Panelen: "Det är en salig blandning"

15 september 2021 13:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Vita Hästen - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar
Niclas Lekander, bloggar och poddar om Vita Hästen
Andreas Hanson, kommentator C More

Vad säger ni om lagbygget?

Kenny Wiis: Det är väldigt svårbedömt på förhand. Spelare som Marcus Eriksson, Filip Cruseman och Christopher Fish sticker ut i den mån att där vet man vad man får. I övrigt: Gott om frågetecken. Kommer Jesper Samuelsson att nå samma höga nivå som innan höfterna började krångla? Är Fabian Ilestedt bra nog för att vara tongivande i HockeyAllsvenskan? Kan Johannes Nilsson producera poäng i en annan omgivning än Väsby? Kommer en offensivt lagd back som Colby Sissons att bemästra de större rinkarna tillräckligt bra? Jag stannar där, men skulle kunna fortsätta ett bra tag till. Att det är så betyder inte nödvändigtvis att utfallet blir dåligt. Det ska bli ruskigt spännande att se hur Vita Hästen står sig en här säsongen. Nu får ju Tony Zabel tid på sig att jobba med en färdig trupp och slipper den enorma omsättning som var förra året med över 40 spelare totalt som bar Hästen-tröjan.

Niclas Lekander: Det är en salig blandning tyckte jag under tiden bygget tog form och jag har nog samma åsikt fortfarande. Kan man likna det lite vid bridgeblandning kanske? Massor av olika saker som man verkligen undrar om det passar tillsammans, men i slutändan finns det ändå något som alla tycker om och det säljer bra. Att man snöat in på transatlantspåret är väl nästan en underdrift. Dessutom mycket namn underifrån eller på annorlunda nivå där man kan dra vissa paralleller till det laget som man byggde under den första säsongen som man spelade i HockeyAllsvenskan. Då blev man kallade "leftovers" och lite så var väl synen på laget innan matchspelet drog igång nu också, men i mina ögon har man imponerat och åtminstone naggat lite i kanten på mina pessimistiska tankebanor.

Andreas Hanson: Var Vita Hästen det lag som fick ut allra mest av NHL-lånen ifjol? Marcus Sörensen gjorde 24 poäng på 14 matcher och drog samtidigt med sig Emil Lundberg som hade en av karriärens bästa säsonger. Linus Högberg var med 27 matcher, och William Lagessons nio poäng på elva matcher kan också nämnas – plus att Vita Hästen, sannolikt tack vare de ekonomiska besparingar som lånen innebar, senare kunde ta in spetsvärvningar som Alex Lavoie, Mark McNeill och Christian Engstrand. Trots detta blev laget elva i tabellen, 16 poäng från kvalstrecket – alltså i runda svängar motsvarande fem–sex vinster. Förutom hela redan nämnda gänget har man nu bland annat tappat viktiga backar som Niklas Folin och Kim Johansson samt nyttige Jens Holmström. Jag har dessvärre svårt att se hur spelarna som kommit in ska kunna bidra med samma samlade spetskompetens som de som lämnat. Målvaktssidan skulle kunna anses vara lite bättre än ifjol, men backsidan håller jag som den svagaste i serien på papperet, och forwardssidan saknar kraft till mer än två kedjor av god allsvensk klass. Även om nyförvärv som Colby Sissons, Corey Mackin och Chad Butcher skulle ösa in poäng kommer det krävas att rutinerade duon Marcus Eriksson och comebackande Jesper Samuelsson är i kanonslag och att flera spelare får sitt genombrott för att Hästen ska kunna konkurrera i den här upplagan av HockeyAllsvenskan som ser ut att bli väldigt jämn och tuff.

Vem blir poängkung?

Kenny Wiis: Corey Mackin ligger nära till hands att svara, men jag drar till med Marcus Eriksson. "Macke" kan serien utantill och kommer leverera sina läckra assist, inte minst i powerplay där hans långa klubba är en dirigentpinne som bjuder på ljuv musik.

