Dyk: "Vill bli jämnare i min produktion"

5 augusti 2018 11:30

Sebastian Dyk är en etablerad poängspelare i HockeyAllsvenskan. Nu är forwarden klar för Södertälje - är det äntligen dags för lyftet som gör honom SHL-mässig?


Det finns en kategori spelare som är etablerade i HockeyAllsvenskan, som alltid får nytt kontrakt i ligan och som anses vara en riktigt bra värving varje gång han byter klubb - men som ändå inte riktigt lyfter till SHL-nivå.

I den kategorin får nog Sebastian Dyk sorteras in.

25-åringen har testat SHL utan att få fäste, har vuxit ut till en stabil allsvensk spelare som gör sina mål och poäng, men som liksom inte får det där sista lyftet som krävs för att ta nästa kliv.

Sebastian Dyk har hunnit spela allsvenskt med Malmö, Troja, Asplöven och Pantern.

Han har gjort 133 poäng på 284 matcher i ligan.

Till hösten är han klar för spel i Södertälje.

Är det äntligen dags för det sista lyftet?

Lyftet som gör Sebastian Dyk SHL-mässig?

– Självklart strävar jag efter SHL, säger Sebastian Dyk till Transfercentralen.

– Jag fick testa på SHL med HV71 när jag kom upp som junior där, men jag var inte riktigt redo då. Jag hade inte självförtroendet som jag behövde för att lyfta. Nu har jag vuxit i HockeyAllsvenskan, hittat min roll och vilken typ av spelare jag ska vara, och vågar spela mitt spel fullt ut. Jag vill hela tiden bli bättre och sätter upp delmål på vägen, och det är inte mycket att hymla om att SHL är nästa mål och steg för mig efter det här.

Vilken typ av spelare ska du vara?
– Jag ser mig framförallt som en offensiv spelare som ska producera offensivt och göra poäng. Jag vill bidra med min offensiva spets och höja mina siffror till högre nivåer. Samtidigt är allt annat i spelet viktigt också. Jag vill bidra i defensiven vilket jag jobbat mycket med de senaste åren. Det blir mycket klyschor, men det gäller att jobba hårt, täcka skott och backchecka.

Den gångna vintern när han spelade i Pantern fick han chansen i en SHL-match med Malmö.

Då fick forwarden ett kvitto på att han kan spela på den nivån.

– Det var superkul att få den chansen, säger han.

– Det var precis efter att jag kommit tillbaka efter min skada. Jag tror vi spelade mot Södertälje borta under fredagen och sedan åkte vi buss hela natten hem, och på lördagen spelade jag med Malmö. Jag kände att det inte var några problem alls att hävda mig i SHL, att jag kunde hantera den nivån. Det gäller att ta sig till SHL och när man kommer dit ska man vara så förberedd det bara går. Jag ser Södertälje som ett bra ställe för mig att ta nästa kliv.

Varför blev det Södertälje?
– Jag hade två bra år i Pantern men vi kom inte fram till något nytt kontrakt. Vi kom inte överens. Södertälje hörde av sig och visade stort intresse vilket jag tyckte var superkul. De presenterade en intressant plan och hade bra tankar kring mig och min roll. Det kändes helt rätt. Det var inget snack om saken.

Du låter verkligen upprymd?
– Så är det. Södertälje är en fin klubb, har en bra organisation och har alla förutsättningar för att ta stora kliv framåt. Det är professionellt och det gillar jag. De har ett bra synsätt på vad de vill och det kändes direkt att det var något jag ville haka på.

Vad har du för förväntningar?
– Jag vill först och främst att hela laget ska gå bra och vi ska gå långt. För egen del så vill jag bli ännu bättre. Jag har varit helt okej på allsvensk nivå, men det finns mer att ta ut. Jag hade lite strul med skador ifjol. Jag vill helt enkelt bli en bättre ishockeyspelare.

Sebastian Dyk är medveten om vad som är nyckeln för att ta det där sista klivet.

Jämnheten.

Han har gjort över tio mål varje säsong de fyra senaste åren, men har varit "streaky" i sitt målskytte. Han öser in mål i några matcher men hamnar sedan i svackor.

Den gångna säsongen var ett nytt exempel.

Sebastian Dyk svarade för totalt 23 poäng på 36 matcher, men tolv av poängen kom under de tolv avslutande matcherna.

– Det är just därför det finns så mycket mer att hämta i mig. jag vet att jag kan leverera de där siffrorna som jag gjorde i slutet av förra säsongen, men det handlar om att göra det hela tiden, säger han.

– Poängen i år kom efter att jag kommit tillbaka efter en skada. Då var jag verkligen hungrig, men det gäller att hålla i det där i 52 omgångar.

Är du inte alltid hungrig?
– Jo, absolut, man är alltid hungrig efter mer. Men jag vet att jag kan bli jämnare i min produktion.

Har du någon analys av ojämnheten?
– Egentligen inte. Det är många saker som spelar in, inte minst hur laget i stort fungerar. Det handlar nog om att höja allt en nivå. Ifjol hade jag massor av frilägen i början av säsongen som jag inte tryckte dit, det gäller att hela tiden vara skärpt. Jag hade också lite oflyt med skadan som höll mig borta en del, det gäller att hålla sig hel, frisk och träna bra. När jag är i ett stim så levererar jag verkligen, nu gäller det bara att göra det i 52 omgångar. Jag tror att jag får alla förutsättningar jag behöver för att lyckas med det i Södertälje.


För fyra år sedan, under debutsäsongen i Asplöven, sköt Sebastian Dyk karriärsbästa 17 mål.

De tre säsongerna eftr det har det blivit elva, tolv och tio mål.

Nu vill han tillbaka upp och nosa på 20 mål igen.

– Jag vet att jag kan göra 17 mål igen, säger han.

– Jag har som krav på mig själv att jag ska komma upp i de där siffrorna igen. Jag är inte nöjd med min målproduktion senaste åren även om det varit okej. Jag vet vilka lägen jag haft, trycker jag bara dit mina chanser så kommer det sticka iväg i målkolumnen också. Jag ska kunna fixa 17 mål igen. Vi har ett bra lag och får vi ihop allt så kommer det gynna både laget och mitt målskytte.

» Transfercentralen