Power Ranking: "Riktigt heta just nu"
Publicerad: 2021-03-09
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

1 Södertälje (+2)

Seglar upp i topp efter en het period (22 poäng på tio senaste matcherna är bäst i ligan). Södertälje har poäng i sex raka matcher där fem av kamperna slutat med seger. Sitter nog på ligans just nu bästa målvaktspar i Jussi Rynnäs och Fredrik Bergvik, båda imponerar stort just nu och det är givetvis en trygghet att gå in i slutspelet med. Christopher Bengtsson har varit glödhet sedan sin comeback efter skada och har gjort sju mål och elva poäng på fem matcher. SSK har en del folk på skadelistan, inte minst stjärnan Nick Olesen, men har en djup trupp och kan hantera det. Frågetecknet? Lagets boxplay som varit så där en tid nu.

2 Västervik (+2)

Sex vinster på de sju senaste matcherna är givetvis imponerande av Västervik som sina knappa resurser till trots staplar fina säsonger i HockeyAllsvenskan på hög. Victor Öhman är tillbaka i spel sedan en tid tillbaka och har gett mer spets framåt - sju poäng på åtta matcher - och nu när "bara" Gerry Fitzgerald saknas i offensiven så har man fyra bra kedjor att pumpa på med i offensiven. Har ett väloljat spelsystem och är svåra att forcera och det tillsammans med en het målvakt i Daniel Marmenlind gör att Västervik känns om en riktig "dark horse" i det stundande slutspelet.

2 Karlskoga (+3)

Fyra raka vinster och sex segrar på de sju senaste matcherna. Karlskoga är riktigt heta just nu och både öser in mål och släpper in få mål. Ser vi statistiken över de sju senaste matcherna så är BIK grymma i "specialteams": 34,5 % i powerplay och 86,4 % i boxplay. Plus att Tim Juel levererar riktigt bra målvaktsspel. Saknat viktige spelmotorn Gustaf Thorell i de senaste matcherna men David Lindquist har klivit in i toppkedjan och gjort det väldigt bra, vilket är ytterligare ett bevis på att BIK har en bred trupp som tål ett par skador.

4 Mora (+3)

Mora är vassa just nu, mycket tack vare glödheta kedjan med Ludvig Larsson, Oskar Stål Lyrenäs och Lukas Wernblom som vräker in poäng för tillfället (trion har gjort 43 poäng tillsammans i de åtta senaste matcherna), samt Matteus Wards fina målvaktsspel. Mora har vunnit fyra raka matcher och har poäng i åtta raka matcher. Allt detta trots en hårt skadedrabbad backsida, men talangerna har vuxit efter hand i takt med att förtroendet ökat. Dalalaget är alltjämt bra i powerplay. Över de åtta senaste matcherna har laget 30,3 % i effektivitet där.

5 Timrå (-5)

Dippar på listan efter en del svaga prestationer på slutet. Efter förluster mot Västervik och Tingsryd så lyckades Timrå vinna med 2-1 mot Västerås i en tät och tuff match senast. Laget var riktigt blekt mot Taif, och det var ingen klang- och jubelföreställning mot Västerås heller, så Timrå är just nu inte den där flytande segermaskinen som man varit under lång tid. Samtidigt så är seriesegern i hamn och det väntas på slutspel - vilket kan spela in. Räkna dock med att Timrå kommer att tagga upp i de sista matcherna för att få med sig en bra känsla in i slutspelet.

6 Västerås (+2)

Det är lite svårt att värdera Västerås. Efter tre raka vinster så har laget förlorat två raka matcher mot topplag med uddamålet: 2-3 mot Karlskoga och 1-2 mot Timrå. Resultatmässigt helt okej, men saknar alltjämt spetsighet i offensiven och känslan är att det finns så mycket mer att kräma ur skicklighetsmässigt ur många spelare. Västmanlänningarna har en stor inneboende potential, men har inte fått ut den i år, och frågan är om Thomas Paananen & Co kan få det att blomstra i slutspelet? Då måste powerplay igång. Sett över de tio senaste omgångarna så har VIK en PP-effektivitet på 11,1 %…

7 Björklöven (-5)

Det fortsätter att svänga om Björklöven. Efter tre raka vinster så har det blivit fyra raka förluster, bland annat dubbla nederlag mot rivalen MODO. Har målskillanden 7-19 i de fyra senaste kamperna, så varken offensiven eller defensiven lirar just nu. Lagets corsi-statistik är grym sett över de fyra senaste kamperna med 68,4 %, men det hjälper inte när effektiviteten framåt är väldigt svag och när "specialteams" inte levererar. Få, eller egentligen ingen, spelare i laget är het just nu. Har mycket att jobba på i slutspurten för att förbereda sig inför slutspelet.

