3 nycklar: "Många som ska producera"
Publicerad: 2020-09-22
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Tingsryd i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

BREDD I OFFENSIVEN

Tingsryd var enda lag ifjol som inte hade någon spelare som gjorde 30 poäng. Å andra sidan hade klubben sju spelare som gjorde 20 poäng eller mer, och bland lagen på den undre halvan av tabellen så var det bäst tillsammans med Mora. Laget levde således inte på enskilda spelare i offensiven, utan produktionen var utspridd på många händer och klubbor.

Smålänningarna lär behöva samma form av upplägg i år. Det finns ingen given poängkung i truppen, utan det är kollektivet som ska göra det och det krävs att flera kliver fram och producerar poäng.

Tränaren Magnus Bogren lanserar en hyperintressant toppkedja från start med Ludvig Elvenes, David Gustafsson och Anton Svensson som ska gå i bräschen i offensiven, men det är viktigt att även andra- och tredjeformationen lämnar avtryck i poängprotokollet.

BOXPLAY OCH POWERPLAY

Varken boxplay eller powerplay var speciellt bra i Tingsryd ifjol, och var kanske den detalj som skilde laget från att ta den där sista kvalplatsen uppåt till slut. Boxplay-spelet var bara trettonde bäst med 76,0 % och powerplay var tolfte sämst med 15,3 %.

Magnus Bogren har uttryckt det behövs ett lyft i de här spelformerna i år för att Tingsryd ska kunna ta nästa steg.

Kanske kan NHL-lånet David Gustafsson bli en viktig spelare här. Han lär spela i både boxplay och powerplay och ska vara absolut spets på allsvensk nivå, och kan - beroende på när eller om NHL drar igång igen - i alla fall ger Taif en bra start på säsongen.

TEKNINGAR

Tingsryd tekade sämst i hela HockeyAllsvenskan ifjol. Laget vann bara 45,6 % av tekningarna.

Det var en detalj i spelet som givetvis också påverkade boxplay och powerplay, eftersom Taif förlorade många tekningar och därmed fick inleda bytena med att jaga pucken istället för att kunna spela med den själva. Att få upp vinstprocenten i tekningarna är viktigt i år, och något som Magnus Bogren också är medveten om.

David Gustafsson kan säkerligen komma in leda vägen, men klubben har också plockat in William Fällström som förhoppningsvis också kan bringa mer stabilitet i tekningscirkeln. I övrigt måste spelare lyfta sig jämfört med ifjol.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson