Jensen: "Målet har varit att komma tillbaka"

23 juni 2019 14:30

Efter två år hemma i Danmark så är Morten Jensen tillbaka i Sverige igen. Nu vill han etablera sig i Kristianstad tillsammans med vapendragaren Mathias Röndbjerg.


Morten Jensen och Mathias Röndbjerg.

Det var ett ytterst viktigt backpar för Rungsted som vann det danska mästerskapet den gångna säsongen.

Till hösten fortsätter duon att husera tillsammans - i allsvenska nykomlingen Kristianstad.

– Det är lite av en tillfällighet att vi hamnar i samma lag men ändå inte eftersom vi har samma agent i Morten Green. Det är riktigt kul att vi får fortsätta tillsammans, säger Morten Jensen.

Ifjol spelade Jensen och Röndbjerg ihop hela säsongen.

– Han missade några matcher på grund av skada, annars spelade vi tillsammans hela tiden, säger Jensen.

– Vi har byggt en fin kemi. Jag vet var han är utan att behöva se mig omkring. Vi kan slappna av när vi spelar med varandra. Jag vet att han täcker upp om jag drar iväg i offensiven, och han vet att jag täcker upp för honom. Vi är bra på att läsa av och förstå varandra. Det var faktiskt en önskan från oss själva i början av förra säsongen att få spela tillsammans.

Varför?
– Vi kände att vi kompletterar varandra bra. Sedan funkade det på isen och då fick vi fortsätta.

Är ni lika som spelare?
– Vi är lika fast olika. Jag känner att vi båda är tvåvägsbackar, men medan hans främsta styrka ligger i defensiven så känner jag att min främsta styrka är offensiven.

Att duon, som nu ska ta nästa steg i karriären, får fortsätta spela tillsammans i samma lag tror Morten Jensen blir en trygghet för båda.

– Jag har varit i Sverige innan medan Mathias kommer till ett nytt land, så han kan nog ha mig som en trygg punkt medan han kommer in i allt. Jag hade honom som trygg punkt när jag kom till Rungsted, att ha någon att luta sig mot betyder mycket.

Så från att han varit din trygga punkt så blir du hans trygga punkt?
– Ja, det kan man säga, men han kommer att vara min trygga punkt också. Det finns alltid saker som behöver ventileras och då är det skönt att ha honom där att prata med.

Morten Jensen har tidigare spelat i Sverige och Rögle i fyra år. Där spelade han juniorhockey och fick också byta om i tretton SHL-matcher.

– Jag vill som alla spela på såg hög nivå som möjligt, men efter ett tag kände jag mig klar med juniorhockeyn i Rögle och tyckte att det kanske var bättre att åka hem till Danmark, få en större roll och sedan komma tillbaka till Sverige och slå igenom. Målet har hela tiden varit att komma tillbaka till Sverige, säger 22-åringen.

Varför blev det Kristianstad?
– Jag pratade med en del lag, men det var flera omständigheter som gjorde att det blev Kristianstad. Jag har snackat med Mikael Gath (tränare och sportchef) som jag haft i Rögle och som tror på mig och som vet vad jag är för spelare. Att en tränare känner till vad man är för typ av spelare är en fördel. Jag känner också att HockeyAllsvenskan är en bra liga. Jag vill flytta till Sverige för att få en liknande roll som jag hade i Danmark, och jag tror inte nivåskillnaden kommer vara enorm.

Vad vill du åstadkomma med ditt spel?
– Jag vill utveckla mig själv och ta nästa steg. Målet för mig är SHL eller ännu längre. Jag vill suga åt mig erfarenheter och försöka få fler chanser i landslaget.

Morten Jensen - och Mathias Röndbjerg, för den delen - kommer till Sverige uppumpade med självförtroende efter det danska guldet i våras.

– Den gångna säsongen var sjuk egentligen. Det är inte varje dag ett lag fungerar så bra som det gjorde för oss då. Det var en obeskrivlig känsla. Jag ryser när jag tänker på det. Jag längtar tillbaka ibland, kan tänka på sista finalen och precis innan vi vann, säger Jensen.

– Inför säsongen var vi tippade fem eller sexa. I Danmark är det svårt att tippa eftersom det kommer in ganska många importer och det är svårt att veta hur bra de är. Vi fick ihop det fantastiskt bra. Ingen spelade för sig själv utan alla spelade för laget.

Du kan ta med dig lite vinnarkänsla till Kristianstad?
– Ja, både jag och Mathias kommer ta med oss känslan av vad som krävs för att vinna matcher och lyckas. Sedan kommer vi till ett lag som vunnit mycket och som också har lyckats med något. Vi måste förstå att det är de små detaljerna som krävs för att vi ska lyckas tillsammans.

Vad ska vi ha för förväntningar på Kristianstad?
– Det är klart att det är tufft att vara nykomlingar. För oss gäller det att hitta en bra lagkemi och få alla att dra åt samma håll. Då kan vi komma långt. Sedan vad det betyder för placering i tabellen har jag ingen aning om.

» Transfercentralen - full koll på silly season