3 nycklar: "Bygga en helt ny offensiv"
Publicerad: 2020-09-10
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Karlskoga i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

BYGGA NY OFFENSIV

Karlskoga var ett av HockeyAllsvenskans mest målglada lag ifjol och dunkade in hela 191 mål (bara serievinnaren Björklöven var vassare). Det var frukten av en bred arsenal av producerande spelare och ett effektivt powerplay (bäst i serien med en effektivitet på 27,2 %).

BIK har dock tappat sina bästa målskyttar till i år - och faktum är att hela 150 (!) mål av de där 191 målen från ifjol försvunnit med spelarna som lämnat. Bland annat Fredrik Forsberg, Jesper Kokkonen och Tor Immo har sökt nya utmaningar, och bara med den trion försvann 82 mål.

Karlskoga får således bygga en mer eller mindre helt ny offensiv i år, och måste ha målleverans från nya spelare. Det finns kandidater: Henrik Björklund har skyfflat in 20 mål tre gånger de fyra senaste åren, Sebastian Fakt och Robin Carlsson dunkade in sexton respektive tretton puckar ifjol och Aleksi Rekonen är inplockad för att leverera offensivt. Verktygen för målskytte finns således, men det gäller att de levererar också.

LEVERERA UNDER VÅREN

Karlskoga har fått en stämpel som höstlag, det vill säga att man levererar starkt på hösten men inte riktigt orkar hålla i det under våren. Det där stämde onekligen förra säsongen.

Hösten var glödhet. Vid nyår var Karlskoga tvåa i tabellen, hade gjort 4,1 mål per match (då bäst i ligan) och spelat in 2,125 poäng per match. Efter nyår så sjönk målsnittet till 3,0 mål per match och poängsnittet till 1,47 poäng per match. Första matchen i Slutspelsserien, den sista som spelades innan säsongen avbröts, innebar en 3-8-torsk mot Timrå.

Det är hårt att säga att BIK rasade under våren, men nog tappade laget lite fart och det är alltså något som varit ett tema senaste åren. En nyckel i år är således att hålla hela vägen, och leverera även starka vårsäsonger - det är ju då allt ska avgöras.

KARL HELMERSSONS SPELIDÉ

Staffan Lundh har tackat för sig och Karlskoga har gjort klart med Karl Helmersson som ny tränare. Ett fräscht och spännande val, men han har aldrig varit på allsvensk nivå innan - och att komma in i en förening som BIK, med starka traditioner och ramar, är inte alltid helt enkelt.

Att han vågar sätta sin prägel på laget och spelet, och samtidigt lyckas förvalta och förädla BIK-andan, är givetvis en stor nyckel för Karlskoga. Johan Schoultz finns kvar som assisterande tränare, och han blir säkerligen en bra brygga mellan Helmerssons idéer och klubbens tidigare strukturer.

Helmersson har berättat att han inte aviserar att revolutionera något, utan snarare bygga vidare på det som gjort BIK effektiva senaste åren, det vill säga en välfungerande kombination av grovjobb och finness.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson