Panelen: "Han blir en stor nyckelspelare"
Publicerad: 2018-08-29
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Karlskronas lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Björn Skarpsvärd, hockeybloggare på blt.se
Peter Synnermark, driver bloggen KHK:aren
Samuel Abrahamsson, journalist blt.se

Vad säger ni om Karlskronas silly season?

Björn Skarpsvärd: Den har varit helt okej. Lite synd att laget tappade Austin Farley. Framåt ser det intressant ut där jag tror Kalle Miketinac från Frölunda kan bli ett utropstecken. Kyle Osterberg, Matt Carey och Niklas Johansson blir och nyckelspelare ihop med Marcus Paulsson som är kvar. Nick Pageau blir en viktig back att luta sig emot och sett bra ut inledningsvis.

Peter Synnermark: Efter uttåget från SHL var det bara att börja bygga från början. Endast Joseph Jonsson och Marcus Pålsson kvar från fjolårets lagbygge. Det nya laget är byggt av spelare från egna J20-laget, andra lovande ungdomar från olika klubbar, två kultbärare i form av Mikael Kurki och Nicke Johansson som återvänder till fadershuset. Detta har sedan kryddats med transatlanter. En härlig mix som luktar fart, fläkt, attityd och entusiasm lång väg. Sportchefen har agerat som en chefskock när han har arbetat ner ingredienserna i detta härliga lagbygge.

Samuel Abrahamsson: Det har varit en ruskig omsättning av spelare där i stort sett hela laget nu är utbytt mot ett nytt. Många unga spelare har kommit in och alla kanske inte sitter på jättemycket erfarenhet direkt eller spel på högsta nivå vilket nog kommer visa sig stundtals. Att Johannes Jönsson försvunnit är självfallet det tyngsta tappet och jag ställer ett väldigt stort frågetecken till ersättaren Robin Johansson. Han är en stabil målvakt men inte i närheten av Jönssons klass ännu. Att stjärnor som Joel Kellman, Mattias Karlsson, Mattias Guter med flera också försvunnit tillsammans med trotjänare som Filip Cruseman och Kristoffer Söder är såklart också kännbart. Visst det gick inte vägen i SHL förra året med dessa lirare men några av dessa hade man nog mått bra av att behålla. Av nyförvärven anser jag Niklas Johansson sticker ut, han vet vad som krävs i KHK.

Vad är Karlskronas styrka?

Björn Skarpsvärd: Nu lär fokus hamna på anfallsspelet och det kommer jagas mer puck till skillnad mot tiden i SHL. Tror det blir lyckat.

Peter Synnermark: Styrkan i detta lagbygget är att det är byggt av unga spelare som vill tävla och bli bättre varje dag. Detta blandat med några rutinerade lagpappor och ettriga transatlanter med vinnarskallar skapar en härlig mix. Publiken med Blackbugs är också en stor styrka. De kommer vara den extra spelaren.

{!A}

Samuel Abrahamsson: Att man har kvar Ove Molin som tränare. Visst, han lyckades inte hålla KHK kvar i SHL förra säsongen. Men Ove har nu fått sätta sin egen prägel på truppen med att välja vilka spelare han vill ha in. Det gäller att han får ihop alla pusselbitar direkt vilket inte blir det enklaste. Jag tror även den tråkstämpel som laget fick under sina år i SHL nu kommer försvinna. Det här laget kommer bjuda på show stundtals och det kommer att bli åka av både framåt och bakåt anförda av ungdomlig entusiasm vilket kommer att vara en styrka och en svaghet.

Vad är Karlskronas svaghet?

Björn Skarpsvärd: Backsidan ser sådär ut. Den kommer att stabiliseras upp med lån under säsongen.

Peter Synnermark: Det som kan vara svagheten är om det hade behövts ännu mera rutin i laget. Jag tror att inledningen på serien kan bli viktig för laget.

Samuel Abrahamsson: Att man måste spela ihop ett helt nytt lag där många spelare kommer med olika bakgrunder. Det är dessutom inte jättemånga som är från Karlskrona med omnejd i truppen så hur mycket brinner de verkligen för klubbmärket på bröstet? Tror det kommer ta tid att få ihop gruppen där Marcus Paulsson kommer få dra ett tungt lass som den största stjärnan, ledare och lagpappa. Han kommer från en relativt usel säsong i bagaget så det gäller att han höjer sig ett par snäpp.

Vem blir årets poängkung i Karlskrona?

Björn Skarpsvärd: Marcus Paulsson.

Peter Synnermark: Det är många som aspirerar på den titeln innan säsongen. Jag drar till med Kyle Osterberg.

Samuel Abrahamsson: Niklas Johansson som har återvänt till KHK där han spenderade två säsonger i början på 2010-talet. Har gjort många säsonger i HockeyAllsvenskan och vet vad som krävs för att prestera. Hittar han rätt direkt i sin nygamla miljö så finns det stor chans att han gör flest poäng.

Vem blir årets utropstecken i Karlskrona?

{!B}

Björn Skarpsvärd: Kalle Miketinac.

Peter Synnermark: En skadefri Kalle Miketinac eller August Nilsson.

Samuel Abrahamsson: Lins Karlsson fick testa på att spela i SHL förra säsongen där det blev totalt 13 matcher. Är en supertalang som kan gå riktigt långt om allt vill sig väl. Nu komme han att få ett betydligt större ansvar med många nya spelare och han kan definitivt göra uppemot 30 poäng vilket skulle anses som fina siffror för en 18-åring.

Hur går det för Karlskrona i år?

Björn Skarpsvärd: Laget kommer hamna som mellan 6-9. Det vore ett bra mål att nå och se till att klubben får balans i ekonomin på sikt.

Peter Synnermark: Det blir härliga fighter mot Timrå till våren… Skämt åsido ser jag topp fem som en rimlig placering. Detta är ett lag som kommer växa och växa under säsongen.

Samuel Abrahamsson: Flera lag har rustat rejält som Modo, AIK och Leksand. De satsar allt för att gå upp nu och jag tror den trion kommer slåss om seriesegern. För där kommer inte KHK har något att säga till om. Man har ett intressant lag på pappret men det kommer som sagt att ta tid att få ihop alla lagdelar. Stort frågetecken för målvaktssidan som jag nämnde tidigare så jag tror KHK får en tuff start men desto längre säsongen lider så blir man allt bättre. Men det räcker inte längre än till en sjundeplats.

» #14lag14analyser

HockeyAllsvenskan