Beslut: Harlestam stängs av tre matcher
Publicerad: 2019-11-19
Almtunas Hampus Harlestam stängs av tre matcher för en ”checking to the head” i matchen mot Västerås.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Almtuna IS och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, 2019-11-15, åläggs Hampus Harlestam, Almtuna IS, följande straff för checking to the head:

Avstängning fr.o.m. den 16 november 2019 t.o.m. den 24 november 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 2 830 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, inklusive den automatiska avstängningen.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Hampus Harlestam.

Anmälan: 40 sekunder återstår av matchen när Västerås skickar ut pucken ur egen zon. William Wikman i Västerås befinner sig utanför sekretariat och spelar pucken vidare ner i Almtunas försvarszon. I samma ögonblick som William skickar vidare pucken får han en tackling av Almtunas Hampus Harlestam. Harlestams axelkåpa träffar Williams haka. Harlestam har emellertid inte hög fart in i situationen men William är för tillfället i en försvarslös position och tacklingen bedöms som obehärskad. Linjedomaren Fredrik Bäckström står precis bredvid situationen och är den som redogör för uppgifterna i anmälan.

Hampus Harlestam genom Almtuna IS: Spelarna i Almtuna och Västerås åker sida vid sida och de blir en duell om pucken som Västeråsspelaren får ner i Almtunas zon. Kontakt sker axel mot axel. Västeråsspelaren ställer sig direkt efter kontakten och åker till båset. Ingen reagerar på situationen på isen förutom linjemannen. Ingen utav huvuddomarna agerar på kontakten. Linjemannen skriver också att de sker en tackling med kåpa mot hakan. Om det sker så reser sig inte spelaren i fråga upp direkt och spelar vidare till signal kommer! Vi tycker att situationen är duell som sker väldigt ofta i matcherna.

Disciplinnämnden: Linjedomaren står väl placerad i situationen och det finns enligt Disciplinnämnden ingen anledning att tro att han inte redogjort för situationen på ett korrekt sätt. Tacklingen bedöms därför som obehärskad. Den är därför bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

Tacklingen träffade huvudet.
Tacklingen utdelades mot en spelare som befann sig i en försvarslös position

HockeyAllsvenskan