Beslut: Stefan Lassen får ingen avstängning

7 december 2018 14:30

Almtunas Stefan Lassen frias av disciplinnämnden och får inga påföljder efter incidenten mot Vita Hästen.


BESLUT

Efter mellan Almtuna IS och HC Vita Hästen, HockeyAllsvenskan, den 5 december 2018 beslutar disciplinnämnden följande avseende anmälan mot Stefan Lassen, Almtuna IS, för huvudtackling (checking to the head):

Anmälan lämnas utan bifall.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Stefan Lassen samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Efter 2:01 i den andra perioden tacklar Almtunas nr.14 Stefan Lassen Vita Hästens nr. 27 Arvid Degerstedt i huvudet. Detta uppfattades inte under matchen, varför en efteranmälan nu upprättas. Arvid Degerstedt försöker nå en passning från en lagkamrat och sträcker sig efter pucken, men Lassen hinner före till pucken och fullföljer sedan tacklingen på den då redan lågt ställde Degerstedt. Tacklingen träffar med kraften mot huvudet.

Stefan Lassen har uppgett följande. Stefan Lassen blir anmäld på en helt schysst tackling, Stefan och Arvid spelar båda efter puck i moment 1. Stefan spelar blad/blad-kropp/kropp får bort pucken ut i mittzon samt att Arvid är låg efter att sträckt sig efter pucken för att få ner den i vår zon. Arvid är låg i sin situation, Stefan spelar med sin arm efter kroppen, Tacklingen träffar i Arvids bröst, faller till isen, blir liggandes. Varken Vita Hästens bås, vi eller domare reagerar på tacklingen då den är utfärdad på ett bra sätt. Har en identiskt situation från förra året på William Quist (mot Björklöven) som åker på en tackling i samma typ av händelse, de blev inte avstängning. De kan omöjligt bli avstängning på Stefan. David Bergman med sina linjemän ser situationen på vår jumbotron flertalet gånger och tar ingen utvisning efter de dom sett flera gånger. Både huvuddomare David Bergman och supervisor efter matchen informerar INTE oss att denna händelse kommer bli anmäld i efterhand, vilket har varit klara tydliga direktiv från vårt ligamöte med domarna innan säsongen att de ska direkt efter match informera laget (vi i de här fallet) att en anmälan kommer ske i efterhand.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Nämnden anser inte att utredningen ger stöd för att Stefan Lassen gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Nämnden anser inte heller att det finns stöd för att det rör sig om någon annan förseelse som skulle motivera ytterligare bestraffning. Anmälan lämnas därför utan bifall. Vid denna bedömning har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Det är en kamp om pucken där Arvid Degerstedt sträcker sig efter pucken och blir låg precis innan tacklingsögonblicket
– Tacklingen, som sker Nord-Syd, utförs med armarna längs kroppen

Situationen: