Transferveckan: "Ess, hjälte, Mister X"

10 augusti 2020 09:30

Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.


I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

TRISS I ESS FÖR MODO

Under söndagskvällen så presenterade MODO ett triss i ess. För nog smäller trion Aaron Gagnon, Jesper Lindgren och speciellt Aleksi Heponiemi högt med allsvenska mått mätt, även om de två sistnämnda står under NHL-avtal och ska dra till NHL-campen i november och kanske inte kommer tillbaka. Oavsett så kommer Lindgren och Heponiemi - årets rookie i Liiga för två år sedan - att finnas med från start och kan ge laget en fin skjuts i inledningen. Rutinerade Gagnon, som lirat i Sverige med HV71 tidigare, är däremot klar för hela säsongen.

AVTAL PÅ LÖPANDE BAND

Mora levererade nya kontrakt på löpande band den gångna veckan när Daniel Ljunggren, Filip Lennström, Måns Carlsson och Oscar Eklind kritade på nya avtal. Givetvis så sticker Ljunggren, delad poängkung tillsammans med parhästen Johan Persson ifjol, ut som en nyckelförlängning. 26-åringen får stämplas som en av ligans främsta tvåvägscentrar och playmakers. Men även Måns Carlsson är spännande. Centern, omnämnd som en "oslipad diamant" av tränaren Johan Hedberg, gjorde en okej debutsäsong i HockeyAllsvenskan ifjol och spås av många kunna få ett stort genombrott i vinter.

HYLLAT NYFÖRVÄRV

Vita Hästen sparade inte på superlativen när Topi Nättinen presenterades som nyförvärv den gångna veckan. "Jag hoppas att folk förstår Topis värde för laget, det är verkligen en toppspelare även i FM-Liiga", sa tränaren och sportchefen Tony Zabel bland annat. Nättinen var med och vann JVM-guld med Finland 2014 och har spelat ordinarie i finska högstaligan de fyra senaste åren. 26-åringen svarade för 22 poäng på 37 matcher ifjol. Nättinen blir den tredje finländaren i truppen - och där har givetvis Jussi Salo, som plockats in i organisationen, ett stort finger med i spelet.

HJÄLTEN ÅTERVÄNDER

För ett och ett halvt år sedan blev William Pethrus stor hjälte i Kristianstad. I den sista omgången av kvalserien så klev han fram och avgjorde på övertid mot Almtuna och sköt därmed upp skåningarna i HockeyAllsvenskan. Därefter lämnade han för spel i Karlskrona, men nu är den offensivt skicklige backen klar för en comeback i KIK. 22-åringen svarade för 17 poäng på 52 matcher den gångna säsongen, och är tänkt att ersätta delar av den poängskörd som försvann med Amil Krupic som dragit till seriekonkurrenten AIK.

SPETSVÄRVNINGAR TILL AIK

Efter att ha presenterat starka nyförvärv under våren så har det varit ganska tyst om AIK... fram till förra veckan. Då lastade klubben in två spetsvärvningar på allsvensk nivå i form av offensive backen Dennis Fröland, senast i Karlskoga, och tvåvägsforwarden Johan Johnsson, senast i HV71. Båda har visat fin klass i HockeyAllsvenskan tidigare - och Johnsson kommer in med värdefull rutin från SHL-avancemanget med Timrå för ett par år sedan. Noterbart är att Johnsson dessutom hade Håkan Åhlund som tränare under en kort sväng ifjol då han var utlånad till Oskarshamn.

"MISTER X"-CENTERN PÅ PLATS

Den stora snackisen i Västerås under våren och sommaren har varit jakten på en ny förstacenter. Att hitta den där "Mister X"-centern har också varit prio för sportchefen Patrik Zetterberg. Förra veckan blev det klart. Joakim Hillding är klar för klubben. 32-åringen har sju SHL-säsonger och 299 SHL-matcher, utlandsspel i Finland och Österrike samt ett SHL-avancemang med Oskarshamn på sitt cv, och kommer således in med tonvis av rutin. Den skicklige playmakern levererade 29 poäng på 49 allsvenska matcher med IKO för två år sedan.

**

VISSTE DU ATT...

