"En bekräftelse på gemenskapen"
Publicerad: 2022-07-21
AIK-supportern Fredrik Jonsson Cederling skriver om valet att skänka säsongskort till andra, att hjälpa till, glädjen, fantastiska trenden och väntan på läktarnas värme.

Tyvärr kan jag inte längre säga att jag minns det som igår, bilderna har blivit ganska suddiga med åren men den där känslan, den består år efter år.

Hösten 1974 tog min far med mig och min äldre bror till Hovet för att se AIK Hockey för första gången.

Vi var sena, matchen hade redan börjat när vi skyndade ut på läktaren för att hitta våra platser. Jag minns hur jag stannade upp då jag blev helt paralyserad av stämningen och ljudkulissen som slog emot mig. Jag rös över hela kroppen. Jag var fem år gammal och sen den dagen har AIK och Hovet haft en speciell plats i mitt hjärta.

Jag har vidare genom åren varit ”periodare” på Hovet av lite olika anledningar och under en period i livet så hade jag helt enkelt inte möjlighet av ekonomiska skäl vilket kändes riktigt jobbigt.

Sedan ett antal år tillbaka har min situation förändrats och med tiden har det vuxit fram ett sug efter att kunna bidra på ett eller annat sätt, mer än att bara gå på matcherna. Inspirationen kom till en början från de helt otroliga människorna i och runt omkring den här föreningen som bidrar genom försäljning av 50/50-lotter, sköter swish-kampanjer, tar hand om vår kära Borg, sköter statistiken med mer, men jag insåg ganska snart att jag tyvärr inte hade den möjligheten.

Men därifrån växte ändå tanken fram att försöka hjälpa andra som just nu sitter i en liknande ekonomisk situation som jag befann mig i tidigare i livet, minns fortfarande hur jobbigt det kändes att kolla text-tv och lyssna på radion i stället för att vara på Hovet där man helst ville vara.

Mitt sätt blev att skänka säsongskort till andra.

Tanken med detta var först och främst det uppenbara, att ge någon eller några med stort AIK-hjärta möjlighet att se AIK Hockey på Hovet som annars inte skulle ha möjlighet till det. Sedan fanns även förhoppningen att skapa ringar på vattnet och kanske få fler att precis som jag inspireras av tanken att hjälpa andra i AIK-familjen.

AIK Hockey hade tidigare en säsongskortsfond genom vilken jag skänkt ett antal säsongskort men när den lades ned så tog Anton Johnson, ny biljettansvarig på AIK Hockey, förra året upp pucken igen när han uppmärksammade initiativet #Gaphals på twitter och hjälpte många fler supportrar som ville skänka säsongskort att hitta nya ägare till dessa. Att skänka säsongskort har blivit lite av en trend som hållit i sig bland flera supportrar år efter år och som jag hoppas kommer leva vidare och växa sig ännu större.

Nu i vår har vi sett fler och fler som skänker säsongskort vilket är helt fantastiskt!

Det här är bara ännu en bekräftelse på den positiva kraft och gemenskap som finns inom AIK-familjen.

Till kommande säsong har AIK Hockey släppt ett nytt klackkort för ungdomar till reducerat pris vilket känns helt rätt!

I och med detta finns nu goda förutsättningarna att säkra Golden Hills framtid, många supportrar och sponsorer har valt att skänka just dessa säsongskort till ungdomar som inte har ekonomiska förutsättningar att köpa själva.

Med min tidigare svåra ekonomiska situation i minne så känns det nu verkligen grymt kul att inför varje säsong ha möjligheten att hjälpa andra Gnagare, som idag är i den situation som jag en gång var, så de kan gå på matcherna och se laget de brinner för kriga på Hovets is.

För mig är ett fullsatt Hovet med det tryck det innebär en av de bästa upplevelser som finns. Om ett par månader så är den här mentalt kalla årstiden över och man får äntligen kliva in i värmen och gemenskapen på Hovet igen och då förhoppningsvis med en massa unga taggade supportrar på Golden Hill.

Kom september!

HockeyAllsvenskan