HockeyAllsvenskan år för år: 2008/09

14 juni 2020 10:00

Fjärde säsongen i HockeyAllsvenskan - och det var en extra tuff vinter eftersom ligan bantades från 16 till 14 lag, vilket innebar att två lag var garanterade att åka ur.


SÅ SPELADES LIGAN

– 16 lag och 45 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till Elitserien.

– Lag 4-7 till playoff: fyran mot sjuan, femman mot sexan, bäst av tre. Vinnarna möttes i bäst av tre, vinnaren där till Kvalserien till Elitserien.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 16 åkte rakt ur (eftersom HockeyAllsvenskan bantade ligan till 14 lag 2009/10).

– Lag 14-15 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan (eftersom HockeyAllsvenskan bantade ligan till 14 lag 2009/10).

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Tredje säsongen i följd med samma kvalsystem uppåt. Lag ett till tre i tabellen (Leksand, AIK och Västerås) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Mora, Växjö, Almtuna och Troja-Ljungby) fick spela Playoff. Växjö vann playoff, och gick också till Kvalserien.

– Enda säsongen, fram till den avbrutna säsongen 2019/20, då inget lag lyckades gå upp i Elitserien (nuvarande SHL).

– Eftersom HockeyAllsvenskan bantade antalet lag från 16 till 14 till säsongen 2009/10, så åkte lag nummer sexton i tabellen rakt ur utan möjlighet till kval. Nykomlingen Mariestad blev sist, och åkte således ur direkt.

– Huddinge och Nybro fick kvala för att hålla sig kvar i ligan, och eftersom HockeyAllsvenskan bantade antalet lag från 16 till 14 till säsongen 2009/10 så var det bara ett av sex lag i Kvalserien till HockeyAllsvenskan som kvalificerade sig för spel i HockeyAllsvenskan 2009/10. Varken Huddinge eller Nybro lyckades hålla sig kvar, utan istället så gick Örebro upp i HockeyAllsvenskan.

– Pär Arlbrandt, Västerås, vann poängligan på 77 poäng, och det var också poängrekord i ligan fram till 2019/20 då rekordet slogs av Jonathan Johnson, MODO. Arlbrandts kedjekamrat Niklas Olausson blev tvåa i poängligan med 71 poäng. Olausson noterade 56 assist, och det är alltjämt allsvenskt rekord (uppdaterat 2020-04-30).

– Bland de åtta första i poängligan så representerade hela fem (!) spelare Leksand, där Pelle Prestberg var vassast med en tredjeplats (61 poäng).

– Carl Söderberg, Malmö, blev, trots att han spelade i HockeyAllsvenskan, uttagen i Tre Kronor.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Dick Tärnström, AIK. Vände hem till Sverige och AIK efter sju säsonger utomlands, bland annat fem vintrar i NHL där det blev 306 matcher. Blev lagkapten omgående, och spelade VM med Tre Kronor under våren.

– Pär Arlbrandt, Västerås. Snidaren som vann poängligan för andra gången (första gången 2007/08 i Rögle), och som slog allvenskt rekord med 77 poäng vilket stod sig till 2019/20.

– Niklas Olausson, Västerås. Passningsgeniet som bildade en av HockeyAllsvenskans bästa kedjor någonsin med Arlbrandt och Sebastian Meijer. 56 assist är alltjämt allsvenskt poängrekord (uppdaterat 2020-04-29).

– Carl Söderberg, Malmö. Stortalangen som valde att vara Malmö trogen trots andra locktoner. Sopade in 59 poäng och blev fyra i poängligan.

– Jonas Höglund, Malmö. Ytterst meriterad värvning till Malmös stjärnbygge. Kom till HockeyAllsvenskan med 545 NHL-matcher, över 400 SHL-matcher och fyra VM-turneringar i bagaget, bland annat.

– Pelle Prestberg, Leksand. Firad SHL-stjärna med elva säsonger i högstaligan och en stjärnvärvning av Leksand. Skarpskytten levde upp till förväntningarna och pangade in 30 mål.

– Greger Artursson, Mora. Rutinerade backen som efter 472 SHL-matcher och fyra år i Österrike valde att skriva på för Mora där han blev ledargestalt och nyckelback.

– Mattias Remstam, Borås. Veteranen, med nio SHL-säsonger i ryggsäcken, flyttade hem till Västergötland för att spela allsvensk hockey för första gången. Ledargestalt och rutinerad kugge som betydde mycket för Borås.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2008/09

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Playoff till Kvalserien

Statistik: Kval till Elitserien

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020