3 nycklar: "Kärnan måste driva laget"

24 augusti 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för AIK i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


DELAKTIGHETEN

När Anton Blomqvist tog över som huvudtränare i januari förra säsongen så var han tydlig med att han behövde hjälp från truppen eftersom han själv inte satt på alla svar. 30-åringen berättade nyligen att gensvaret från kärnan i truppen var fantastiskt: att många tog sitt ansvar, hjälpte till att skjuta skutan framåt och AIK lyfte ju också betänkligt under andra halvan av säsongen.

Nu går Blomqvist in i sin första säsong som huvudtränare och är har en helt annan grund att stå på, men delaktigheten mellan tränare och spelare, som kändes som en nyckel till lyftet ifjol, behöver fortsätta. Blomqvist är en ödmjuk och inkluderande tränare, så det är upp till kärnan i AIK, som nu också förstärkts med klubbikonen Christian Sandberg, att fortsätta ta samma ansvar som i våras.

AIK har en stark kärna med spelare - och de måste fortsätta driva laget framåt.

DRIVET

AIK har HockeyAllsvenskans mest rutinerade lag när det kommer till antal allsvenska matcher. Det här är ett gäng som vet vad ligan handlar om och vad som krävs för att lyckas.

Samtidigt så är HockeyAllsvenskan något av talangernas liga. Det vimlar av spelare som vill framåt och uppåt i karriären.

För AIK är en nyckel att alla veteranerna verkligen hittar drivet att fortsätta utvecklas trots att karriären i många fall kanske fastnat i just HockeyAllsvenskan och där de stora drömmarna om spel i SHL kanske svalnat. Rutin är inte fel, det kommer bli betydelsefullt i längden, men det går inte leva på gamla meriter.

PAVEL KHOMCHENKO

AIK har format ett spännande målvaktspar i form av Pavel Khomchenko och Alexander Sahlin. En målvakt som aldrig varit i HockeyAllsvenskan och en målvakt som varit väldigt mycket i HockeyAllsvenskan.

Vad Alexander Sahlin kan vet de flesta. Det är en solid allsvensk målvakt med mycket rutin och en fantastisk högstanivå. Han ger stadga.

Men ska AIK ta sig långt så behövs en målvakt som verkligen kan spika igen, och där ställer klubben givetvis sitt hopp till Khomchenko som nye sportchefen Christoffer Malm hoppas är ett riktigt fynd. Är den ryske keepern så bra som scoutrapporterna gör gällande får AIK en helt annan dimension i målvaktsspelet, och ett lag med en het målvakt kan som bekant nå hur långt som helst.

En stor känsla är att AIK:s slagkraft i mångt och mycket rinner ner till hur vass Pavel Khomchenko är mellan stolparna.