Forsberg: "Det är upp till bevis"

12 september 2021 16:00

#14lag14analyser: Troja är tillbaka i HockeyAllsvenskan igen och tränaren Roger Forsberg berättar om målsättningen, kontinuiteten i truppen, backsidan, offensiven, topptrion och den tuffare verkligheten för nykomlingar.


Efter tre säsonger i HockeyEttan så är Troja tillbaka i HockeyAllsvenkan igen.

Sedan ligans start 2005 så är detta tredje gången som Troja är nykomling. Det betyder på samma gång att smålänningarna åkt ur ligan två gånger.

Målsättningen är därför inte så svår att lista ut.

– Troja har hoppat mycket upp och ner genom åren och vår tydliga ambition och solklara målsättning är så klart att etablera klubben i HockeyAllsvenskan. Vi har ingen anledning att se det på något annat sätt, säger tränaren Roger Forsberg.

Roger Forsberg, som tidigare coachat Timrå och Västervik på allsvensk nivå, tog över Troja för tre år sedan efter klubbens senaste degradering från HockeyAllsvenskan, och var med och förde upp laget i våras.

– Den gångna säsongen var en tuff utmaning med tanke på pandemin och vi skar bort 25 % av budgeten för A-laget. Vi fick bygga ett yngre lag med spelare som vi trodde ha potential att utvecklas. Vi vann grundserien, hade en dipp i början av allettan men fick igång motorerna lagom till slutspelet. Många spelare tog kliv och det bar hela vägen.

Stora delar av det unga laget från förra säsongen får följa med upp i HockeyAllsvenskan. Hela femton spelare är kvar i truppen till i år.

– Jag tycker vi såg en fin progression hos de unga spelarna förra säsongen och vi tror de kan ta ytterligare steg ett kliv upp i seriesystemet. Vi får se hur väl det faller ut, alla måste förstå vad som krävs för att spela i HockeyAllsvenskan, och vi får ta det steg gör steg. Vi har förhoppningen att några av de här killarna ska blomma ut stort, säger Forsberg.

Lagbygget har kryddats med en del allsvensk rutin, speciellt i backbesättningen där fyra allsvenska backar plockats in.

Senaste sejouren i HockeyAllsvenskan så hade Troja en gnistrande offensiv, men defensiven var ett problem. Därför har också fokus lagts på att bygga en stark backsida.

– Vi är medvetna om vår plats i hierarkin. Vi kommer få svettas och tillbringa en hel del tid i egen zon, och då måste vi kunna hantera det. Jag tycker vi fått till en bra backsida som ska klara av det här. Det finns flera storvuxna och rejäla backar, men också en del kreativitet.

Framåt har det fyllts på med veterancentern Joakim Hillding samt importerna Julius Vähätalo och Cameron Brown. I övrigt är det fjolårets manskap som ska stå för produktionen.

Kommer det räcka...?

– Det är upp till bevis, erkänner Forsberg.

– Vi har många oprövade kort som kommer att ställas inför helt nya utmaningar. Vi jobbar mycket med att få de här killarna att våga spela ut sitt spel. Göra sin gubbe och ha modet att skapa målchanser. Jag tycker vi har lite killar som kan bryta mönstret och de måste göra det på den här nivån också.

Ni har en del killar som smakat på HockeyAllsvenskan tidigare utan att ha lyckats, tror du de kan växla upp nu?
– Det hoppas vi. Vi har killar som Alexander Bjurström, Jesper Ylivanino och Victor Romfors, bland annat, som provat på det i ganska ung ålder, men som nu får en ny chans med lite mer erfarenhet på sina konton.

Känslan är att Joakim Hillding, Julius Vähätalo och Cameron Brown blir viktiga?
– Så är det. Hillding kommer vara en tydlig förstacenter hos oss och ha en stor roll. Brown snittade nästan en poäng per match i Danmark och även om han inte gör det här så är det en kille som ska chippa in lite puckar, medan Vähätalo är en stark spelare som ska bidra med tyngd och bana väg för andra.

Troja är nederlagstippade av många och Roger Forsberg är medveten om att smålänningarna slår ur underläge.

– Ska jag vara ärlig så tycker jag inte att vi har ett allsvenskt lag idag, men vi ska bli ett allsvenskt lag under säsongen. Det är inget snack om att vi måste ha utveckling på många håll och kanter, många spelare måste ta kliv framåt. Vi ska kämpa för att bli jävligt redo men det blir en tuff resa.

Tidigare gick nykomlingar av tradition starkt i HockeyAllsvenskan.

Fram till 2017 så hade 86 % av alla nykomlingar hållit sig kvar i ligan. Därefter så har trenden dock vänt. 2018 åkte Troja ur, 2020 räddades Kristianstad av ett inställt kval och i våras åkte nykomlingen Väsby ur.

Kort sagt: det har blivit tuffare att vara nykomling i ligan.

– Jag är medveten om det och vi vet att det kommer bli supertufft för oss. Vi har en stor utmaning framför oss, säger Forsberg.

– Planen är att etablera Troja i HockeyAllsvenskan men vi tar det steg för steg. År ett handlar det om att hänga kvar, inget annat.