8 Vita Hästen (+1)

Det går bara inte att vinna tre matcher i följd den här säsongen för Vita Hästen. Efter två raka vinster så blev det ett bottennapp i returmötet mot Västervik, så pendlandet i prestationer och resultat fortsätter. Christian Engstrand är het i målburen just nu, men i övrigt är det för mycket upp och ner. Går en intensiv kamp med Almtuna om den sista slutspelsplatsen, och det känns som det där kommer avgöras först i den sista omgången. Noterbart: det är under säsongen-värvningarna som står för nästan all offensiv produktion bland forwards just nu, med Marcus Eriksson, Mark McNeill och Alexandre Lavoie i spetsen.

9 Almtuna (-4)

Efter en stark period, sex segrar på sju matcher, så har det gått lite tyngre senaste veckan med tre raka förluster för Almtuna, bland annat dubbla torskar mot Mora. Har framförallt haft stora problem i boxplay senaste matcherna, men har å andra sidan spelat dubbla matcher mot powerplay-effektiva Mora. Där behöver man ändå steppa upp. Även det tidigare så starka powerplay-spelet har svalnat lite, så "specialteams" behöver vässas inför slutspurten. Går en rafflande kamp med Vita Hästen om den sista slutspelsplatsen, så det är viktiga matcher framöver.

10 Tingsryd

Tingsryd har förlorat fem av de sex senaste matcherna. Enda vinsten kom paradoxalt nog mot serieettan Timrå. Svackan har gjort att drömmen om en direktbiljett till kvartsfinalerna känns avlägsen, nu handlar det om att hitta en fin känsla inför åttondelsfinalerna - där Taif har chansen att sätta sig i en bra position med hemmaplansfördel. Defensiven är helt okej, men det är offensiven som måste igång. Både effektiviteten (mål på 5,5 % av skotten) och powerplay (17,7 %) har varit svaga senaste sju kamperna. Stjärnan Anton Svensson är mållös i sju raka matcher, bland annat.

11 AIK

AIK upplevde en Anton Blomqvist-effekt januari och februari, men sedan har det gått tungt. Laget har bara en seger på de sju senaste matcherna och imponerar inte alls just nu. Var tog den fina formen och det fina spelet vägen? Varken offensiven eller defensiven klickar, tidigare heta spelare har svalnat och succékeepern Claes Endre ser mänsklig ut mellan stolparna. Har en hel del att grubbla över inför slutspurten av serien och behöver ta ett par poäng till för att säkra slutspelsplatsen.

12 MODO (+1)

MODO har vunnit samtliga matcher mot Björklöven den här säsongen och tog två övertygande segrar mot rivalen i helgen: 7-3 och 5-1. De vinsterna säkrade det allsvenska kontraktet och därmed kan MODO spela avslappnat under de sista omgångarna då man inte har något att spela för. Sådana lag är alltid luriga att möta. Antingen så går luften ur, eller så spelar man ut totalt. MODO blir således en lurig motståndare under slutfasen av säsongen. Innan Löven-matcherna hade MODO bara en seger på tio matcher.

13 Väsby (-1)

Nu står det klart att det blir Playout för Väsby där man kommer att ställas mot Kristianstad. Lagen har precis spelat ett dubbelmöte där man tog varsin seger, så det känns ovisst inför det som komma skall. Först vann Väsby med 4-2, sedan vann Kristianstad med 6-1. Ser vi formen över lite tid så är det fördel Väsby, dock. Nyckeln för nykomlingen är framförallt defensiven eftersom laget haft en tendens att släppa in väldigt mycket mål. Det läckte ju också rejält mot KIK senast. "Specialteams" har inte imponerat i de sju senaste matcherna: 16,7 % i powerplay och 66,7 % i boxplay.

14 Kristianstad

Nu är det helt klart att det blir Playout för Kristianstad och där kommer man att ställas mot Väsby. Samma Väsby som man slog tillbaka med 6-1 senast. Den vinsten var första trean på över en månad (tolv matcher) och var givetvis ett viktigt trendbrott. I den matchen hade KIK ett powerplay på 57,1 % och en skotteffektivitet på 24,0 %, två statistikkategorier som man annars varit svaga i under säsongen. Att få igång just offensiven är nyckeln för skåningarna. Transferdeadline-förstärkningen Oskar Svanlund har gjort mål i de två senaste matcherna, kan han bli en offensiv joker i Playout-matcherna?

Jonas Gustavsson