O'Connor: "Hoppas jag kan öppna lite dörrar"
Publicerad: 2018-07-24
Ben O'Connor blev snuvad på sin KHL-chans och hamnade istället i Leksand. Nu vill han bevisa att britter kan spela hockey - och öppnar gärna dörren för fler landsmän.

Det blir inte alltid som man har tänkt sig.

Bara fråga Ben O'Connor.

Den brittiske backen skrev på för KHL-laget Barys Astana i våras och därmed gick en dröm i uppfyllelse. Kort därefter så bytte klubben ut hela ledningen, och då bröts också O'Connors avtal.

Istället blir det spel i HockeyAllsvenskan och Leksand i höst.

– Jag har spelat i Kazakstan tidigare i karriären, känner en hel del människor där och var upprymd över att ha skrivit ett KHL-kontrakt med ett lag i det landet. En vecka senare så bytte de general manager och coach, ville ta en annan inriktning och rev mitt avtal. Det är klart att jag är besviken över att inte få spela i KHL, det är en riktigt bra liga, och det är frustrerande att inte ens ha fått visa upp sig, säger Ben O'Connor till Transfercentralen.

– Det är en sak om man åker dit och visar upp sig och de inte tycker att man håller måttet, men nu fick jag inte ens möjligheten att röra någon is. Det känns väldigt konstigt.

Fick du någon motivering?
– Inte mer än att de hade en ny lagledning och att de ville ta en ny inriktning.

Det hela låter rätt absurt?
– Jo, men man får vända på det. Allt är "business" och jag tror att saker händer av anledning. Jag fick bara acceptera att det blev så här och se framåt. Jag var på fel plats vid fel tillfälle. Sedan var det tufft med tanke på framtiden eftersom det var ganska sent och många trupper i Europa var fyllda.

Öppningen kom i Leksand.

Daniel Bertov försvann till SHL, dalalaget fick en vakant backplats och Ben O'Connor nappade.

– Min coach Paul Thompson har varit i Sverige (Troja-Ljungby) och jag har spelat med många svenska spelare, och alla har sagt att jag borde ta chansen i Sverige och HockeyAllsvenskan någon gång. Nu blir det så också.

Ben O'Connor är från Storbritanninen. Knappast ett land som förknippas med ishockey.

Han är dock halvt kanadensare då hans pappa är från Kanada, men hans mamma är från Storbritanninen och det är också där han är född och uppvuxen. Som 14-åring flyttade han till Kanada för att spela ishockey, men han flyttade sedermera tillbaka till England och har spelat där hela karriären, bortsett från fyra år utomlands i Frankrike och Kazakstan.

Sju säsonger har det blivit i hemlandet.

– Som ung spelade jag både fotboll och ishockey men när jag blev tvungen att välja så blev det ishockeyn. Jag hade sett min pappa spela, han blev till och med draftad för länge, länge sedan, och jag ville bli som honom. Hockeyn har funnits i mitt blod hela livet och jag ångrar inte mitt val. Hockeyn har gett mig väldigt mycket och jag kan inte vänta på vad det kommer att ge mig i framtiden.

Hur bra är hockeyn i England?
– Den är bra. Svenskar som kommer hit kan inte förstå hur bra det är och folk i Sverige har nog ingen aning om hur bra det är. Tack vare CHL har vi också fått visa att brittiska lag kan spela ishockey. Ligan blir bättre för varje år liksom landslaget.

Har det varit givet att bli kvar så länge i England för egen del?
– När jag kom hem från Kazakstan var planen att bara stanna i England några veckor. Mitt hemlag Sheffield hade skadeproblem och jag hoppade in för att hjälpa till lite, men det var så kul att spela med många som jag känt sedan jag var liten, det var som en dröm, så jag blev kvar.

Att komma till Sverige har han haft i tanken länge.

– När jag spelade med Conny Strömberg här så sa han att jag borde söka mig till Sverige, att det skulle vara bra för mig, säger han.

Nu blir det alltså Leksand.

– Paul Thompson känner Leif Carlsson, på den vägen är det, säger O'Connor.

– Innan jag skrev på så pratade jag med Joonas Rönnberg som jag spelat med och som varit i Leksand, och han sa bara bra saker om klubben och allt runtomkring. Jag tror jag kommer passa in bra.

Vad vet du om klubben?
– Jag vet att det är en stor klubb med passionerade fans. Lite som Sheffield i England som jag spelat med nu, med många galna fans som älskar hockey men som också förväntar sig mycket. I både Leksand och Sheffield så förväntar sig alla att man ska vinna alla matcher. Det är omöjligt, men det är så det ser ut. Jag älskar att det är så. Jag gillar den utmaningen.

Det är en offensiv back som ansluter till dalalaget. 29-åringen sköt 14 mål och noterade 53 poäng på 55 matcher i vintras, och totalt i brittiska ligan har det blivit 248 poäng på 364 matcher.

– Jag är en offensiv back, gillar att spela powerplay och stå och skjuta tunga skott. Jag hoppas kunna ta med mig det spelet till Leksand, säger han.

Är poäng viktiga för dig?
– Det är min roll att vara en offensiv back och i det ingår att göra poäng, men så länge laget vinner så spelar det ingen roll. Ibland slår man en trejdeassist och är inblandad utan att få poäng, och då är det så. Förhoppningsvis blir det lite poäng, men viktigast är att laget vinner.

Ben O'Connor blir den blott andra brittiska spelaren att spela i HockeyAllsvenskan.

Tidigare har Rob Dowd lirat i Troja-Ljungby.

– Han är en av mina bästa vänner. Vi har vuxit upp tillsammans, han var med på mitt bröllop och har kommit med tips inför resan till Sverige.

Vad för tips?
– Mest att jag ska spela mitt spel och inte försöka vara någon annan. Att anledningen till att jag kommer till Leksand är att jag gjort något speciellt tidigare. Jag ska spela mitt spel, inte göra något "crazy" och ha kul.

Ben O'Connor ser inte tiden i Sverige enbart som en chans att nå strålkastarljuset för egen del.

Han hoppas också kunna öppna upp dörrar för fler spelare från Storbritannien.

– Stobritannien är inte känt för hockey ännu, men vi går framåt och det finns en hel del talang i landet. Jag vill visa folk som tvivlar på att vi kan spela ishockey att vi faktiskt kan spela, säger han.

– Problemet med att spela i Storbritannien är att vi inte syns så mycket, få kommer hit och kollar på ishockey, och många tänker nog inte att det går att värva spelare från den här ligan. Jag vet många här som skulle älska att få chansen utomlands och som dessutom skulle göra det bra. Jag hoppas att jag kanske kan öppna lite dörrar för andra brittiska spelare.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson