Uppdaterade regler för elitishockey till 2021/2022

9 juli 2021 14:00

Uppdaterade spelregler för elitishockey till säsongen 2021/2022.


Svenska Ishockeyförbundets styrelse har beslutat om nya spelregler för säsongen 2021/2022 och till kommande säsong skiljer sig regelverket inom svensk ishockey något från tidigare säsonger. Till säsongen 2021/2022 har ett gediget arbete genomförts för att nivåanpassa spelreglerna och att säkerställa att dessa är anpassade och optimerade för respektive tävlingsnivå.

Detta arbete har dels föranletts av arbetet med nationella utbildningsprinciper som säkerställt ett regelverk för barn- och ungdomshockeyn som är anpassat utifrån den specifika tävlingsnivån. Detta har sin bakgrund i det arbete som Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) genomfört under säsongen med ett fokus på att likrikta och harmonisera spelreglerna världen över och att skapa en bättre balans mellan regelverkets olika delar för att passa både i ligaspel under en längre tid samt under kortare turneringar som exempelvis de som IIHF genomför genom sina VM-turneringar.

Detta regelverk från IIHF har översatts till svenska och kommer gälla i SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan samt J20 Nationell.

– Bra att reglerna är utformade för att passa all ishockey, både nationellt och internationellt, vilket gör det enklare för sporten att utvecklas, säger Björn Wettergren, domarchef HockeyAllsvenskan, och fortsätter:

– Det känns också viktigt att dessa förändringar görs så att reglerna hänger med sportens utveckling. Det ger spelarna så bra och säkra förutsättningar sam möjligt och domarna tydliga redskap att arbeta med.

Bland nyheterna (alla finns listade längre ner):

Coach’s challenge skrivs in i spelreglerna, men kommer inte att tillämpas i svensk ishockey ännu. Situationsrummet kommer att fortsätta att granska samma typ av situationer som tidigare. Även HockeyAllsvenskan kommer att använda sig av situationsrummet.

– Det är en bra nyhet för ligan, säger Wettergren.

Länkar:

» Spelregler för Elitishockey 2021-2022

» Översikt av de skillnader som finns på elitnivå jämfört med föregående säsong

» Övriga regelverk inom svensk hockeys olika tävlingsnivåer