Gästkrönika: "Kallades för den nye Honken"

20 november 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Tingsryd-supportern Mats Berggren om gamle stormålvakten och Tingsryd-trotjänaren Christer Andersson som ska få sin tröja hissad i Nelson Garden Arena på söndag.


Jag har följt Tingsryds AIF sedan jag som liten parvel fick följa med pappa på matcherna i slutet av 60-talet.

Här kommer en presentation av målvakten Christer Andersson som kommer att bli hyllad och få sin tröja upphängd i taket i Nelson Garden Arena. Jag har fått en del berättat av Christer själv samt pratat med folk som varit med under hans karriär.

Christers målvaktskarriär tar sin början i elva-, tolvårsåldern hemma i Åseda, där det senare blir debut i seniorlaget vid fjorton års ålder. Efter tre år i moderklubben går karriären vidare med spel i Öster dit han kommer som 17-åring.

När han skrivit på kontraktet undrar hans pappa hur han tänkt ta sig de fem milen till Växjö, men det ordnade sig.

När Tingsryd säsongen 66/67 vinner grundserien blir det förlust i bägge mötena med Öster, där den 20-årige burväktaren storspelar. Detta gör säkert sitt till när Tingsryd tar beslut om målvaktsvalet inför kommande säsong.

1966/67 kvalificerar sig Tingsryds AIF för spel i landets högsta serie.

Man vinner kvalserien före Färjestad och när det hela står klart blir det givetvis det stora samtalsämnet i byn. Man hade inför säsongen värvat in landslagsmannen Uno ”Garvis” Öhrlund som starkt bidrog till avancemanget. Nu rustades det för allsvenskt spel och från Östers IF värvades bland annat 20-årige målvakten Christer Andersson. Bakom värvningen står klubbens ordförande och starke man Ragnar Sandberg, som samtidigt ordnar jobb till honom på Tingsryds bryggeri.

Premiären med Tingsryd sker den 22 okt 1967 där det blir förlust borta mot Färjestad med 8-4. Det blir en ettårig sejour i Allsvenskan, med endast fyra inspelade poäng, men året efter gick man obesegrade genom serien och var återigen klara för spel i högsta ligan inför säsongen 69/70. Då har man den legendariske kanadensaren Des Moroney som spelande tränare.

Efter en 3-2-seger mot AIK där Christer storspelar blir han i tidningarna dagen efter kallad den ”nye Honken” och jämförs alltså med landslagsmålvakten Leif ”Honken” Holmqvist.

Laget är nära att gå till slutspel och har allt i egna händer, men förlorar sista matchen hemma mot Nybro.

Christers fina spel mellan stolparna gör att han blir uttagen till OS i Sapporo 1972 tillsammans med lagkamraten Kenneth Ekman.

När man frågar Christer om bästa TAIF-upplagan som han spelat med nämner han förutom 69/70 också laget som pressade Djurgården i två jämna playoff-matcher i kvalet till elitserien 1976/77, med bland annat "Mysing Karlsson", Kenneth Ekman och en ung Kjell Samuelsson i laget. Även laget säsongen efter höll mycket hög klass enligt Christer, då med finske landslagsbacken Timo Saari och hans backkollega Seppo Laakkio.

Han fick också vara med om en resa till Kina 1975 där ett lag med spelare från sydsvenska klubbar representerade Sverige. Idrottsutbytet med Kina var inte stort på den tiden så det blev en speciell upplevelse, berättar Christer. Man spelade ett antal matcher, några av dem utomhus med publiksiffror på närmare 20 000 åskådare.

Största publiksiffra som Tingsryd spelat för är 10 656 på Johanneshov mot AIK 1969 då Des Moroney sagt i en artikel före matchen att:

– Det kommer att hända grejer på ”Hovet”.

Inget anmärkningsvärt hände, men han visste hur man lockade publik till arenorna, berättar Christer med ett skratt.

Sina styrkor som målvakt hade Christer i sin placeringssäkerhet. Han var duktig på att läsa spelet samt att han var en riktig vinnarskalle.

Det blev 17 säsonger för Christer Andersson i Tingsryds grönvita dräkt, varav sju i högsta serien.

Efter spelarkarriären var han även med i föreningens styrelse samt aktiv som ungdomstränare. Hans son Henrik var också en framstående spelare under flera år i Tingsryd.

Idag följer Christer hockeyn från sin säsongsplats på läktaren tillsammans med hustrun Lena.

Inför matchen mot Modo den 25 november kommer hyllningen äga rum.

Christer Andersson blir den tredje spelaren i föreningen som får sin tröja i taket. Sedan tidigare hänger där Roger Waldemar och Anders Åkesson.

Han förtjänar verkligen att bli hyllad för sin enastående karriär.

Mats Berggren