Power Ranking: "Tillbaka i topp"

27 oktober 2020 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


2 Björklöven (+1)

Björklöven levererar stort i inledningen av ligan. Droppade en placering förra veckan enbart på grund av Karlskogas galna formtopp, men är nu tillbaka i topp efter att ha radat upp tre nya segrar i veckan. Kedjan med Alex Hutchings, Tyler Vesel och Justin Crandall är spishet, och orutinerade Isak Mantler har visat att han kan kliva in och avlasta Kevin Poulin på ett bra sätt (vilket var ett viktigt besked för Umeå-klubben). Visat en imponerande jämnhet.

2 Timrå (+1)

Timrå är i kanonform och kunde lika gärna varit etta på listan. Fyra raka trepoängare och 20-7 i målskillnad på de fyra senaste kamperna talar sitt tydliga språk. Jacob Johansson är stark i kassen och det vimlar av spelare som producerar offensivt, inte minst Jonathan Dahlén och Jens Lööke som sprutar in poäng för tillfället. Timrå har inte minst visat styrka i tredjeperioderna där matcherna ska avgöras, i de fyra senaste matcherna har laget 11-1 i målskillnad i tredje perioden.

3 Almtuna (+7)

Kommer från en riktigt stark vecka med dubbla vinster, 3-0 mot MODO och 4-2 mot AIK. Erik Hanses har sett stabil ut i kassen, Gustav Lindström har styrt defensiven och nu när kedjan med Jesper Norbäck, Hampus Harlestam och Martin Mellberg svalnat av något så har flera andra spelare klivit fram och producerat, som Felix Carenfelt (två mål på två matcher) och Tobias Liljendahl (äntligen spräckt målnollan!).

4 Västervik (+8)

Det går upp och ner i Västervik, men den gångna veckan var stark. Segrar med 3-1 mot Mora och 2-1 mot Tingsryd, inte minst tack vare grymt målvaktsspel av Daniel Marmenlind som är i fin form efter att ha fått vila några matcher (Felix Sandström stod två raka matcher innan dess). Bra defensivt, utspridd produktion offensivt... lite som Mattias Karlin vill ha det, med andra ord.

5 Södertälje (+2)

Som vanligt är det svårt att få en tydlig bild över var Södertälje står någonstans. En stark 4-2-seger mot Karlskoga, en tydlig 2-6-förlust mot Timrå och en pinne efter övertidsförlust mot Björklöven bjöd veckan på. Ömsöm vin, ömsom vatten alltså, även om känslan - utifrån Löven-prestationen, bland annat - är att det går åt rätt håll. Ha tung frånvaro på Oscar von Sivers och Lukas Vejdemo, men Ludwig Blomstrand och Nick Olesen är heta framåt.

6 Vita Hästen (+3)

Har vunnit och förlorat varannan match sett över de sex senaste omgångarna, så det blandas hej vilt bland resultaten. Det är väldigt tydliga siffror också, inga tajta kamper: 2-5 mot Timrå, 5-2 mot Väsby, 1-6 mot MODO, 7-2 mot Västerås. Det enda som är konstant är Marcus Sörensens poängmakande, han har gjort pinnar i åtta (!) raka matcher. Oavsett, 7-2-viktorian mot Västerås var imponerande, nu är bara frågan om Vita Hästen kan hitta lite stabilitet. Kapacitet finns onekligen.

7 Mora (-2)

Mora varken vinner eller förlorar speciellt stort. Åtta matcher har inneburit fyra övertidsmatcher och ytterligare två uddamålsmatcher. Den gångna veckan blev det tre av nio möjliga poäng, efter en straffvinst och en förlust mot Västervik samt en övertidsförlust mot Kristianstad. Daniel Ljunggren är poänglös i de tre senaste matcherna, Mora behöver ha igång sin spelmotor för att generera mer offensivt.

8 Karlskoga (-7)

Var glödheta för två veckor sedan med tre raka segrar med målskillnaden 13-0. Inte samma gnistor förra veckan då det blev två förluster, 2-4 mot Södertälje och 4-5 mot Björklöven. Det var inte alls samma tändning. Behöver studsa upp igen och framförallt täta defensiven. Får in en fin injektion i comebackande Gustaf Franzén, succéspelare i klubben för ett par år sedan, som ansluter på säsongslån från Oskarshamn, och som gör en skarp trupp ännu skarpare.

9 AIK (-3)

Hade över en veckas spelledighet inför den gångna veckan och levererade direkt en vinst mot Tingsryd, men har sedan förlorat mot både Almtuna och Timrå. AIK har inte riktigt taktat i ännu och vi väntar alltjämt på att firma Fredric Weigel och Anton Holm ska börja spraka på riktigt. Holm har bara gjort ett mål hittills, till exempel. Skadan på Oliver Wahlström var riktigt tung. Nja, har en del att bevisa framöver.

10 Tingsryd (-6)

Hade klang- och jubelförerställning hemma mot Väsby där det blev en 8-2-viktoria, men det är också enda segern på de fyra senaste matcherna. Laget hämmas inte minst av att toppkedjan med Anton Svensson, David Gustafsson och Ludvig Elvenes gått poänglösa i tre raka kamper. Visserligen har Felix Olsson-kedjan producerat, men Taif behöver toppkedjan också. Boxplay-spelet har i alla fall börjat arta sig.

11 Västerås (-3)

Det är inte harmoni i Västerås. Efter ett långt speluppehåll så blev det ett 2-7-ras mot Vita Hästen under måndagskvällen. På de fyra senaste matcherna har man en 3-2-vinst mot Almtuna, men också tre förluster med totala målskillnaden 4-20 (två riktiga ras, 2-7 mot Vita Hästen och 1-9 mot Björklöven). Försvarsspelet måste upp en, två och tre klasser, helt enkelt. Sitter det, så kommer resten också att rulla igång, är känslan. Har en del att klura på just nu.

12 MODO (+1)

Var fredagens 6-1-seger mot Vita Hästen en vändpunkt för MODO? Innan dess hade laget en seger på sex matcher och en offensiv som hackade, men mot Vita Hästen blev det något av en ketchupeffekt för både laget och Mikkel Aagaard (noll mål under säsongen, men slog då till med ett hattrick). Kommande matcher blir ett bevis för om det verkligen vänt nu för Ville Nieminens manskap. Keepern Anthony Peters är i riktigt vass form, för övrigt.

13 Kristianstad (+1)

Hade en brutalt jobbig turné i norr med trippla förluster mot MODO, Timrå och Björklöven, och därför var 2-1-segern efter övertid mot Mora i lördags givetvis väldigt viktig för självförtroendet. Laget har bara spelat in fem poäng på åtta senaste matcherna, och har det tufft för tillfället. Har mycket skadetrubbel på backsidan (Acke Ringström, Rikard Olsén borta) och hoppas att Anaheim Ducks-lånet Jacob Larsson ska bli en injektion när han är redo för debut.

14 Väsby (-3)

Jobbig vecka med dubbla förluster: 2-5 mot Vita Hästen och hela 2-8 mot Tingsryd. I en haltande tabell är laget sist och har gjort minst mål och släppt in flest mål. Det är ingen bra kombination. Varken offensiven eller defensiven klickar, med andra ord. Dock positivt att Raphaël Lavoie hittat glöd i klubban, han har dunkat in tre mål på de två senaste kamperna.