Svensson: "Alltid levt på skridskoåkningen"

2 februari 2020 14:30

Han kom hem till moderklubben som en given ledargestalt. Nu hoppas Dennis Svensson att säsongen får ett bra slut och något annat än att Kristianstad spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong har han inte tänkt på.


Kristianstad gick upp i HockeyAllsvenskan för första gången någonsin förra våren.

En av de största profilvärvningarna inför debutsäsongen i ligan var hemvändaren Dennis Svensson.

27-åringen kom hem till moderklubben efter framgångsrika allsvenska säsonger i Pantern och en kort SHL-sejour i Karlskrona, men framförallt en stark avslutning av året ifjol där han fick spela SM-final med Djurgården.

Hemflytten var dock inte helt given.

– Nej, det ska jag inte säga, säger Dennis Svensson.

– Alla strävar efter att spela så högt upp som möjligt och det gör jag också. När det väl blev klart att det skulle bli HockeyAllsvenskan så var det dock inte så mycket att tveka på. Det fanns lite andra alternativ, men det kändes mest rätt att komma hem till moderklubben.

Förväntningarna på Svensson var höga inför den här säsongen.

– Visst var det lite hajp, men jag läser sällan tidningar och har försökt att inte bry mig så mycket om allt runtomkring. Mitt sista år i KIK gick det bra för mig i kvalet, jag hade väldigt bra flyt då och gjorde många viktiga mål, och det är nog många som kommer ihåg just det eftersom det var det sista jag gjorde innan jag lämnade. Jag var lite av en hjälte då. Efter det har jag varit i både HockeyAllsvenskan och SHL. Så visst, det är vissa som trott att jag ska flytta hem, göra 60 poäng och ta Kristianstad till SHL, och det kanske är lite att sväva iväg, men kul att folk tror på mig.

Har du känt någon press?
– Press och press... jag vet inte. Jag sätter alltid upp egna mål och sätter press på mig själv, men vad andra tycker och tänker försöker jag stänga ute. Jag vet vad jag kan och vad jag ska göra.

En befogad fråga inför säsongen:

Vilken spelare är Dennis Svensson?

Han var en offensiv center i Pantern, en defensiv ytterforward i Djurgården.

Är han en poängspelare eller gnuggare, eller kanske både och?

– Det är en bra fråga. Det man kan säga är att jag alltid har levt på min skridskoåkning. Den gör att jag både kan vara en ledande poängspelare och gnugga i en fjärdekedja. I grunden är jag nog en tvåvägsspelare som kan göra jobbet över hela isen och det försöker jag också göra. Jag kan spela både center och forward och anpassar mig till vad laget behöver just där och då.

Du har mest spelat center i år, men lite ytter på slutet?
– Ja, Mikael Gath visste att jag spelat forward i Djurgården och ville ha ut mig på kanten för att få ut ännu mer av skridskoåkningen. Jag köpte hans tankar. Jag har fått spela en hel del med Kalle Miketinac sedan dess, vi har bra kemi. Han har bra fart och vill spela pucken vilket passar mig.

Hur började allt då?

Jo, Dennis Svensson kom tidigt upp i A-laget i Kristianstad, men hade svårt att slå igenom. Han valde då att göra två år i Halmstad för att komma in i seniorhockeyn. Därefter kom han hem till KIK igen, slog igenom och fick sedermera chansen i allsvenska Pantern.

Från dess har framgången bara fortsatt.

Under den allsvenska debutsäsongen svarade centern för 27 poäng på 52 matcher och vann den interna poängligan.

Året efter blev det 21 poäng på 44 matcher innan han i februari lämnade klubben för spel i SHL med Karlskrona.

Tredje året i Pantern, vilket var ifjol, lossnade aldrig poängmakandet, men det blev ändå en ny SHL-chans i februari. Då i Djurgården. Svensson tog en fast plats och spelade hela slutspelet inklusive SM-finalen.

