Referensgrupp med ökad fokus på spelarnas säkerhet

14 september 2021 10:00

HockeyAllsvenskan ökar fokus på spelarnas säkerhet. Från och med den här säsongen så kommer ligan använda sig av en referensgrupp för att bedöma händelser och göra anmälningar till disciplinnämnden.


Igår kunde HockeyAllsvenskan berätta att ligan från och med i år kommer använda sig av ett situationsrum för målgranskningar.

I situationsrummet kommer det också vara fokus på "player safety". Personer i situationsrummet kommer att fånga upp händelser som innebär risk för spelarnas säkerhet. Dessa skickas därefter vidare till en referensgrupp (bestående av flera hockeyinsatta personer) som bedömer om händelsen ska anmälas till disciplinnämnden eller inte.

Tidigare har huvuddomarna i HockeyAllsvenskan upprättat anmälningar till disciplinnämnden, men den uppgifter faller nu istället på situationsrummet och referensgruppen.

– Situationsrummet scannar av matcherna och tittar på alla matchstraff, men snappar också upp situationer som domarna missar eller händelser som ligger på gränsen till ett matchstraff. Det skickas vidare till referensgruppen som gör bedömningen kring vad som ska anmälas och inte, säger Björn Wettergren, domarchef i HockeyAllsvenskan.

I referensgruppen sitter förre domaren Peter Andersson plus Per Ledin och Michael Sundlöv.

– Vi kommer använda samma referensgrupp som i SHL vilket gör att det blir en röd tråd i svensk hockey. Det är viktigt att vi ser samma händelser med samma ögon och gör samma bedömningar utifrån det.

Alla anmälningar till disciplinnämnden kommer att redovisas i HockeyAllsvenskans kanaler.

Domarnas fokus ligger nu på att leda matcherna.

– Vi tycker det är bra att granskningar av situationer och anmälningar sköts av situationsrummet och referensgruppen. Domarna dömer på isen, men sedan lyfts situationerna ur matchen och bedöms av situationsrummet och inte av domarna som kan vara färgade av matchens intensitet eller karaktär.

Precis som förra säsongen så publiceras intervjuer med domare efter matcherna när det finns händelser att diskutera, till exempel målgranskningar och matchstraff. Klippen publiceras på HockeyAllsvenskans hemsida och Twitter-konto.

– Det är bra att kunna förklara situationer och ge domarnas perspektiv, men de kommer inte längre att kunna berätta vilka situationer som anmäls till disciplinnämnden eftersom det nu är situationsrummets och referensgruppens uppdrag, säger Wettergren.