Paananen: "Satt tydligare rollfördelning"

18 september 2021 15:30

#14lag14analyser: Västerås har sjösatt en treårsplan mot SHL och tränaren Thomas Paananen berättar om satsningen, truppen, att sätta chanserna, konkurrensen, målsättningen och tuffheten.


Västerås har sjösatt en treårsplan där klubben satsar på att gå upp i SHL.

Satsningen syns redan i år där truppen är uppgraderad i alla lagdelar.

– Det är enormt kul att den här satsningen görs, framförallt att så många partners vill vara med på resan. Det snackas mycket hockey i Västerås nu och vi som förening känns redo att ta det här steget. Vi har byggt upp en sund och stabil ekonomi, och alla som jobbar i och omkring klubben har gjort ett jättejobb, säger tränaren Thomas Paananen.

I början av 10-talet var Västerås ett ständigt topplag HockeyAllsvenskan och 2015, när man vann serien, var man otroligt nära att gå upp, men snuvades på SHL-platserna av Karlskrona och Rögle. Därefter kom en baksmälla. VIK blev "bara" nia året efter, och kraschade helt säsongen därefter då man också åkte ur HockeyAllsvenskan.

Efter ett år i HockeyEttan så kom VIK tillbaka 2018, och har blivit trea, femma och sjua i tabellen senaste åren.

Nu är man alltså redo att etablera sig i den absoluta toppen igen.

– Innan kraschen så var vi i absoluta toppen. Det är lite tidigt att säga att vi är tillbaka där nu, men vi har ändå gjort det bra de senaste åren och varit på den övre halvan. Nu växlar vi upp och ska ta steg uppåt.

Truppen då? Jo, den ser oerhört intressant ut.

Johan Gustafsson, som varit iväg i tio år och spelat i SHL, Nordamerika och Europa samt figurerat i landslaget, är stämplad som en av ligans främsta värvningar och blir gjuten förstamålvakt.

– Han är en ledare i omklädningsrummet och det är inte svårt att förstå varför han lyckats när man ser hur han tränar och och spelar, säger Paanenen.

Backsidan är renoverad till stora delar. Jimmie Jansson Lorek, som vann backligan i HockeyAllsvenskan i fjol, är kvar, och tungt SHL-meriterade Daniel Gunnarsson har värvats in, tillsammans med stabila pjäser som Daniel Fernholm och Ludvig Jardeskog.

– Vi behövde få in lite nytt blod, och vi har fått in både spets och tyngd.

Forwardssidan är också rejält uppgraderad med heta poängspelare som Anton Svensson, Mikael Frycklund och Alexandre Lavoie, plus att Alexander Lunsjö och Lukas Zetterberg är kvar.

– Vi har en stark centersida vilket är otroligt viktigt i den här ligan, vi har spelare som kan bära mycket puck och stadga upp spelet. Sedan har vi fått behålla spelare som valde att inte sticka till SHL, och fått in spetsiga spelare, säger Paananen.

All etablerad spets som handlats in har ett tydligt syfte.

– En analys vi gjorde i fjol var att vi spelade okej och skapade mycket i både fem mot fem och fem mot fyra, men inte fick in pucken. Nu har vi värvat in fler spelare som är vana vid att spela powerplay och högt upp i hierarkin, och kan de förvalta chanserna som vår spelidé genererar så borde det här bli riktigt bra. Vi tycker att vi har en spelidé som håller, nu har vi fått in spets i alla lagdelar och det ska göra att vi lyfter ett steg till.

Framförallt forwardssidan är sprängfylld med kompetens och tretton forwards som håller hög klass.

Finns istid till alla?

– Varje spelare som skrivit på till i år och som är med i vår satsning har fått tilldelat vilken roll de ska ha i vårt lag. Ska vi nå framgång så är rollacceptans oerhört viktigt, den måste vara fläckfri. Det spelar ingen roll vilka namn man har om inte laget fungerar. Ett problem tidigare säsonger har varit att vi haft ett gäng spelare som inför varje match haft förväntan att spela mycket och matchas i powerplay, men nu har vi satt en tydligare rollfördelning. Den sattes redan när kontrakten skrevs.

Den tydligheten är alltså a och o?
– Vi tror på det och känner att det är viktigt för att vi ska kunna ta nästa steg. Sedan är det klart att det händer saker i ett lag och med spelare, det sker en viss utveckling och roller kan förändras, men nu har vi en tydlighet från start och då tror vi att det blir lättare att jobba.

Västerås har alltså en treårsplan.

Men vad är målsättningen i år...?

– Vi vill ta kliv och tillhöra toppen. Att spela i HockeyAllsvenskan är ett maratonlopp över 52 omgångar, det gäller att ta sig igenom det först och sedan komma ur det som ett ännu bättre lag. Det är en process och vi behöver en tydlig plan.

Förra säsongen slutade i kvartsfinalen mot Karlskoga.

Då fick VIK en del kritik för att vara för veka i det fysiska och tuffa spelet.

– Det var inget snack om det, Karlskoga vann den matchen i matchen. Det hände lite saker i den matchserien som inte var okej och över gränsen, men oavsett det så var vi inte heller beredda på det som väntade. Det har vi snackat om. Attityden. Kliva fram. Där har jag sett den största utvecklingen under försäsongen, vi kommer vara redo att ta den kampen den här gången.