Svensson var en av vårens askungesagor.

– Att få chansen i Djurgården ifjol var magiskt. Jag vet knappt vad jag ska säga om det. När jag fick höra om deras intresse trodde jag inte det var sant. Jag hade en lite tyngre säsong i Pantern och hade ett stukat självförtroende, men blev glad för chansen och kände att jag inte hade något att förlora. Jag kände att oavsett om jag skulle få speltid i DIF eller inte så skulle jag utvecklas som spelare och människa av att vara en i en så stor klubbs miljö.

Men det blev mycket spel?
– Djurgården hade en del skador så jag fick spela direkt. Det kändes bra, jag behövde inte fundera så mycket. Det gick bra i första matchen och sedan flöt det bara på. Jag fick en roll och gjorde den tydligen ganska bra eftersom jag fick fortsätta spela. Jag är glad att DIF trodde på mig och mitt spel.

Vad säger du om din tid i Pantern då?
– Jag hade en väldigt bra tid i Pantern. Det är i den klubben jag utvecklats mest och tagit störst kliv.

Att det inte blev en ny chans i SHL den här säsongen var givetvis en besvikelse till en början, men att få spela med moderklubben i HockeyAllsvenskan har varit speciellt.

Poängmässigt är han på väg mot sin bästa allsvenska säsong. Han står på 24 poäng med tio matcher kvar, och har tre pinnar upp till sin toppnotering på 27 poäng.

Hans betydelse för KIK är stor och han spelar mest av alla forwards i laget.

– Mitt poängsnitt är det bästa jag haft ligan. Samtidigt vill man alltid göra fler poäng, det är inget att hymla om. Det viktigaste är dock att det går bra för laget.

Vad säger du om din säsong i stort?
– Den har varit lite som lagets, det vill säga upp och ner. Jag har kanske inte varit så jämn som jag hoppats. Samtidigt har det varit mycket upp och ner för laget, och då är det lätt att falla in i samma linjer som spelare.

Nykomlingar i HockeyAllsvenskan brukar traditionellt vara framgångsrika.

Kristianstad öppnade också säsongen bra och tog poäng i tretton av de nitton första matcherna. I mitten av november kom dock en lång dipp som sträckte sig till nyår där det bara blev tre vinster på sexton matcher.

Den senaste tiden har varit ett litet lyft med tre segrar på sju matcher, men samtidigt har Kristianstad förlorat nyckelmatcherna mot Almtuna och AIK.

KIK är under det negativa kvalstrecket inför slutspurten.

– Nykomlingar brukar starta starkt, få hade koll på oss då. Vi fick en flygande start. Sedan kom en dipp. Klubben har inte varit i en dipp på flera år eftersom vi varit ett topplag i HockeyEttan, så det var ovant. Det är något vi måste lära oss handskas med, säger Svensson.

– Dippen vi hade var alldeles för lång, det tog för lång tid att ta oss ur den. Nu känns det som vi kommit ur det värsta, det har blivit fler poäng på slutet.

Vad blir viktigast i slutspurten?
– Vi har alla möjligheter att ta oss över strecket och vi vet hur snabbt det kan gå om man vinner ett par matcher i rad. Nu är det bara att köra. Vi kan inte komma längre ner, det går inte komma längre ner än att vara under strecket, så vi har inget att förlora nu. Vi måste hitta spelet som vi hade i början av hösten. Vi kan omöjligen ha blivit ett sämre lag under säsongen, så vi vet ju att vi kan spela väldigt bra.

Hur viktigt är det att KIK håller sig kvar?
– Enormt viktigt. Jag har inte ens tänkt tanken att det kan bli HockeyEttan igen, det är inget vi ska prata om. Klubben har kämpat länge för att gå upp och alla vet hur snårigt det är att gå upp, det är inget alternativ att trilla ur. Vi har börjat bygga något som vi vill fortsätta bygga på.