... William Fällström kommer hem till Sverige i förtid? Den skicklige centern, som bland annat vunnit JSM-guld med Djurgården, har avverkat två år på Quinnipiac University, men har två år kvar. Med tanke på osäkerheten i världen på grund av covid-19 så väljer han att komma hem till Sverige redan nu, och fixa resten av studierna på distans. I höst spelar 22-åringen med Tingsryd.

... Erik Ullman satte avtryck på sin nya klubb Björklöven i slutspurten i våras? Backen, som haft en stark utvecklingskurva i Västervik, sköt ett mål och noterade två assist när Västervik vann med 4-2 mot Björklöven 25 februari. Ett resultat som innebar ett trendbrott för båda klubbarna, då Västervik innan dess hade fyra raka förluster och Björklöven innan dess hade sju raka vinster.

... Rasmus Bengtsson var en av spelarna som spelade mest i hela ligan ifjol? Nyckelbacken i Tingsryd, som skrev på ett nytt kontrakt den gångna veckan, spelade 21:53 minuter per match, och det var klart mest hos smålänningarna och sjätte mest i hela HockeyAllsvenskan.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Zach Palmquist närmar sig en förlängning med Björklöven. Finansieringen av backen, som anslöt till laget under den gångna säsongen och tog en nyckelroll, hoppas Löven kunna lösa med en insamling som startades under den gångna veckan. 29-åringen svarade för elva poäng på 32 matcher ifjol.

» Peter Cehlarik är juniorskolad i Sverige och hann med 132 SHL-matcher med Luleå innan han drog till Nordamerika där han spelat de fyra senaste åren och gjort 40 NHL-matcher. Nu uppges den slovakiske forwarden vara på väg till Sverige igen. Leksand ska vara en av huvudintressenterna - men enligt hockeypuls.se så rycker även MODO i 25-åringen. "Jag kommenterar inte rykten, men jag kan säga att Peter Cehlarik är en väldigt skicklig hockeyspelare", säger MODO-sportchefen Fredrik Glader.

» Jonatan Harju hade kontrakt med Karlskrona över kommande säsong men efter klubbens degradering till HockeyEttan så har han varit fri att söka ny adress. Enligt MrMadhawk så kommer forwarden spela i Tingsryd i höst. Värvningen väntas presenteras senare. 23-åringen har levererat 29 poäng på 101 allsvenska matcher i Karlskoga och Karlskrona.

» Väsby är klara för HockeyAllsvenskan. Arbetet med att spetsa truppen pågår. Enligt MrMadhawk så har klubben gjort klart med tre nyförvärv som alla spelade i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen: målvakten Henrik Lundberg, backen Jacob Spångberg och forwarden Henrik Rommel.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» William Pethrus, b, från Karlskrona till Kristianstad

» Johan Johnsson, f, från HV71 till AIK

» Christian Hägg, f, nytt kontrakt med Almtuna

» Marcus Fagerudd, b, nytt kontrakt med Vita Hästen

» Anton Danielsson, b, nytt kontrakt med Vita Hästen

» Erik Ullman, b, från Västervik till Björklöven

» Daniel Ljunggren, f, nytt kontrakt med Mora

» Oliver Håkanson, mv, från Almtuna J20 till Almtuna

» Oscar Leijon, mv, från Almtuna J20 till Almtuna

» Dennis Fröland, b, från Karlskoga till AIK

» Joakim Hillding, f, från Graz till Västerås

» Filip Lennström, f, nytt kontrakt med Mora

» Edwin Lindström, f, från Karlskoga J20 till Karlskoga

» Joel Kiirikki, f, från Karlskoga J20 till Karlskoga

» Adam Winborg, f, från Michigan U till AIK (tryout)

» David Eriksson, f, från Björklöven J20 till Björklöven

» Teodor Nyström, b, nytt kontrakt med Almtuna

» William Fällström, f, från Quinnipiac U till Tingsryd

» Måns Carlsson, f, nytt kontrakt med Mora

» Oscar Eklind, f, nytt kontrakt med Mora

» Rasmus Bengtsson, b, nytt kontrakt med Tingsryd

» Topi Nättinen, f, från TPS till Vita Hästen

» Aaron Gagnon, f, från Tigers till MODO

» Jesper Lindgren, b, från Toronto Maple Leafs till MODO

» Aleksi Heponiemi, f, från Florida Panthers till MODO

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen