HockeyAllsvenskan år för år: 2015/16

18 juli 2020 09:00

Elfte säsongen i HockeyAllsvenskan - och säsongen är främst ihågkommen för nykomlingen Tingsryds otroliga resa och den galna matchserien mellan Leksand och MODO i Direktkvalet.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-2 till HockeyAllsvensk Final, bäst av fem matcher. Vinnaren till Direktkval till SHL. Förloraren till PlayOff.

– Lag 3-8 till Slutspelsserien, alla möter alla en gång, totalt fem omgångar. Lag 1 till PlayOff.

– Förloraren i HockeyAllsvenska Finalen och vinnaren i Slutspelsserien spelar PlayOff, bäst av tre matcher. Vinnaren till Direktkvalet till SHL.

– Direktkvalet till SHL, bäst av sju matcher. Vinnaren i HockeyAllsvenska Finalen mot lag 14 SHL samt vinnaren i PlayOff mot lag 13 i SHL. Vinnarna till SHL.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– AIK och Tingsryd blev etta och tvåa i HockeyAllsvenskan och möttes i HockeyAllsvenska Finalen. Det blev en rafflande matchserie som gick till fem matcher, där AIK till slut kunde vinna den femte och avgörande bataljen efter ett övertidsavgörande genom Robin Kovacs.

– Oskarshamn, Leksand, Karlskoga, Mora, Almtuna och Timrå blev trea till åtta i tabellen och kvalificerade sig för Slutspelsserien. Leksand var tvungna att vinna med 4-0 i den sista omgången mot Mora för att gå vidare, och lyckades galet nog vinna med 6-0 - och vann därmed Slutspelsserien.

– Tingsryd, förlorare i HockeyAllsvenska Finalen, och Leksand, vinnare i Slutspelsserien, möttes i PlayOff där Leksand vann med 2-0 i matcher.

– AIK förlorade med 1-4 i matcher mot Karlskrona i Direktkvalet till SHL, och lyckades därmed inte gå upp.

– Leksand gick upp i SHL efter att ha slagit MODO med 4-3 i matcher i Direktkvalet till SHL, och matchserien var en av de galnaste som hockeysverige någonsin har upplevt. MODO vann de två fösta matcherna med 5-0 och 4-0. Därefter lyckades Leksand gneta till sig två 2-1-segrar. I den femte matchen vann MODO med hela 7-1, men Leksand bet tillbaka och 5-4-vann det sjätte mötet. I den sjunde och avgörande matchen ledde MODO med 3-1 med åtta minuter kvar, men Leksand reducerade först, och 3-3-kvitterade sedan genom Alexander Ytterell med bara 52 sekunder kvar. MODO hade 48-14 i skott efter 60 minuters spel. På övertid så avgjorde sedan Brock Montpetit för Leksand.

– Asplöven och Sundsvall fick kvala för att hålla sig kvar i ligan, och båda lagen åkte ur. Istället gick Södertälje och Västervik upp i HockeyAllsvenskan.

– Tingsryd var nykomlingar i ligan, men blev alltså tvåa i tabellen och nådde HockeyAllsvenska Finalen. Flera nykomlingar har gjort starka resor, men det här är den främsta (hittills...).

– Efter fyra år där transatlanter vunnit poängligan så blev det ett trendbrott när Marcus "Lilliz" Nilsson blev poängkung med 56 poäng på 52 matcher. Däremot så blev det en amerikan som vann skytteligan i form av Mitch Wahl, Oskarshamn, som dunkade in 27 puckar.

– Robin Kovacs, AIK, vann Guldgallret som ligans främsta junior för andra (!) året i följd.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Marcus Nilsson, Karlskoga. Miniliraren med den otroliga speluppfattningen hade en monstersäsong och vann poängligan. "Lilliz" var ligans största artist.

– Viktor Amnér, Leksand. Offensive backen gjorde en kanonsäsong. 46 poäng och trea (!) i hela poängligan.

– Eric Castonguay, Tingsryd. Succévärvning från norska ligan och kanadensaren var en av ligans bästa allroundcentrar. Stor i spelet, effektiv i poängprotokollet.

– Drew Paris, Tingsryd. Succéback hos succénykomlingen. Sköt som en häst sparkar och dunkade in tretton kassar.

– Malte Strömwall, AIK. Fick sitt seniorgenombrott i svensk ishockey. Dunkade in 25 mål och 42 poäng och var poängbäst i serieettan AIK.

– Michael Haga, Almtuna. Exploderade under sin andra säsong i HockeyAllsvenskan, och vräkte in poäng. Framgången ledde norrmannen till ett SHL-avtal med Örebro.

– Marcus Eriksson, Vita Hästen. Återigen offensivt draglok i Vita Hästen och imponerade inte minst med sitt fantastiska passningsspel (23 assist och 42 poäng).

– Mitch Wahl, Oskarshamn. Syntes inte mest eller briljerade bäst av alla, men hade ett härligt nyp i handlederna och doftade till sig mål. 27 kassar var bäst i ligan.

– Jonathan Dahlén, Timrå. Stortalangen gjorde sin debutsäsong i HockeyAllsvenskan, sopade in 29 poäng och vann interna poängligan i Timrå.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2015/16

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: HockeyAllsvenska Finalen

Statistik: Slutspelsserien

Statistik: PlayOff

Statistik: Direktkval till SHL

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020