Andersson: "Fler får ta ansvar den här säsongen"

4 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Timrå gör en omstart den här säsongen. Spelarna som bar laget ifjol är borta och nu är det dags för nya stjärnor att blomma ut och ta ledande roller.


Det är mycket nytt i Timrå den här säsongen och det blir något av en omstart.

Efter tre år med Roger Forsberg som tränare så tar nu Fredrik Andersson över. Den gamle målvakten har tidigare spelat i Timrå och har sedan bland annat varit assisterande tränare i Modo. Nu blir han för första gången huvudtränare i ett seniorlag.

– Det ska bli en utmaning för mig själv, men alla tränare och ledare vill vara på så hög nivå som möjligt och det här är ett bra steg i min karriär och jag är tacksam över att ha fått den här chansen. Jag vet att det är ett hårt och pressat jobb att vara huvudtränare på den här nivån, men det måste man klara av, säger Fredrik Andersson.

Men det är inte bara i båset det blir nytt. Timrå har tappat ett gäng nyckelspelare från förra säsongen: förstamålvakten Johan Mattsson, backgeneralen Jens Westin och unga poängkungarna Jonathan Dahlén och Elias Pettersson.

– Vi har tappat några av våra toppspelare, så är det. Kent Norberg (sportchef) har gjort ett bra jobb med att fylla på med nya talanger och spännande spelare och Timrå är en klubb som vill satsa ungt, men vi är medvetna om att vi tappat mycket av vår spets, säger Andersson.

Har ni pratat något om att fjolårets nyckelspelare är borta?
– Självklart har vi gjort det. Killarna vi har är inte dumma, de har sett vilka som försvunnit. Vi har pratat om att det är bredden som ska göra det i år. Alla måste bidra varje dag. Ifjol kanske man kunde leva på en del individuella spelare, men det går inte nu. Fler måste ta ansvar.

Timrå har inte värvat färdiga spetsspelare för att fylla kostymen efter de som försvunnit, utan hoppas unga spelare ska ta kliv framåt.

Bland annat så plockas förstaårsseniorerna Hugo Enock (Färjestad) och Johannes Kinnvall (Brynäs) in från SHL-klubbar, och dessutom ansluter killar som Lukas Zetterberg (Västerås), Vilmos Gallo (Linköping) och Tobias Liljendahl (Vita Hästen) som redan är etablerade seniorspelare men som väntar på att blomma ut.

– Vi har många som vill ta nästa kliv och här finns alla möjligheter att göra det. Här finns istid att erövra och vi kommer sprida istiden mer i år, säger Andersson.

Timrå lyfter också upp två lovande forwards från J20-laget i Jacob Olofsson och Filip Hållander, två killar som tippas väljas redan i den första rundan av NHL Entry Draft nästa sommar.

Med tanke på framgången för talangerna Jonathan Dahlén och Elias Pettersson ifjol är det lätt att skapa förväntningar på de två 17-åringarna.

– Jo, så kan det bli, men vi ska inte jämföra spelare på det sättet. Dahlén och Pettersson gjorde ett fantastiskt jobb ifjol, men Olofsson och Hållander måste få hålla sin takt. De ska inte göra det någon annan har gjort. Det är två bra spelare men vi ska inte sätta någon press på dem, de får ta sina steg i sin takt.

Har ni nog med rutin?
– Ja, jag tycker vi har en bra mix. Vi har många kvar sedan ifjol, flera spelare som gjort många säsonger i klubben. De ska bära kulturen vidare och de kan visa de unga spelarna vägen.

Hur ska ni spela i år?
– Allt startar med ett bra försvarsspel. Det är nyckeln till framgång och det som lägger grunden för allt. Sedan vill vi spela en fartfylld hockey med bra spelvändningar, och vi vill även ha ett bra presspel och ligga på motståndarna. Det är inga dramatiska grejer, det är inte så annorlunda tänk jämfört med andra. Det viktigaste är att laget kommer ihop och att alla accepterar sina roller.

TRUPPEN

Målvakter
Victor Brattström - NY från Timrå J20
Henrik Haukeland - NY från Leksand

Backar
Jesper Dahlroth
Andreas Molinder
Didrik Strömberg
Marcus Hardegård - NY från Timrå J20
Maksims Ponomarenko - NY från Lörenskog
Hugo Enock - NY från Färjestad J20
Hampus Larsson - NY från Västerås
David Westlund - Nytt kontrakt (tryout)
Johannes Kinnvall - NY från Brynäs

Forwards Sebastian Lauritzen
Johan Persson
Lukas Zetterberg - NY från Västerås
Anton Wedin - Nytt kontrakt
Vilmos Gallo - NY från Linköping
Johan Johnsson - Nytt kontrakt
Jeremy Boyce - Nytt kontrakt
John Westin - Nytt kontrakt
Erik Karlsson - NY från Charlotte Checkers
Tobias Liljendahl - NY från Vita Hästen
Emil Berglund - Nytt kontrakt
Filip Hållander - NY från Timrå J20
Jacob Olofsson - NY från Timrå J20

Tränare
Fredrik Andersson - NY från MODO J20
Johan Thelin - NY från Timrå J20

Förluster
Roger Forsberg, tr, Västervik
Johan Mattsson, mv, Frölunda
Adam Ohre, mv, Halmstad
Jens Westin, b, Färjestad
Mattias Nilsson, b, Leksand
Wilhelm Westlund, b, Vita Hästen
Robin Persson, b, klubb ej klar
Jens Lööke, f, Arizona Coyotes
Elias Pettersson, f, Växjö
Jonathan Dahlén, f, Vancouver Canucks
Andreas Stene, f, Vålerängen
Ludvig Nilsson, f, Almtuna