Niclas Lekander: Trist svar men det ska, och måste, bli Corey Mackin eller Chad Butcher. Killarna är inte här för att ha några anonyma roller utan ska leda laget på sina axlar. Dessa två herrar tillsammans med en Marcus Eriksson som åldras likt ett fint vin är nog den trion vi lär se högst upp i poängkolumnerna. Så länge skadorna håller sig borta vill säga.

Andreas Hanson: Det jag sett av Corey Mackin under försäsongen har varit intressant. Kommer med bra poängsnitt från ECHL och college i ryggen, och är en snabb, ettrig och rivig spelare som säkert kommer kunna göra en del poäng.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Kenny Wiis: Jesper Myrenberg. För egen del gjorde han helt rätt som lämnade Västerås. I Hästen har han klart bättre chanser att stå många matcher (även om Adam Ohre blir en bra kollega). Myrenberg kommer att få mer att göra i Hästen än i Västerås och det brukar inte sälla gynna en målvakt i det långa loppet. Följer Myrenberg samma skridskoskär som Linus Andersson och Kim Johansson och går till SHL via Himmelstalundshallen? Mycket möjligt.

Niclas Lekander: Håll i hatten nu, men jag säger Hampus Olsson. Killen spelade med Tranås förra säsongen och kvalade sig alltså kvar i hockeyettan med nöd och näppe. Han imponerade mot Troja och var minst lika bra senast mot Västervik också. Jag skulle ju ljuga om jag sa att jag inte svor och undrade vad som sker när man presenterade honom som ny spelare i Vita Hästen. Men det han visat upp hittills har varit precis sådant som går hem hos majoriteten av publiken i Norrköping.

Andreas Hanson: Målvakterna, Jesper Myrenberg och Adam Ohre, har visat i perioder att de kan vara riktigt bra. Kan någon av dem slå igenom ordentligt nu?

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Kenny Wiis: Undre halvan blir det garanterat. Sen om det blir plats nio eller tretton, det är ohyggligt svårt att säga. Jag kan tycka att Vita Hästen gör klokt i att ha "hänga kvar" som primär målsättning. De kommer ändå att hugga på en slutspelsplats i det täta klustret bland övriga lag i HockeyAllsvenskans nedre regioner.

Niclas Lekander: Förra säsongen slog jag ju på den stora trumman och sa att Vita Hästen var ett lag för topp fem och se hur det gick. Denna säsong kör jag omvänt koncept och har hela tiden sagt att man får vara glada vid missat negativt kval. Förvisso tycker jag att man har riktigt stark målvaktssida, där man knutit till sig två av seriens absolut bästa backup-målvakter från förra säsongen. Men backsidan ser tunn ut och där har farhågorna på förhand också bekräftats under de träningsmatcher man spelat.

Andreas Hanson: Allt utom nedflyttning måste ses som en framgång.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Kenny Wiis: Att spelare blommar ut, som inte är etablerade i HockeyAllsvenskan. Ta en som Victor Björkung, som har fört en relativt anonym tillvaro i Norge under ett par år. Tony Zabel ser en toppback i Björkung och det jag har bevittnat på försäsongen hittills bådar gott. En pjäs som Alexander Falk behöver vara en defensiv klippa att luta sig mot när det blåser. Överlag blir backsidan en nyckel. Den allsvenska erfarenheten är minimal där. Är Philip Alftberg och Hampus Falk mogna för steget? Den som lever får se och Hästen skulle må gott av positiva svar där.

Niclas Lekander: För att spinna vidare på svaret ovan, man måste få bra utväxling från samtliga backar och att alla tar de kliv som krävs för att hävda sig på denna nivå. Därtill gäller det också att den här satsningen med transatlanter verkligen slår väl ut. Man har inte råd att träffa fel och sedan behöva skicka iväg för att leta nytt mitt under säsongen. Det kostar både pengar som förtroende och humör i och runt laget.

Andreas Hanson: Som jag ser det är det väldigt mycket som ska klaffa – men nyckeln till allt står i båset. Tony Zabel, nu tillsammans med Mikael Johansson – där har vi Vita Hästens hopp, att man får det här lagbygget att bli något som överträffar sig självt. Vi vet ju att sedan länge att ALLT kan hända i HockeyAllsvenskan.