Modigs: "Blivit kallad en rund miljon..."

6 juni 2021 11:30

Markus Modigs är klar för MODO och nu berättar han om klubbvalet, tiden i Oskarshamn, förhoppningen om en mer offensiv roll, en "rund miljon" och hur svårt det är att avancera i seriesystemet.


Markus Modigs har skiftande erfarenheter av sina sejourer i HockeyAllsvenskan.

Första sejouren i Almtuna 2015/16 spolierades av en hjärnskakning.

Andra sejouren i Oskarshamn 2018/19 slutade med ett avancemang till SHL.

Nu är forwarden klar för MODO - och frågan är vad den tredje rundan i ligan bjuder på?

– Det får vi se. MODO presenterade ett spännande upplägg och det är en stor och anrik förening som gör en "rebuild" som känns intressant. Det är inspirerande att vara en del av det här. Det vimlar av hockeykultur och hockeytradition i Örnsköldsvik och det ska bli roligt att få vara med i år, säger Markus Modigs.

Efter den jobbiga säsongen i Almtuna - en hjärnskakning gjorde honom sängliggande ett tag - så tog Modigs ett nytt omtag i nygamla klubben Vimmerby. Ett offensivt genombrott där med 53 poäng på 40 matcher öppnade upp den allsvenka dörren igen och han skrev på för Oskarshamn 2018.

29-åringen levererade 19 poäng på 50 matcher och var en bidragande faktor till klubbens sensationella avancemang till SHL.

Under två SHL-år har Modigs sedan levererat 20 poäng på 77 matcher.

– Jag har haft en fantastisk tid i Oskarshamn. Det var bara grymt. Vi gick upp mot alla odds. Det var en askungesaga. För mig har det varit nyttigt och lärorikt att spela på högsta nivån där jag fått möta otroligt skickliga spelare, säger han.

Markus Modigs är en offensivt skicklig spelare men har fått begränsat med offensivt utrymme i Oskarshamn. Det hoppas han ska bli annorlunda i MODO.

– Jag ser fram emot en lite mer offensiv roll, säger han.

Blir det en omställning?
– Nej, det tror jag inte. Vi får se. Jag har gjort en del mål och poäng innan, så jag vet vad det handlar om.

Modigs är den där spelaren som kan vara osynlig under stunder för att sedan explodera med otroliga highlights-grejer och exceptionella soloräder.

– Det är något jag har i repertoaren att just kunna blixtra till så där. Sedan vill man ju göra det så ofta som möjligt, men det tror jag alla spelare jobbar på så där är jag inte ensam.

Många säger att du har hur mycket hockey som helst i dig, men att allt inte kommit ut...?
– Jo, man har väl blivit kallad en rund miljon, men man ska få ut allt också. Det hoppas jag kommer. Det är bara att jobba på.

I MODO får Modigs jobba under Mattias Karlin som tränare.

– Jag har mött hans lag många gånger och det är lika tufft varje gång. Det känns alltid som att han har ett motdrag mot vad man tänker göra. Han är taktiskt skicklig. Samtidigt är han en human människa som bryr sig om individerna.

MODO kommer från en tung säsong där förväntad toppstrid förvandlades till kamp för överlevnad.

Nu görs ett omtag med Henrik Gradin som ny sportchef och Mattias Karlin som ny tränare, plus ett gäng nya spelare. Målsättningen är som alltid när det gäller MODO att ta ett kliv upp i seriesystemet.

– Vi siktar givetvis på att vara på den övre halvan. Vi ska vara ett topplag. Det finns inga ambitioner att det ska bli som ifjol, så klart, säger Modigs.

Du har gått upp med Oskarshamn, hur svårt är det?
– Det är otroligt tufft. Det krävs att allt ska stämma på en gång och dessutom behövs lite flyt på vägen. Målvakten behöver ofta stå på huvudet. Man ska ha klart för sig att det är en oerhört svår resa, även om jag hade flyt som klarade av det under min första hela säsong i ligan. Det är många lag som satsar för att gå upp så det gäller att få ihop allt och dessutom hamna i både medvind och medflyt.

Nu väntar sommarträning.

– Det är som vanligt fokus på styrka och kondition för att ha en hel och frisk kropp till säsongen, det gäller att vara förberedd, säger han.

– Sedan är ju ambitionen att förbättra närspelet i golfen, haha.

Jaså?
– Ja, sedan har det inte blivit så mycket golf som tänkt eftersom jag visst flyttat till Nordpolen och banorna inte öppnar speciellt tidigt, haha. Golfen är avkopplande även om jag är på gränsen till kass.