Beslut: Anton Holm stängs av två matcher

25 februari 2021 16:30

AIK:s Anton Holm stängs av två matcher för en "slashing" i matchen mot Väsby.


BESLUT

Efter match penalty i match mellan Väsby IK HK - AIK, HockeyAllsvenskan, 2021-02-21, åläggs Anton Holm, AIK, följande straff för slashing:

Avstängning från AIK:s två (2) nästföljande matcher i HockeyAllsvenskan. I dessa två matcher ingår den avstängning som automatiskt följer vid ett match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Anton Holm samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: 12:37 in i den tredje perioden i matchen mellan Väsby och AIK, Väsbys nummer 15 Tobias Lindberg delar ut en tackling på AIKs nummer 23 Fredric Weigel, efter tacklingen åker AIKs nummer 36 Anton Holm efter Lindberg och slår Lindberg med klubban. Holm greppar klubban med båda sina händer högt upp på skaftet och slår ett kraftfullt slag i knävecket på Lindberg. Vår bedömning är att Holm slår i syfte att skada Lindberg. Vi upplever att slaget är våldsamt och hög skaderisk.

Anton Holm har uppgett följande. Jag ser hur Tobias Lindberg följer Weigel och sedan puttar in honom i sargen när han minst anar det när det är drygt 7 minuter kvar av matchen och väsby leder med 4-1, matchen är i princip vunnen för dom. I syftet att få hans uppmärksamhet så hugger jag till Lindberg på vaden för att markera att det inte var en sjysst tackling, jag räcker ut min hand i sidan som att " vad håller du på med", då jag inte anser att han ens reagerar på mitt slag så försöker jag i efterhand att dra ner honom mot isen. Jag blir förvånad över att jag får en 5+20 för slashing då jag absolut inte gör detta i uppsåt för att skada, utan för att markera mot honom så han ska vända sig om mot mig. Det rättfärdigar inte mitt slag mot Lindberg men det skulle aldrig vara mitt syfte att skada någon, då har jag valt fel idrott. Inte ett bra sätt att markera på ett sånt sätt men dessa tacklingar när man "skuggar" en motståndare och väntar in läge att putta in honom i sargen tycker jag är oacceptabelt och jag kände att jag var tvungen att markera att det inte var okej. Ber om ursäkt för mitt beteende.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är utrett att Anton Holm gjort sig skyldig till slashing på sätt som på sätt som påstås i anmälan. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning. Coronapandemin innebär att det finns relativt stor risk för att matcher flyttas. Det finns därför, i serier på elitnivå, skäl att bestämma avstängningar till ett visst antal matcher istället för till viss tid (se RF stadga 14 kap 6 § sjätte stycket p b). Den avstängning som Anton Holm nu ådöms bestäms till AIK:s nästföljande två matcher i HockeyAllsvenskan inklusive den automatiska avstängning som följer med ett match penalty. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktor:

– Förseelsen är våldsam och obehärskad och sker mot en icke puckförande spelare.
– Förseelsen medför skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61.