Truppen: "Listan över nyförvärv imponerar"
Publicerad: 2018-08-30
#14lag14analyser: Leksand var nära att ta sig upp i SHL ifjol och har fått behålla den stora kärnan i truppen plus lastat in ett gäng meriterade spelare. Här är en genomgång av Leksands trupp!

Leksand nådde Direktkvalet till SHL ifjol och det blev ett reprismöte mot rivalen Mora. För två år sedan vann Mora och gick upp i SHL, och i våras så vann Mora återigen - vilket innebär att Leksand får spela i HockeyAllsvenskan även denna säsong.

Dalalaget har fått behålla många spelare till i år - och sedan kryddat både med SHL-spelare och allsvenska toppspelare.

Här är Leksands trupp:

MÅLVAKTER

31 Jonas Arntzen
33 Axel Brage - NY från Örebro

Jonas Arntzen, 20, plockades upp från juniorlaget ifjol och agerade backup bakom Tex Williamsson, och gjorde flera pigga inhopp, speciellt när Williamsson var borta en tid på grund av sjukdom.

I år får den norske talangen tampas med Axel Brage, 29, i kassen. Brage har nött SHL-bänk i Örebro de två senaste åren, men var innan dess en toppmålvakt på allsvensk nivå när han spelade i Vita Hästen.

BACKAR

4 Mattias Nilsson
5 Calle Själin
6 Axel Bergqvist - NY från Leksand J20
7 Lucas Nordsäter - NY från Färjestad
8 Filip Johansson
16 Daniel Gunnarsson - NY från Karlskrona
20 Mattias Karlsson - NY från Karlskrona
34 Ben O'Connor - NY från Sheffield

Det har blivit en del ändringar på backsidan där Patrik Norén, Daniel Bertov och Olle Alsing alla försvunnit till SHL.

Ersättarna är dock riktigt rutinerade och Leksand har plockat in tre förväntade toppbackar i form av mångåriga SHL-veteranerna Mattias Karlsson, 33, och Daniel Gunnarsson, 26, från Karlskrona, samt britten Ben O'Connor, 29, som skulle spelat i KHL i år men som fick sitt avtal annullerat vilket öppnade för spel i Sverige.

Den trion blir viktiga som mentorer och ledare till det yngre gardet i backbesättningen.

{!A}

Filip Johansson, 18, var en sensation ifjol och valdes också i första NHL-rundan av Minnesota Wild i somras. Han är riktigt lovande.

Det är också uppflyttade junioren Axel Bergqvist, 18, samt andraårsliraren Calle Själin, 18, som hade en hel del skadetrubbel ifjol. Även Färjestads-förvärvet Lucas Nordsäter, 19, sällar sig till talangskaran.

Mattias Nilsson, 24, var enormt skadedrabbad ifjol, men kan hel och frisk vara en toppback i ligan vilket han visade under tiden i Timrå.

FORWARDS

9 Marcus Karlberg - NY från Leksand J20
10 Tor Immo - NY från Troja-Ljungby
11 Martin Karlsson
12 Wilde Bröms - NY från Leksand J20 (tryout)
13 Jon Knuts
14 Oskar Lang
15 Johan Porsberger
17 Jesper Ollas
19 Tobias Forsberg
21 Mattias Ritola
22 Erik Aterius
24 Thomas Valkvä-Olsen - NY från Södertälje
25 Linus Persson - NY från Färjestad
27 Anton Karlsson
29 David Rundqvist - NY från Troja-Ljungby

Förutom Alex Friesen så har Leksand fått behålla alla viktiga offensiva kuggar från ifjol, och dessutom fyllt på med ett knippe allsvenska toppspelare.

Nyförvärvslistan imponerar:

Dalaklubben har plockat in Tor Immo, 23, som vann allsvenska skytteligan ifjol, Immos radarpartner och elegante playmakern David Rundqvist, 25, samt snajpern Thomas Valkvä-Olsen, 25, som gjort 40 allsvenska mål de två senaste säsongerna. Plus tvåvägscentern Linus Persson, 32, som spelat i SHL de sex senaste åren.

Fyra spetsspelare på allsvensk nivå.

Kvar i laget finns också Mattias Ritola, 31, som är ett av ligans största affischnamn, samt Johan Porsberger, 25, och Oskar Lang, 21, som är pålitliga poängspelare.

{!B}

Bakom poängspelarna finns ett gäng pålitliga hockeyarbetare. Fjolårets gnuggarkedja med Jon Knuts, 27, Martin Karlsson, 27, och Tobias Forsberg, 30, är intakt, och även rutinerade Jesper Ollas, 34, och tvåvägsforwarden Anton Karlsson, 22, är kvar. Fem spelare som brinner för klubbmärket.

De rutinerade utmanas också av ett knippe unga och lovande spelare. Energiknippet Erik Aterius, 19, lyftes upp i A-truppen ifjol, och till år plockas också Marcus Karlberg, 18, och Wilde Bröms, 19, (har fått en tryout) in från juniorlaget.

TRÄNARE

Leif Carlsson
Jens Nielsen

Leif Carlsson, 53, och Jens Nielsen, 48, tog över tränaransvaret i Leksand en bit in på säsongen ifjol, och får också förtroendet den här säsongen.

Ifjol fick Carlsson också axla rollen som sportchef, men den arbetsbördan slipper han i år då han kommer vara renodlad huvudtränare.

FÖRLUSTER

Robin Rahm, mv, Graz 99ers
Oliver Larsen, b, Pantern
Patrik Norén, b, Skellefteå
Olle Alsing, b, Djurgården
Daniel Bertov, b, Rögle
Austin Madaisky, b, Kölner Haie
Patrick McNally, b, Eispiraten
David Åslin, f, Södertälje
Marcel Müller, f, Kölner Haie
Fredrik Forsberg, f, Karlskoga
William Wikman, f, Västerås
Emil Bemström, f, Djurgården
Isac Skedung, f, Västerås
Martin Grönberg, f, Sparta
Matt Carey, f, Karlskrona
Alex Friesen, f, Fischtown

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson