Panelen: "Imponerad av handlingskraften"

10 juni 2021 10:00

Tre experter ger sin syn på HV71:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Carl Ljungqvist, journalist Jönköpings-Posten
Henrik Skoglund, frilansjournalist och hockeyexpert P4 Jönköping
Oscar Gustafsson, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Carl Ljungqvist: Det är bara att konstatera att HV71 så här långt har gjort en bra silly season. Att flera tongivande spelare – så som Anton Wedin, Filip Sandberg och Eric Martinsson – skulle lämna efter SHL-uttåget var förstås väntat, men klubben har trots allt också lyckats förlänga med skarprättaren Fredrik Forsberg, målvakten Jonas Gunnarsson, en trio stortalanger i Olausson, Andrae och Nybeck och kryddat med några starka nyförvärv. Lägg därtill den superrutinerade duon Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman som bildar ett nykomponerat och ytterst kompetent tränarteam. Känslan är, om man enbart ska se på truppbygget, att HV71 har hanterat degraderingen på ett ganska bra sätt.

Henrik Skoglund: Jag måste säga att jag är imponerad av handlingskraften från sportchefen Johan Hult. Jag trodde faktiskt aldrig att HV efter degraderingen skulle ha sin trupp mer eller mindre klar flera veckor före midsommar. Samtidigt är jag lite frågande till om det kan bli för många stjärnor i det här gänget? Det är mycket HV-hjärta i truppen, absolut. Men samtidigt visar historiken att snabbt ihopsatta stjärngäng av någon anledning inte brukar ta sig hela vägen.

Oscar Gustafsson: Sedan degraderingen från SHL till HockeyAllsvenskan tycker jag att HV71 har gjort många bra saker. Från rekryteringen av en stark tränarstab till sättet man lyckats bygga ett starkt och konkurrenskraftigt lag som ska göra allt för att ta tillbaka klubben där den hör hemma. Jag imponeras av att man lyckades med konststycket att behålla en spelare som Fredrik Forsberg som troligtvis inte saknade anbud, men valde att stanna för en större roll. Forwardssidan spetsas till ytterligare med Taylor Matson, Tyler Vesel och Måns Lindbäck för att nämna några. Att man utöver detta lyckas behålla Törngren, Bertov, Gunnarsson, talangerna Olausson, Nybeck och Andrae samt kryddar med Ytterell, Norbe och Torp. HV71:s silly season har varit händelserik och övervägande positiv.

Vad är styrkan i lagbygget?

Carl Ljungqvist: Det känns välbalanserat. Även om lagbygget inte är färdigt ännu kan man redan nu skönja något som kan bli en gedigen centersida med namn som Tyler Vesel och Taylor Matson. Utöver det finns spännande talang, stor rutin och några spelare som har producerat på HockeyAllsvensk nivå tidigare. Det känns helt enkelt som om HV71 har fått till en ganska bra mix. Men framför allt är det i stora drag ett lagbygge som bygger på spelare som känner någonting extra för HV71, jag tänker på sådana som Nichlas Torp, Christoffer Törngren, Daniel Bertov och Jonas Gunnarsson. För att nämna några. Snack om hur mycket klubbhjärta betyder kanske överdrivs ibland, men jag tror faktiskt att det är en ytterst viktig komponent att ha i ett lagbygge.

Henrik Skoglund: Målvakts- och forwardssidan. Jonas Gunnarsson är en SHL-målvakt i grunden men hade det tufft ifjol. Jag tror han kommer studsa tillbaka i år. Framåt så är känslan att alla formationerna kan bli tungan på vågan i matcherna.

Oscar Gustafsson: Styrkan i lagbygget är utan minsta tvekan, forwardssidan. Trots alla tapp efter degraderingen kommer man ställa en extremt stark offensiv på banan när det är dags. Det mesta talar också för att man får behålla sin kapten Simon Önerud och att David Ullström ska vara klar. Det skulle ge oss följande möjligheter till kedjekombinationer:
Önerud – Ullström – Forsberg
Kokkonen – Vesel – Lindbäck
Törngren – Matson – Netterberg
Nybeck – Wennlund – Olausson

Vad är svagheten i lagbygget?

Carl Ljungqvist: Innan sommarens omfattande bygge är färdigt är det svårt att säga och det finns, borde åtminstone finnas, förmodligen en genomarbetad plan för hur de sista luckorna ska fyllas. Men backsidan hade nog mått bra av att breddas med en trygg, ganska erfaren och pålitlig tvåvägsback.

