Fagervall: "Spännande att jobba med samma trupp"
Publicerad: 2017-09-05

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Kontraktet klarades med en hårsmån ifjol. Trots det ger Björklöven samma trupp chansen igen och hoppas att kontinuitet och revanschlusta ska ge ett lyft i tabellen.

Fjolåret blev en missräkning för Björklöven. Umeålaget hade svårt att hitta en jämnhet i spelet, tvingades tampas i botten och först efter sista omgången, via en rysare mot bottenkonkurrenten Västerås, stod det klart att man behöll sin allsvenska status utan kvalspel.

På tränarbänken var det också turbulent. Tommy Jonsson fick gå redan efter fem matcher. Assisterande tränaren Markus Åkerblom tog över bara för att själv få gå i mitten av januari då general managern Joakim Fagervall tog klivet ner i båset. 

I samma veva skrev Fagervall också på ett treårskontrakt och blir alltså kvar som huvudtränare ett bra tag framöver.

– Det är fantastiskt roligt att vara tillbaka i båset. Jag har aldrig haft roligare än jag har nu. Samtidigt var det nyttigt för mig att kliva ur rollen som tränare efter 20 år i båset och ha andra uppgifter i sju månader, men jag insåg också vad jag tycker är roligast, säger Joakim Fagervall.

Har du förändrats som tränare av ditt tränaruppehåll?
– Jo, men det tror jag någonstans. Jag har haft möjlighet att se väldigt mycket hockey under den här tiden och jag har kunnat sväva ut lite i tankarna.

Fjolåret var alltså tungt och kontraktet säkrades med liten marginal, men trots det väljer Löven att inte möblera om speciellt mycket i truppen. Snarare tvärtom, faktiskt.

– Det är medvetet. Jag trodde verkligen på laget vi hade ifjol och det känns som kvaliteten finns, men vi behöver göra vissa justeringar. Jag tycker det känns enormt spännande att jobba med samma trupp, säger Fagervall.

– Jag tror stenhårt på att vi kommer vara en bättre kandidat i serien i år. Vi har kontinuitet och en trygghet, och de som är kvar ville verkligen vara kvar och revanschera sig för fjolåret. Dessutom har vi haft hela truppen samlad länge och har kunnat träna tillsammans.

Vad ska bli skillnaden jämfört med ifjol?
– Det handlar om jämnheten. I våra bästa stunder ifjol var vi briljanta, men i andra stunder var vi motsatsen. Vi måste hitta en jämnare nivå och prestera varje dag. Det kan inte vara tjo och tjim ena dagen och sedan inte vara på jobbet nästa. Vi måste ha spelare som orkar jobba hela tiden, både fysiskt och mentalt.

För att bli jämnare så är den röda tråden bland nyförvärv just stabilitet. Bland annat har meriterade spelare som Simon Backman, Fredric Andersson och Alex Hutchings kommit in, plus att backen Mikko Pukka nu är med från start efter att ha anslutit till truppen i januari.

– Vi har velat få in just stabilitet och det har vi fått i de här killarna. Vi måste ha spelare som orkar spela i 52 omgångar, som inte faller igenom.

Stabilitet är något som efterfrågas i allmänhet, men i försvarsspelet i synnerhet. Löven släppte in flest mål av alla ifjol och var också seriesämst i boxplay.

– Vi läckte väldigt mycket. Ja, som ett såll. Vi släppte in flest mål i hockey-Sverige. Det är svårt att vinna matcher om man släpper in så många mål och det är klart att försvarsspelet är prioritet i år. Vi fick ihop det på slutet ifjol och hade vi spelat så hela säsongen så hade vi varit på övre halvan, men det gäller att få ihop det hela säsongen. Det kan låta tråkigt, men det går inte vinna i hockey om du inte har ett bra försvarsspel.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill vara med och spela hockey i vår, i ett positivt kval.

Så var det där med skadorna också. Björklöven har varit enormt skadedrabbade i flera säsonger och ifjol var sannerligen inget undantag. En tillfällighet, eller...?

– Det är helt sjukt hur många skador vi haft faktiskt. Jag har kollat på det men inte hittat vad det beror på. Vi har inte fler vanliga hockeyskador, alltså förslitningar och ljumskar till exempel, än andra lag, men däremot drabbas vi mer av de tunga skadorna, som knän och hjärnskakningar.

Då borde ni fått er slev av det där nu?
– Jag hoppas det.

TRUPPEN

Målvakter
Adam Werner - LÅN från Färjestad
Oscar Masiello - LÅN från Luleå 

Backar
Stefan Andersson
Jacob Andersson
Emil Wikström 
Jonas Emmerdahl - Nytt kontrakt
Niklas Pavel - Nytt kontrakt
Mikko Pukka - Nytt kontrakt
Simon Åkerström - NY från Vita Hästen
Adam Berglin - NY från Teg 
Jakob Stenqvist - LÅN från Frölunda
Simon Backman - NY från SaiPa

Forwards
Austin Farley
Mattias Granlund
David Lindquist 
Cody Murphy
Axel Ottsson
Nicklas Johansson
Tobias Hage - Nytt kontrakt 
Marcus Jonsson - Nytt kontrakt 
Kim Karlsson - Nytt kontrakt
Emil Norberg - NY från Björklöven J20
Filiph Åström - NY från Björklöven J20
Fredric Andersson - NY från Örebro
Alex Hutchings - NY från Winterthur 
Andreas Vikström - NY från Björklöven J20
Isak Stenlund-Ädelgran - Nytt kontrakt

Tränare
Joakim Fagervall
Jesper Jäger

Förluster
Niklas Lundström, mv, Hvidovre
Linus Fernström, mv, klubb ej klar
Lucas Ekeståhl Jonsson, b, TPS
Stefan Öhman, f, slutar 
Lucas Sandström, f, Almtuna
Jesper Thörnberg, f, Troja-Ljungby
Joakim Högberg, f, Piteå
Alexander Sundström, f, slutar
Fredrik Hetta, f, Västerås
Zach Hamill, f, Lörenskog

 

Jonas Gustavsson