet i sitt spel, och har en grund att stå på som inte påverkas av ändringar i laguppställningen. MoDo har trots allt tvingas göra om en del i laget under resans gång på grund av skador och sjukdomar, men levererar ändå. Det är starkt. Mattias Karlin har så klart stor del i det, just den där jämnheten, att skapa en lagmaskin som är svåra att besegra, är en av hans styrkor. Nu har ju lagets powerplay hackat igång på allvar också med en effektivitet på 31,6 % sett över de fem senaste matcherna.

4 BJÖRKLÖVEN (+1)

Björklöven har suddat bort en hel del av ojämnheten som präglade säsongsstarten, och nu hittar laget vägar att vinna matcher. Löven har åtta vinster på de nio senaste matcherna, inte minst. Det är inte enskilda spelare som bär laget, utan nu är det LAGET som gör det. Det roteras bland målvakterna och den offensiva produktionen är utspridd på många klubbor. Precis som man vill ha det alltså. Noterbart är att Löven har vunnit fyra raka bortamatcher, det är riktigt vasst. Har börjat få ordning på sitt boxplay, men powerplay är sådär just nu.

5 VÄSTERÅS (+1)

Västerås är upp och ner och det är högt och lågt, har till exempel slagit Björklöven med 5-0 på bortaplan och samtidigt 2-3-torskat efter straffar mot Mora senaste tiden. Västmanlänningarna har förtvivlat svårt att bygga positiva trender. Bara en gång i höst har det blivit tre raka segrar, annars har en eller två vinster följts av en förlust. Ett stort aber är alltjämt effektiviteten. Laget skapar chanser men får inte in pucken i mål. Saknar verkligen skadade Alexander Lunsjö som alltjämt är minst ett par veckor bort. Anton Svensson gör mål just nu, men då har istället Lukas Zetterbergs bössa svalnat (noll mål fyra senaste).

6 KARLSKOGA (-2)

Tre raka förluster, fyra raka vinster, tre raka förluster och sedan vinst senast. Det guppar rejält i Karlskoga och det är svårt att bli riktigt klok på varför. BIK har ett riktigt bra lag och konkurrens på alla positioner och brukar ju få ihop det, men nu är det en del grus i maskineriet. 4-1-segern mot Almtuna i söndags var i alla fall solid och säker, det kanske kan ingjuta en del hopp inför kommande matcher. Bra corsi just nu, 52,4 % sett över de fem senaste matcherna.

7 VÄSTERVIK (+3)

Okej, föll borta mot Troja, ligans formstarkaste lag, men Västervik har ändå poäng i fyra av de fem senaste matcherna och har vunnit två av de tre senaste kamperna, så nog kan smålänningarna vara på igång igen efter den där svackan som kom efter den fina säsongsinledningen. Brottas alltjämt med en hel del frånvaro, viktige Myles Powell har varit borta ett bra tag nu, och det kapar lite udd, men samtigt så har Timrå-lånet Viktor Liljegren börjat varva upp rejält (sju poäng i de fyra senaste matcherna).

8 SÖDERTÄLJE (+4)

Var har vi Södertälje? Ja, det är inte helt lätt att svara på, men känslan just nu är att det är på uppgång. Laget har tagit poäng i tre av de fyra senaste matcherna: slog formtoppade Kristianstad hemma, luggade formstarka MoDo på poäng borta och tog en solid seger mot Tingsryd senast. Däremellan blev det en uddamålsförlust mot Mora. Nye Matt Marcinew har fått en fin start och gjorde tre poäng senast, blir han den där drivande centern som man saknat så mycket? Det är lite tidigt att svara på, men starten är lovande.

9 TINGSRYD

Efter tre raka segrar, två mot Västervik samt mot Almtuna, så har Tingsryd åkt på dubbla förluster mot Vita Hästen (tre av tre förluster mot det laget i år) samt Södertälje. Tingsryd ligger ganska exakt där alla förväntar sig i tabellen, och det trots svaga "specialteams" och skral produktion från fler offensiva spelare (Ludvig Elvenes och Kim Tallberg, till exempel), vilket betyder att det finns betydligt mer att ta av. Ser vi till just powerplay och boxplay så har det lyft flera klasser senaste tiden, och totalsiffran 114,7 % sett över de fem senaste matcherna är faktiskt tredje bäst i ligan, så där finns något att bygga på.

10 VITA HÄSTEN (-3)

Vita Hästen har poäng i sex av de nio senaste matcherna. Tre av förlusterna på sistone har kommit mot absoluta topplag i ligan (HV71, MoDo, Björklöven), och samtidigt har man vunnit mot lagen man "ska" vinna mot, till exempel Tingsryd, Troja och Mora. Fått en helt annan bredd i offensiven sedan Rihards Marenis och Jimmy Andersson kom in. Har det tunt på backsidan dock med en hel del frånvaro, vilket är orande inför fortsättningen, och lite mindre poäng på slutet gör att man sjunker på listan.

11 AIK (-3)

Efter fyra raka förluster så fick AIK till ett trendbrott i söndags när det blev en 4-1-vinst mot Troja, men laget har svårt att lyfta. Framförallt klickar inte offensiven, lagets forwards har ruggigt svårt att göra mål för tillfället. Ser vi exempelvis till de fem senaste matcherna så har trion Max Lindholm, Anton Holm och Nicklas Heinerö, tre spelare som ska leverera mål, haft torka. Då är det svårt för AIK att vinna matcher. Lägg till att offensive nyckelbacken Alexander Deilert saknats en tid. Känslan är att AIK hade mått bra av ett spetsförvärv på både back- och forwarddsidan för att just ge den där extra "edgen".

12 MORA (-1)

Nej, det vill sig inte för Mora. Dalalaget har känts på gång ett par gånger i höst, men hela tiden fallit tillbaka. Efter två raka vinster, mot Västerås och Södertälje, så blev det torsk hemma mot Björklöven senast (som förvisso är riktigt formstarka, inte minst på bortaplan). Måns Carlsson har satts ihop med Daniel Ljunggren och Johan Persson igen, och den enheten har levererat, men bakom dem...? Inte mycket. Haft en rörig säsong med spelare in och ut, och en del skador, vilket ställt till det.

13 ALMTUNA

Dubbelsegern mot Troja gav ingen skjuts i resultaten för Almtuna som efter det förlorat tre raka matcher och ser vi i ett längre perspektiv så har Uppsala-laget bara två vinster på femton matcher. Det finns flera delar som inte hackar i, men framförallt har Uppsala-laget haft svårt med målvaktsspelet, och den osäkerheten har smittat av sig på resten av laget. Hampus Harlestam, Tobias Liljendahl och Jesper Norbäck har varit bra offensivt senaste tiden, men bakom dem är det tunt där bland annat den tidigare så glödhete Sebastian Benker är mållös i tio raka matcher. Positivt? Lagets powerplay är hett med 33,3 % sett över de fem senaste.

14 TROJA

Troja är sist i tabellen och har ett gap på fem poäng upp till säker mark i tabellen, och då har Mora precis ovanför strecket dessutom en match mindre spelad. Smålänningarna har bara vunnit en av de elva senaste kamperna, och brottas med formen. Det är mycket som är okej, men inte mer än så, och det räcker inte. Någon av målvakterna måste börja stjäla matcher, försvarsspelet måste sluta bjuda på misstag och framåt så måste fler än Joakim Hillding driva spelet. Ser vi till "specialteams" så är totalsiffran 69,9 % över de fem senaste matcherna sämst i ligan (och hade inte ens varit en okej siffra i enbart boxplay). Det är ett tufft läge för nykomlingen just nu.