Samtliga föreningar beviljas licens 2019/20

15 juli 2019 18:30

Licensnämnden för SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan har nyligen avslutat sin prövning av elitlicens inför den kommande säsongen 2019/2020.


Pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet:

Licensnämnden för SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan har nyligen avslutat sin prövning av elitlicens inför den kommande säsongen 2019/2020.

Detta är det andra året då prövningen gjorts med de nya licensreglerna som antogs vid Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte i juni 2017. Licensreglerna innehåller krav på ekonomi, organisation, arena och ungdomsverksamhet för föreningar som sportsligt kvalificerar sig till seniorserierna på nationell nivå.

Med anledning härav vill nämnden kortfattat delge resultaten av årets prövning.

Samtliga föreningar i SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan har beviljats licens för spel i sina respektive serier.

Sex föreningar i HockeyAllsvenskan (IF Björklöven, Almtuna IS, Karlskrona HK, Kristianstads IK, Västerviks IK samt HC Vita Hästen) redovisar ett eget kapital i koncernen som understiger kapitalkravet, 2,0 mkr (1,5 mkr för Almtuna IS och Kristianstads IK då de är uppflyttade från HockeyEttan), men har beviljats dispens den kommande säsongen då föreningen inkommit med en handlingsplan som visar hur kapitalkravet ska uppfyllas nästkommande år.

Till kommande säsong 2019/2020 måste därför dessa föreningar uppfylla licensreglernas kapitalkrav som då uppgår till 2,5 mkr (2,0 mkr för Almtuna IS och Kristianstad IK), förutsatt att spel sker i HockeyAllsvenskan.

I Karlskrona HK:s fall har nämnden tagit hänsyn till Karlskrona HK:s arenasituation och den dispens gällande detta som Svenska Ishockeyförbundets styrelse beslutade om i april 2019.

Sammanlagt har nu åtta lag i HockeyAllsvenskan beviljats dispens från kapitalkravet – en dispens som bara kan ges en gång under en femårsperiod.

IK Pantern prövades inte av Licensnämnden då föreningen försattes i konkurs innan licensprövningen påbörjades.