Panelen: "Han kommer ha bäst poängsnitt"
Publicerad: 2018-08-31
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Leksands lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Marcus Simm, journalist Dalarnas Tidningar och hockeypuls.se
David Kvicklund, Leksand-skribent på Svenska Fans
Adam Johansson, journalist hockeypuls.se

Vad säger ni om Leksands silly season?

Marcus Simm: Den har varit mycket bra. Leksand har arbetat hårt med att få in spelartyper och karaktärer som saknades i förra årets upplaga av truppen. Det har laget lyckats med. På backsidan är Daniel Gunnarsson en supervärvning på allsvensk nivå – och når han upp till sin offensiva potential så blir han en av ligans största attraktioner. Även Mattias ”Kolan” Karlsson får en nyckelroll. På forwardssidan har man styrt upp bra med offensiva spjutspetsar som Tor Immo, Thomas Valkvae Olsen med rutin i exempelvis Linus Persson. Det finns fler namn jag inte nämnt som andra lag är avundsjuka på. Målvaktsvärvningen Axel Brage, från Örebro, känns som en chansning trots att han var lysande i Vita Hästen för två år sedan.

David Kvicklund: Med beröm godkänd. Framförallt bidrar flera tunga kontraktsförlängningar till det. Mattias Ritola, Oskar Lang och Johan Porsberger är en forwardstrio som mycket väl kunnat bli kvar i SHL. Får ses som bonus att de är kvar ett år till. Värvningarna bidrar med erfarenhet (Mattias Karlsson och Linus Persson) och färska allsvenska poängmeriter (Tor Immo, David Rundqvist och Thomas Valkvae-Olsen). En bra mix som känns spännande på förhand.

Adam Johansson: En stark trea på en femgradig skala, kanske? En del intressanta komponenter har adderats till lagbygget och på förhand ser det intressant ut. Dock har jag nog i nuläget fler frågetecken än utropstecken. Är centersidan tillräckligt stark? Hur klarar Mattias Karlsson omställningen från SHL i den här åldern? Vad kan doldisen Ben O’Connor bidra med? Pallar juniorerna ta det ansvaret som kommer krävas? Några av förra säsongens allsvenska succéspelare (Rundqvist och Immo) har plockats in med några äldre gubbar som ska stå för rutinen och vara klippan i stormen – om det börjar blåsa kraftigt i vinter. Dessutom har flera målskyttar hämtats in. Klokt resonerat med tanke på att LIF hade problem förra säsongen att förvalta sina chanser. Potentialen för SHL finns utan tvekan om rätt spelare hamnar i ett flow och inte åker på bakslag i form av skador eller formdippar.

Vad är Leksands styrka?

{!A}

Marcus Simm: Många spelare är kvar och spelarna som har anslutit täcker upp det som saknades i fjol. På pappret ser det väldigt lovande ut och allt annat än en fajt i toppen är en stor besvikelse. Att stjärnor som Ritola, Lang och Porsberger är kvar och att nyförvärven vässar till spetsen ännu mer skvallrar om en tydlig SHL-ambition med Leif Carlsson som befälhavare. Special teams har potential att uppgraderas enormt, där laget hade en del problem förra året.

David Kvicklund: Bredden på spetsen offensivt. På pappret finns det en klase målskyttar och andra vana poänggörare som ger flera intressanta kedjekombinationer. Många spelare ur stommen är också kvar från fjolåret - på jakt efter revansch.

Adam Johansson: Mixen av ungdomlig entusiasm och beprövad svensk hockeykvalitet. LIF har några topptalanger som kan få utväxling nästa säsong om de får förtroendet. Addera förväntade forwardsstjärnor som Mattias Ritola, David Rundqvist, Oskar Lang, Tor Immo, Linus Persson, Thomas Valkvae-Olsen och Johan Porsberger så finns det all anledning att börja hoppas vid Siljans södra utlopp. Just den enorma bredden av ytterforwards är också det mest spännande på förhand. Leif Carlsson har ett smörgåsbord av 30+-poängspelare som han kan pussla med.

Vad är Leksands svaghet?

Marcus Simm: Tålamodet, faktiskt. Tråkigt svar. Det är en viktig faktor som måste fungera. Klubben har blivit bättre på den punkten jämfört med hur det har sett ut tidigare. Men. Ingen skulle bli förvånad om det blir lite kaos någon gång under säsongen i Leksands IF.

David Kvicklund: Målvaktssidan är ett osäkert kort för mig. Axel Brage är en duglig backup i SHL, men är han en matchvinnare nog att leda Leksand tillbaka till finrummet? Där är jag tveksam. Jonas Arntzen tog fina steg framåt i fjol och bör få fler chanser nu. Men är inte redo för de tuffaste uppgifterna ännu. Ett annat frågetecken finns på centerpositionen. Här får värmlänningarna Linus Persson och David Rundqvist dra det största lasset.

Adam Johansson: Centersidan kan bli ett problem. Den känns något ihålig och David Rundqvist måste orka bära en topp två-lina. Jesper Ollas status är högst oklar i dagsläget. Orkar han hämta sig efter en tung fjolårssäsong? Linus Persson lär däremot leverera, men han känns i nuläget som det enda ”säkra” kortet. Ett möjligt bekymmer kan vara backsidan om ungdomarna inte bär ansvaret som lagts på deras axlar. LIF har bara fyra backar över 20 år, resten är 18 och 19. Jag gillar den satsningen, och jag tror på flipp, men det är rimligt att känna farhågor om man hejar på LIF. Där kommer Daniel Gunnarsson bli oerhört viktig. Han har potential att vara en klassback i allsvenskan.

Vem blir årets poängkung i Leksand?

Marcus Simm: Mattias Ritola – han kommer att ha bäst poängsnitt när grundserien summeras. Vi får inte glömma att han avslutade säsongen väldigt starkt. Men, i och med att han börjar säsongen skadad så utnämner jag Tor Immo som en het kandidat till intern poängligavinnare. Han har mycket att leva upp till, men är inte i en helt ny miljö. Han har varit i klubben tidigare och är omtyckt av fansen.

David Kvicklund: En hel och frisk Mattias Ritola är en klasspelare på allsvensk nivå, och han hade varit en lågoddsare för titeln som poängkung. Men nu oroar en efterhängsen underkroppskada. Kan Tor Immo hitta Troja-flytet på den större scenen är han en bubblare. Det ska också bli intressant att se vad Linus Persson kan uträtta. Är han hungrig nog att leverera på regelbunden basis? Då är han också en aspirant.

Adam Johansson: Förra sommaren lyfte jag fram Johan Porsberger som en möjlig poängkung i hela serien. Det blev tyvärr för min, och Porsbergers del, inte riktigt så. Kan detta bli vintern som Oskar Lang får ut sin enorma potential? Då har LIF en poängmaskin i sina händer, men efter att Mattias Ritola blivit skadad så faller min röst ändå på Tor Immo.

Vem blir årets utropstecken i Leksand?

Marcus Simm: Ben O’Connor. Bara det att en engelsman ska lira ishockey i Leksand är ett stort utropstecken. Det ska bli intressant att följa honom. Kommer han bara upp i den nivå som väckte KHL-intresse kan det bli en uppgradering jämfört med Daniel Bertov.

David Kvicklund: Filip Johansson var ett galet utropstecken i fjol och kommer nu in med en annan förväntan. Kan han rentav växa ut till en tongivande spelare, utan andraårsförbannelse? Då är han en fortsatt sensation. På backsidan kan britten Ben O'Connor flippa - men han kan lika gärna bli en Eddie the Eagle-variant på ett par skridskor. Som kraschlandar hårt. Men jag lutar åt kören som sjunger om succé. Framåt ser ynglingen Marcus Karlberg intressant ut. En speedig och finurlig rightare som precis som farsan Mikael har potential att göra skillnad i powerplay-spel. Om han får chansen, vill säga.

{!B}

Adam Johansson: Det är lätt att säga Filip Johansson med tanke på den finfina debutsäsongen. Därför vill jag passa på att lyfta två andra namn: Marcus Karlberg och Calle Själin. Det kryllar faktiskt av högintressanta talanger i LIF:s trupp och på förhand är det nog det som kittlar mest.

Hur går det för Leksand i år?

Marcus Simm: Laget blir tvåa i serien och det blir nytt SHL-kval.

David Kvicklund: Leksand ska vara ett topplag. HockeyAllsvenskan är en oberäknelig serie som fällt många seriefavoriter förr. Och det gäller att rävar och nyckelspelare som Mattias Karlsson, Daniel Gunnarsson, Linus Persson och Mattias Ritola är beredda på skitgörat. Men med det sagt: allt annat en topp två-placering skulle vara en besvikelse. Slutmålet är - som alltid - glasklart: SHL. Det är ett berg att bestiga, men troliga kvalmotståndare från högstaligan skrämmer mindre än tidigare. Varken Timrå eller Mora ser SHL-spetsiga ut - och bör se upp för hungriga klättrare.

Adam Johansson: Topp fyra. Förväntningarna på LIF i HockeyAllsvenskan är alltid att laget ska vara i toppen av tabellen. Med tanke på truppen, och rutinerade Leif Carlsson i båset, är det rimligt att anta att klubben kommer konkurrera om finalplatserna. Men, ett stort men, LIF har en historia av att krångla till det för sig. Och det brukar ju sällan bli som man tippat i HockeyAllsvenskan…

» #14lag14analyser

HockeyAllsvenskan