Henrik Skoglund: Backsidan är urstark om man kollar namnmässigt. Ändå är jag tveksam. Just nu är det sex toppbackar i vilket allsvenskt lag som helst. Men är någon eller några av de nuvarande sex tillräckligt bra för att vara topp 2 i ett lag som tänkt sig att gå hela vägen? Möjligt, men någon ur massan måste kliva fram och ta den rollen. Samma sak med forwardssidan. Det är många stjärnor och i stort sett samtliga forwards är goda för minst 30-40 poäng under en säsong. Men vilka är tänkta att täcka skott i boxplay en gråmulen novemberkväll i Västervik? Med HV-glasögon på så hade jag nog önskat att man plockat in ett par skickliga allsvenska "gnuggare" att stoppa in i de lägre kedjorna. Bredden är styrkan, men kan också bli den stora svagheten. Här är det extremt viktigt att ledarteamet är tydliga med hur rollerna ska fördelas och att alla köper sin roll.

Oscar Gustafsson: Liksom förra året ställer jag vissa frågetecken för backsidan. Att kalla backsidan för svag tycker jag är aningen magstarkt, men att den känns pålitlig skulle jag inte heller vilja hävda. Tar Emil Andrae nästa steg och blir ledande? Hur bra är Ytterell i egen zon? Norbe var lite ifrågasatt i Björklöven, studsar han tillbaka? Frågetecknen finns där, men lyckas Stillman sätta sin prägel på backsidan samtidigt som Samuelsson sätter ett enkelt och tydligt grundspel så finns alla möjligheter att frågetecknen rätas ut och blir utropstecken.

Vad mer måste in?

Carl Ljungqvist: Lagbygget är i skrivande stund inte färdigt och HV71 behöver inom den närmaste tiden fylla på med ytterligare ett par backar och så ska forwards/centersidan också den fyllas på med ett par namn. Jag förmodar att Tyler Vesel kommer att centra en av de två toppkedjorna kommande säsong och att få in ytterligare en skicklig center som kan producera poäng och leda den andra toppformationen vore så klart inte alls dumt.

Henrik Skoglund: En toppback som går som nummer ett i powerplay. En ny Johannes Kinnvall med andra ord.

Oscar Gustafsson: Ja, vad mer måste in. Om jag nu iskallt räknar med att alla källor som hävdar att Önerud och Ullström är klara så känns forwardssidan spikad. Målvaktssidan med Gunnarsson och spännande talangen Filip Larsson är också satt och känns stabil. Då återstår backsidan. Vem är vår förstaback? Jag skulle vilja ha in en kugge till på backsidan som kan vara den där tryggheten och som man kan luta sig mot i alla lägen, likt man kunde med till exempel Eric Martinsson i fjol. Jag tror dock att man hade mått bra av att få in en back som är grym i båda ändarna av isen och som är en riktig härförare. Möjligheten finns att någon tar den rollen i nuvarande truppen, jag ställer mig bara frågan vem.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Carl Ljungqvist: Både Simon Önerud och David Ullström har varit öppna och tydliga med att de absolut kan tänka sig spel i moderklubben HV71 kommande vinter. Både Önerud och Ullström har alla förutsättningar för att kunna vara toppspelare i HockeyAllsvenskan. Att båda dessutom kommer från Jönköping får i det här fallet ses som extra plus i kanten.

Henrik Skoglund: Ja. Men den drömvärvningen har redan stängt dörren. Jag pratar om Niklas Hjalmarsson som jag tror hade kunnat bli en härförare för det här revanschtåget HV71 är ute på. Hjalmarsson är ingen "flashig" back på något vis, men han spelar enkelt och resolut samtidigt som han är en ledare, ställer krav och ingjuter respekt med alla sina meriter. Jag tror HV hade mått jättebra av att ha honom i laget.

Oscar Gustafsson: Eftersom vi ska prata om drömvärvning så ska jag slänga upp två spelare som såvitt jag vet står utan kontrakt i dagsläget. Två backar som är extrema långskott, men som trivdes väldigt bra när de var i klubben och som var med och vann guld 2017. Om vi börjar med Andreas Borgman så har han haft svårt att ta en ordinarie plats i ett stjärntätt Tampa-lag. En förstaback som hade kunnat leda backsidan och som i år var utlånad till Ässät i Finland innan säsongen drog igång i NHL. Ett drömnamn med lite anknytning till HV71. Mikko Lehtonen kom in under guldsäsongen och spelade stabilt. Därefter gjorde han en säsong i Tappara innan han återvände till HV71 säsongen 18/19. Därefter exploderade han fullständigt i KHL och fick chansen i NHL i Toronto. Vistelsen blev dock kortvarig och han trejdades till Columbus. Lehtonen har dock haft lite svårt att ta en ordinarie tröja och kanske behöver ta ett steg tillbaka för att hitta sitt spel igen. Att han skulle blicka mot Jönköping känns dock långsökt, men ändå kittlande.

» Transfercentralen 2021