Karlin: "Var rätt läge att flytta på sig nu"

4 september 2021 19:00

14lag14analyser: Efter en evighet i Västervik så är Mattias Karlin hemma i Örnsköldsvik igen och nu berättar han om beslutet, renodlade arbetsuppgifterna, förväntningarna, de bekanta ansiktena och känslan i MoDo.


Mattias Karlin är hemma i Örnsköldsvik igen.

Västerviks hyllade tränare - när byggs statyn på torget? - ska ta över sin "hemmaklubb" och det är speciella känslor som florerar i kroppen.

– Det var väl 20 år sedan eller så som jag var i klubben senast. Det känns bra. Kul att vara tillbaka, säger Mattias Karlin.

– Jag har haft huset kvar i Örnsköldsvik hela tiden så jag har spenderat mycket tid här genom åren. Hemma är alltid hemma. Sedan har jag väl en andra stad också...

Ja, "den andra staden" är ju Västervik. Karlin har varit tränare i klubben i ett decennium, från 2011 till 2021 (var ett halvår i Mora också, men kom tillbaka till Västervik innan den säsongen var över), och varit med och tagit Västervik från division två via HockeyEttan till HockeyAllsvenskan.

Han har lyckats föra Västervik till SHL-kval alla sina år vilket är imponerande. Enda året Västervik kämpat i botten var säsongen när Karlin försvann till Mora, men han kom tillbaka lagom till kvalserien, tog över huvudansvaret och räddade kvar klubben i HockeyAllsvenskan.

– Det har varit en rolig tid i Västervik, absolut. Jag har fått förmånen att vara med från lägre serier och upp i HockeyAllsvenskan. Vi har gjort bra resultat alla år, så det är klart jag är nöjd, säger Karlin.

– Det kommer bli speciellt att coacha mot Västervik. Speciellt första gången. Det blir nog som när jag skulle möta MoDo första gången.

MoDo hade det tungt i fjol och toppstriden från året innan var utbytt mot bottenstrid. Nu hoppas klubben att Mattias Karlin ska få laget att lyfta igen.

– MoDo hörde av sig i slutet av förra säsongen. De har hört av sig tidigare också, men då har det inte varit lika hett och jag har väl inte varit etta på deras lista, men nu var det annorlunda. Jag kände att det var ett bra läge att flytta på sig. Göra något annat. Jag gillar också det nya tänket i MoDo med mer lokalt förankrade personer och spelare. Klubben känns trovärdig i satsningen.

Mattias Karlin kliver från en liten klubb till en stor klubb och det påverkar också hans arbetsuppgifter.

– När man är i en mindre förening så blir det mycket arbete på olika sätt eftersom det inte finns personer till allt. Det finns en charm med att jobba med både sport och annat, det är inte fel att bära ett kylskåp eller städa en stuga, men nu blir det mer fokus på sporten.

Tvåa i ligan för två år sedan.

Tredje sist i fjol.

Vad ska vi egentligen förvänta oss av MoDo i år?

– Det handlar om att hitta en jämnhet och trygghet i det vi håller på med. Det i sin tur ska göra att vi blir ett lag att räkna med. Vi kan prata om placeringar hit eller dit, men vi ska absolut till slutspel, det är därför vi håller på med det här. Vi är många nya i både staben och truppen så det kan ta lite tid att sätta allt kring hur vi ska arbeta, men vi kommer bli bättre för varje vecka som går.

Henrik Gradin är ny sportchef i MoDo och han har valt att byta ut mycket folk i truppen.

– Vi har mycket talang och en grupp som kör hårt, säger Karlin.

En hel del Västervik-bekantingar också, har du ett finger med i spelet där?
– Oscar Pettersson var MoDo intresserade av oavsett, men när det gäller Niklas Folin och Emil Wahlberg så finns väl inte samma kopplingar och där kanske jag varit med på ett hörn. Jag vet ju vad det är för spelare och vad de går för. De kommer ge oss stabilitet och trygghet, och det kommer behövas.

Många bra spelare i truppen, viktigt att alla får en roll de köper?
– Så är det alltid. Alla lag måste ha en grupp som fungerar tillsammans. Jag ska inte säga att man får några gratispoäng, men det går att spela in extrapoäng med ett lag där alla köper sin roll och offrar sig för laget. Tränare och alla spelare behöver inte vara överens om rollerna, vi får mötas och diskutera, men det är viktigt att alla chippar in i den roll som de har. Funkar inte laget ihop så blir det heller inga segrar.

Kommer vi få se MoDo spela Västervik-spel?
– Lite grand kanske, jag kommer inte vända upp och ner på det jag tror på, så det kommer finnas en del likheter.

MoDo går nu in på sjätte säsongen i HockeyAllsvenskan. SHL-ambitionerna lever vidare.

– Jag tycker att det finns en stark framtidstro i klubben. Jag är ny och vet inte hur andra upplever atmosfären, men jag tycker att den är positiv. Jag har inte märkt något negativt eller någon som hänger läpp, utan man vill framåt och uppåt.

Föresten... blir du kvar lika länge i MoDo som du var i Västervik?
– Haha, det hade inte varit fel, det skulle ju betyda att jag gjort något bra. Tio år i Västervik är en lång tid, och jag tänker inte samma termer här för har ju bara varit här några veckor än så länge. Vi får se, jag ska göra så bra ifrån mig som det bara går så får vi se vad som händer i framtiden.