Kruse: "Kontraktet kom lite som en chock"

12 augusti 2019 09:00

Han fick sitt stora seniorgenombrott den gångna säsongen. Nu hoppas Emil Kruse fortsätta leverera i Västerås.


Samuel Ersson var en av HockeyAllsvenskans största sensationer den gångna säsongen och hans målvaktsspel hade stor del i Västerås framgångar.

Nu har talangen dragit till SHL.

Ersättare i Västerås?

En annan succémålvakt från ifjol.

Emil Kruse gjorde en sensationellt stark vinter i Västervik och fick sitt stora genombrott på seniornivå.

– Jag hade lite olika alternativ inför kommande säsong, men det klickade direkt med Västerås, säger Emil Kruse.

Hur blir det att "ersätta" Samuel Ersson?
– Jag tänker inte på vilka spelare som varit här innan mig, men visst är Västerås vana vid bra målvaktsspel. Jag sätter de högsta förväntningarna och kraven på mig själv, jag kör min egen grej och tänker inte på det som varit.

Genombrottet kom som sagt förra säsongen.

Emil Kruse är juniorskolad i Karlskoga och tog sig hela vägen upp i A-laget. Han skrev sedan på för Rögle och ifjol, andra säsongen i Skåne, så blev han utlånad till Västervik.

Där tog 24-åringen grepp om förstaspaden direkt och släppte den aldrig.

– Den säsongen var jättebra. Precis vad jag behövde. Jag behövde komma till HockeyAllsvenskan och spela mycket. Det var det bästa som kunde hända mig. Jag fick stort förtroende direkt och kom in i laget och spelet, och växte efter hand.

Första året i Rögle blev det knapert med speltid och i Karlskoga lyckades Kruse aldrig erövra förstaspaden, så fjolåret var hans första säsong som förstamålvakt på seniornivå.

– Jag kände en hel del revanschlusta ifjol. Jag ville visa vad jag kan. Mitt mål är att ta mig tillbaka till SHL igen, sedan får vi se om jag gör det på egen hand eller med Västerås.

SHL-kontraktet med Rögle för två år sedan var en överraskning för många.

Inklusive Emil Kruse själv.

Han hade varit backup i Karlskoga några säsonger och stått bakom skickliga målvakter som Joel Gistedt, Justin Pogge och Andrew Engelage. Våren 2017, när Karlskoga kvalade mot SHL, så gick Engelage dock sönder vilket gav Kruse chansen att spela.

Han gjorde ett fint SHL-kval, men Karlskoga föll med 0-4 i matcher mot Rögle.

– Engelage blev skadad och jag fick hoppa in, det var riktigt kul. Det är sådana avgörande matcher man vill spela, säger Kruse.

– Det blev 0-4 mot Rögle, men det var väldigt jämna matcher. Två av dem gick till sudden death. Jag vandrar ofta tillbaka till det där kvalet i tankarna. Tänk om... ja, det går att drömma. Det hade varit otroligt om Karlskoga gått upp i SHL. Vi hade ett riktigt bra lag och en riktigt bra chans. Det var synd att vi inte tog den.

Vad det kvalet mot Rögle som gjorde att de värvade dig?
– Ja, det tror jag. De hörde av sig efter det kvalet, efter några veckor, och sa att de tyckte jag hade gjort det bra. Det var kul att höra. Det är klart jag blev överraskad över att de ville ha mig. Min tanke var att stanna i Karlskoga, jag hade ingen tanke på SHL, så det kom lite som en chock. Det är svårt att tacka nej till ett SHL-kontrakt när man haft SHL som dröm sedan liten. I efterhand kanske jag borde stannat i Karlskoga för att få mer speltid. Samtidigt har jag haft en bra vardag i Rögle. Där fick jag jobba med en målvaktstränare varje dag, det har jag inte gjort innan. Det lade grunden för att det gick så bra i Västervik.

Du måste ändå vara nöjd med det valet?
– Ja, jag är nöjd med vägen jag tagit. Samtidigt är jag inte nöjd med karriären, jag vill fortsätta sträva uppåt.

Det som stack ut hos Emil Kruse och Västervik den gångna säsongen var effektiviteten i straffläggningarna.

Åtta straffläggningar.

Åtta vinster.

– Vi torskade en straffläggning i Slutspelsserien, men vi gick rent i serien. Vi hade många i laget som var bra på straffar. Själv älskar jag de där lägena. Det var nog den kombinationen som gjorde att det gick så bra. Jag brukar stanna kvar efter träningarna och då brukar spelarna vilja köra straffar, så vi tränade en del, säger Kruse.

– Jag brukar alltid tänka att det är skytten som har pressen på sig. När det är straff så förväntar sig alla att skytten ska göra mål. Det gjorde det enklare för mig. Jag har inställningen att jag har allt att vinna i de där lägena. Då kan man slappna av.

Du gillar det där man mot man-läget?
– Så är det ju, jag vill alltid bli hjälte i de där lägena.

Återstår att se om straffsuccén fortsätter i Västerås.

Och om Västerås succé från ifjol fortsätter i höst.

– Vi ska vara ett liknande lag som Västerås var ifjol, ett hårt jobbande lag där alla drar sitt strå till stacken. Det tycker jag var Västerås kännetecken ifjol när jag spelade mot dem. Det gäller att stämpla in varje dag i den här ligan eftersom alla lag är så bra, säger Emil Kruse.

» Transfercentralen - full koll på silly season