Nyström: "Bromsas inte av förväntningar"

7 augusti 2018 08:30

Erik Nyström gjorde succé under senaste sejouren i Pantern. Nu är forwarden tillbaka i Malmö igen - och både han och klubben har höga förväntningar på säsongen som kommer.


Få spelare i samma ålder kan matcha det klubbantal som Erik Nyström kommit upp i under sin seniorkarriär hittills.

Trots att han bara är 24 år (fyller 25 i oktober) har redan hunnit med spel i nio (!) olika klubbar i fyra (!) olika länder.

Han har spelat med MODO i SHL, med Pantern, Karlskrona och AIK i HockeyAllsvenskan, med Hamilton Bulldogs i AHL, med Medvescak Zagreb i KHL samt med TPS i Finland.

– Alla kanske inte håller med om det men jag ser det som mer positivt än negativt att ha varit runt i många klubbar och länder. Det har varit kul och jag har fått många erfarenheter med mig. Jag tror man växer av sådant. Så länge man vet vad man vill själv så spelar inget annnat någon roll, säger Erik Nyström till Transfercentralen.

– Jag har hela tiden gjort valen som jag tyckt passat mig bäst just där och då. Vissa gånger har det blivit bra, andra gånger mindre bra, men jag har i alla fall testat många saker.

Blickar man i statistiken så är det lätt att peka på första säsongen i Pantern som den mest framgångsrika hittills.

Då sköt Erik Nyström 18 mål och noterade 37 poäng på 48 matcher, en notering som gav en trettondeplats i poängligan i HockeyAllsvenskan och som mynnade ut i ett SHL-avtal med Frölunda.

Nu, två år efter succén och spel i tre andra klubbar, så är Nyström tillbaka i Pantern igen.

– Jag har varit i klubben innan och trivdes väldigt bra då, både med hockeyn och livet vid sidan om. Jag hade bra samtal med Viktor (Stråhle) som kommit in som ny sportchef, det kändes rätt helt enkelt, säger han.

Återkomsten är en väg för att hitta flytet i spelet igen.

De två säsongerna efter succén i Pantern har nämligen inte alls blivit som tänkt.

På grund av skador så blev det aldrig något SHL-spel i Frölunda och han lånades då ut till Pantern igen och gjorde bra ifrån sig. Ifjol försvann han till Finland och TPS, men lämnade i december och hamnade i AIK - men hade ingen bra tid i någon av klubbarna.

– Precis innan jag skulle debutera för Frölunda så ådrog jag mig en knäskada och det var extremt dålig tajming. Jag var borta i sex veckor. När jag kom tillbaka så var det svårt att slå sig in och jag blev utlånad till Pantern och blev kvar hela året, säger han.

– Det var en jättebra erfarenhet att komma till Finland ifjol. Det gick bra i början, sedan kom det tillbaka någon från skada och jag fick mindre istid både fem mot fem och i powerplay. Sedan kom en chans att komma till AIK och det kändes kul.

Starten i AIK var sensationellt bra.

Det blev 14 poäng på 15 matcher - sedan började laget gå sämre, Nyströms poängutdelning uteblev och mot slutet, i Svenska Spel Trophy, hade han svårt att ta plats i laget.

– Det gick väldigt bra i början i AIK, vi hade en positiv trend och kändes som bästa laget i serien. Sedan dippade vi, alla kedjorna kastades om och i samband med det blev det mindre istid för mig, säger han.

Att komma tillbaka till Pantern innebär trygghet.

En chans att hitta flytet igen.

Och visst var säsongen han gjorde där för två år sedan hans bästa i karriären... eller?

– Det var absolut en bra säsong, men jag tycker att jag haft fler bra säsonger även om det inte synts lika mycket i poängprotokollet, säger Nyström.

– Men mycket fungerade den säsongen. Vi hade en stark grupp, kom samman som lag och jag hittade en bra position både på och utanför isen. Vi hade många spelare som var bra men som inte fått ögonen på sig redan då. Jag spelade till exempel med Fredrik Händemark och Pontus Netterberg som båda spelar i SHL nu.

Säsongen ledde ju fram till ett SHL-avtal för dig också?
– Ja, precis. Det var verkligen tufft att åka på en skada när jag skulle få chansen med Fröluna. Jag har aldrig haft några tuffare skador innan dess, förutom just då. Jag hade varit med under hela sommarträningen med laget och var verkligen laddad, så det kom helt fel.

Erik Nyström har höga förväntningar på säsongen som kommer.

– Det ska bli skitskoj. Min målsättning är att bli en ledande spelare både på och utanför isen och vara en av de som visar vägen.

Förra gången kom du till Pantern utan större förväntningar på dig, nu förväntas du vara en ledande spelare, tror du det blir skillnad?
– Det är klart att det är skillnad på det sättet, men jag brukar trivas med att ha förväntningar på mig. Det är inget som kommer att bromsa mig.

Du vill bidra med poäng?
– Absolut. I hela min karriär har jag varit en poängspelare så det är klart jag vill vara med och bidra i offensiven.

Erik Nyström är en avig spelare som vågar bryta mönster och göra det oväntade.

– Det har alltid varit så. Redan när jag var liten gillade jag att göra det som andra inte förväntade sig. Numera kanske jag inte utmanar i alla lägen utan kanske har lärt mig mer är jag ska utmana, det gäller att välja sina lägen.

Om förväntningarna i Pantern är stora på Erik Nyström så är de allmänna förväntningarna på Pantern inte speciellt stora.

Klubben får - som brukligt - leva med att vara nederlagstippade.

I alla fall bland experter och supportrar till andra klubbar.

– Numera tycker jag att det är lite oförtjänt, klubben har visat ett antal säsonger att man är att räkna med. Sedan tror jag inte att andra lag i serien tänker så där om oss. Det har lärt sig att respektera Pantern efter klubbens framgångar senaste åren.

Borde fler räkna med Pantern?
– Klubben har i alla fall bevisat att man inte kan räkna bort laget, sedan kanske man inte kan vara med i toppen varje säsong.

» Transfercentralen